omniture

Orang Thai dambakan kehangatan dan sokongan terhadap kehidupan bersama antara generasi, mendedahkan penyelidikan baharu dalam sikap terhadap kehidupan keluarga

Mulberry Grove
2019-06-10 10:19 224
  • 70.8% orang Thailand lebih suka hidup dalam keluarga antara generasi
  • Tinjauan mendedahkan bahawa orang Thai bercita-cita untuk tinggal dalam isi rumah antara generasi, untuk hubungan yang bahagia dan keselamatan yang lebih besar dalam kesihatan yang tidak baik
  • Kehidupan keluarga antara generasi semakin meningkat di seluruh dunia di tengah-tengah demografi tua yang memerlukan lebih banyak hubungan penyayang

BANGKOK, 8 Jun 2019 /PRNewswire/ -- Mulberry Grove oleh Magnolia Quality Development Corporation Limited (MQDC), sebuah pemaju hartanah terkemuka di Thailand, baru-baru ini mengadakan "INTERGENERATION FAMILY LIVING FORUM", salah satu acara yang menonjol tahun ini, perhimpunan Pakar-pakar Thai dan antarabangsa untuk bercakap mengenai trend Keluarga Antara Generasi dan berkongsi hasil kaji selidik utama pertama mengenai sikap Thai terhadap kehidupan keluarga berbilang generasi.

Dari kiri: Cik Samantha Allen, Prof. Madya Vipan Prachuabmoh, En. Roongrote Chongsujipan, En. Keerin Chutumstid, Puan Keiko Sugi, Prof. Pembantu Pimonpan Isarabhakdi, dan Puan Suquan Bulakul
Dari kiri: Cik Samantha Allen, Prof. Madya Vipan Prachuabmoh, En. Roongrote Chongsujipan, En. Keerin Chutumstid, Puan Keiko Sugi, Prof. Pembantu Pimonpan Isarabhakdi, dan Puan Suquan Bulakul

Encik Keerin Chutumstid, Presiden, Kumpulan Perniagaan Hartanah & Perkhidmatan MQDC, berkata MQDC mengikuti falsafah "Untuk semua kesejahteraan" untuk menjalankan perniagaan dengan tanggungjawab sosial. Pemaju hartanah mengkaji setiap aspek hidup dengan berhati-hati untuk membangunkan hartanah yang memuaskan penduduk dan meningkatkan kesejahteraan mereka. Forum ini telah dianjurkan untuk membantu membangunkan kediaman berkualiti tinggi selaras dengan pilihan kehidupan keluarga yang ingin hidup bersama dengan gembira sebagai beberapa generasi semasa perubahan ekonomi dan sosial.

Selain itu, forum ini menyoroti kepentingan ikatan keluarga, nilai hidup, hubungan, dan masa keluarga serta pemindahan pengetahuan dari generasi ke generasi melalui penyampaian hasil penyelidikan dan pandangan pakar dengan harapan audiens dapat mencari maklumat untuk merancang kehidupan dan perumahan mereka dalam jangka panjang.

Prof. Pembantu Pimonpan Isarabhakdi, Ph.D., perunding dan profesor khas Institut Penyelidikan Populasi dan Sosial, Mahidol University, berkongsi hasil kaji selidik institut itu terhadap 400 responden di seluruh negara antara 15 dan 65 tahun pada bulan Mei 2019. Kajian itu mendapati bahawa 70.8% sampel mahu hidup dalam kediaman antara generasi. Pilihan ini sangat menjadi pilihan kepada mereka yang berumur lebih 40, di mana 80.7% mempunyai pandangan ini. Daripada responden yang tinggal dalam keluarga 4 generasi, 92% menyatakan pilihan untuk hidup keluarga antara generasi. Dalam keluarga 3 generasi, angka itu adalah 78.9%. Selain itu, didapati bahawa isi rumah dengan 3 generasi lebih cenderung meningkatkan kesejahteraan psikologi ahli keluarga berbanding komposisi lain.

Cik Keiko Sugi, Ketua Pegawai Eksekutif, Pejabat Pengurusan Kualiti Penuh di Perbadanan Kebajikan Sosial KOTOEN, pakar dalam penjagaan sosial dari Jepun, berkata selama lebih dari satu dekad banyak negara telah memfokuskan pada isu-isu masyarakat tua, terutama projek-projek hartanah untuk warga tua yang berdikari yang hidup sendirian tanpa sokongan daripada sanak saudara mereka. Kediaman-kediaman untuk warga tua atau rumah penjagaan orang tua tidak cukup untuk memenuhi permintaan dan perkhidmatan mereka tidak mencukupi, memberi kesan kepada kualiti hidup dan mewujudkan pengasingan. Projek kediaman perlu diperbaiki untuk memberi tumpuan kepada model keluarga antara generasi, kata Cik Sugi.

