omniture

Minggu budaya bawa Guangdong lebih dekat dengan negara-negara Asia

Nanfang Media Group
2019-06-19 00:21 128

GUANGZHOU, China, 19 Jun 2019 /PRNewswire/ -- Bagaimana warga Singapura dihubungkan dengan budaya Guangdong dan Lingnan (budaya Kantonis)? Dari 6 hingga 15 Jun, Nanfang Media Group membawakan Minggu Pertukaran Media dan Kebudayaan China (Guangdong) -Singapura ke Singapura dengan matlamat untuk menggambarkan pertalian ini dan memberikan pengalaman asli budaya dan seni Lingnan kepada audiens tempatan.

Menampilkan aktiviti dalam dan luar talian, minggu pertukaran diadakan oleh Nanfang Media Group, salah satu kumpulan media terbesar yang berpangkalan di Guangdong, dan Singapore Press Holdings (SPH) Chinese Media Group, kumpulan media Cina terbesar di Singapura.

 

"Orang-orang Singapura dan Guangdong mempunyai banyak persamaan topik apabila berbicara tentang makanan," kata Joyce Lee yang telah tinggal di Guangdong selama 19 tahun, "citarasa makanan saya kini lebih seperti penduduk Kantonis tempatan." Saya menikmati kesegaran dan rasa ringan masakan Kantonis dan belanja cinta di pasar basah, mencari makanan laut segar dan ayam kampung."

Lee menceritakan tentang kerja dan kehidupannya di Guangdong dalam laporan khas "A Singaporean take on Guangdong" yang disampaikan secara bersama oleh Newsgd.com dari Nanfang Media Group dan Zaobao.com dari SPH Chinese Media Group. Laporan itu menjemput warga Singapura berkongsi cerita mereka di Guangdong, dengan mengambil kira persekitaran kerja, makanan dan budaya tradisional.

Kedua-dua laman sesawang itu juga menjemput penonton untuk berkongsi pengalaman dan tanggapan mereka di Guangdong, dan menghantar hadiah yang mewakili budaya kedua-dua wilayah.

Pada majlis perasmian minggu pertukaran, Nanfang Media Group dan SPH Chinese Media Group menandatangani MoU untuk membina sistem koperasi media Singapura-Guangdong yang pertama disaksikan Fu Hua, Ketua Jabatan Publisiti Guangdong, dan Baey Yam Keng, Setiausaha Parlimen Kanan Singapura. Pada masa akan datang, kedua-dua kumpulan media ini akan bersama-sama membawa lebih banyak berita dan acara pertukaran kepada audiens mereka.

Minggu pertukaran ialah komponen penting dalam "Charming China · 2019 Guangdong Culture Week" yang menjelajah Singapura, Korea dan Jepun dari 6 hingga 15 Jun dengan satu siri pameran, konsert muzik dan aktiviti pertukaran. Ia dianjurkan bersama oleh Pejabat Penerangan Kerajaan Wilayah Guangdong dan Jabatan Budaya dan Pelancongan Guangdong.

Video - https://cdn4.prnasia.com/002071/mnr/201906/nanfang/video1.mp4

Source: Nanfang Media Group
Keywords: Art Banking/Financial Service Entertainment Trade show news