Prof. Madya Vipan Prachuabmoh, Ph.D., Dekan Kolej Pengajian Penduduk, Chulalongkorn University, berkata tahun lepas 11.7 juta orang Thailand berusia 60 tahun atau lebih, atau 16.9% penduduk. Perkadaran warga tua semakin meningkat. Oleh itu, Thailand perlu mempunyai pilihan yang lebih baik untuk penjagaan warga tua yang memberi tumpuan kepada membina hubungan dalam keluarga, tidak menghantar orang dewasa yang lebih tua ke rumah penjagaan atau institusi lain. Jepun merupakan contoh terbaik untuk penjagaan warga tua kerana sistemnya menyediakan penjagaan untuk menjaga orang dewasa yang lebih tua di rumah sebanyak mungkin.

"Ia adalah fitrah manusia untuk memerlukan kasih sayang, terutamanya daripada ahli keluarga, kebanyakan orang tua, terutama yang pada akhir hayat, ingin kembali ke rumah sementara anak-anak mereka perlu disayangi dan dijaga juga. Apabila orang tua dapat tinggal bersama cucu-cucu mereka, hubungan kekeluargaan akan menjadi erat. Oleh itu, orang dewasa yang lebih tua akan mempunyai peranan penting untuk meningkatkan kemesraan keluarga, memberi galakan kepada anak-anak mereka dan menjadi tumpuan untuk semua ahli keluarga, menjadikan keluarga lebih mantap," kata Prof. Madya Prachuabmoh.

Cik Samantha Allen, Pengarah, IWBI Asia, International WELL Building Institute (IWBI), menggunakan latar belakang penyelidikan dalam bidang psikologi dan sains alam sekitar untuk membantu pembangunan pasaran secara keseluruhan, pendidikan, dan penggunaan yang lebih baik dari Piawaian Bangunan WELL dan Piawaian Komuniti WELL di rantau Asia Pasifik.

"Membesar di Asia, ia satu kebiasaan untuk mempunyai tiga generasi dalam rumah tangga, dan di rumah saya sendiri, nenek saya ialah ibu bapa saya yang ketiga. Saya melihat dari usia muda perbezaan dan persamaan keperluan kesihatan dan kesejahteraan dalam peringkat kehidupan yang berbeza - dan itu menunjukkan kepada saya betapa pentingnya persekitaran fizikal yang menyokong keperluan tersebut. Saya percaya bahawa Piawaian Bangunan WELL menyediakan prinsip panduan yang menyokong persekitaran yang dibina sesuai untuk semua peringkat umur," kata Cik Allen.

Encik Roongrote Chongsujipan, Naib Presiden Kanan Mulberry Grove di Magnolia Quality Development Corporation Limited (MQDC), berkata bahawa mengimbau kembali asas-asas keluarga Asia atau Thailand, struktur itu telah berubah dengan jelas dari keluarga besar dengan 3-4 generasi kepada nuklear keluarga sejak akhir zaman Baby Boom. Golongan Baby Boom kini menjadi orang dewasa yang berusia 55 tahun ke atas, kebanyakannya tinggal di rumah keluarga kecil yang moden. Menukar faktor-faktor ekonomi dan sosial yang membawa persaingan yang tinggi di tempat kerja telah menyebabkan banyak orang berusaha untuk hidup berhampiran dengan tempat kerja mereka atau perjalanan yang mudah. Trend ini mengurangkan hubungan keluarga dan meluaskan jarak antara ahli keluarga.

"Dengan keyakinan yang kuat bahawa kemesraan keluarga dan ikatan keluarga yang erat itu penting, Mulberry Grove oleh MQDC telah menggunakan penyelidikan untuk membangunkan hartanah kami untuk memastikan kami dapat memberikan kebahagiaan dan kesejahteraan untuk semua generasi," kata Encik Chongsujipan.

Latar Belakang Mulberry Grove

Mulberry Grove sedang membangunkan kediaman keluarga antara generasi super mewah pertama Thailand untuk membawa kembali kegembiraan yang benar dalam kehidupan keluarga. Berdasarkan penyelidikan yang luas, kediaman Mulberry Grove akan menyokong hubungan mesra dan memuaskan, memenuhi keperluan setiap generasi demi kesejahteraan yang mampan. Kediaman pertama jenama MQDC kini sedang dibangunkan di beberapa lokasi di Bangkok.

Latar Belakang Magnolia Quality Development Corporation Limited (MQDC)

Magnolia Quality Development Corporation Limited (MQDC) ialah pemaju hartanah yang membangunkan, melabur, dan mengurus projek-projek kediaman, campur-guna, komersil, dan hotel dengan komitmen korporat 'untuk semua kesejahteraan'.

Jenama MQDC termasuk Magnolias, Whizdom, The Aspen Tree, dan Mulberry Grove, yang memenuhi pelbagai gaya hidup yang sihat dan mampan.

Syarikat menyediakan jaminan 30 tahun yang terkemuka di industri pada unit-unit kediamannya selaras dengan piawaian pembinaan yang luar biasa.

Untuk maklumat lanjut, lawati www.mqdc.com.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20190604/2486279-1

Source: Mulberry Grove
Keywords: Overseas Real Estate (non-US) Real Estate Residential Real Estate Senior Citizens Survey, Polls & Research Trade show news