omniture

Kawasan Baharu Nanjing Jiangbei lancar "pelan tempat sumber"

Management Committee of Nanjing Jiangbei New Area
2019-06-28 18:50 84

NANJING, China, 28 Jun 2019 /PRNewswire/ -- Pada hari Isnin, Kawasan Baharu Nanjing Jiangbei melancarkan "pelan tempat sumber" di Minggu Teknologi Nanjing 2019, bagi menyediakan sokongan kepada sumber untuk pembangunan yang inovatif menerusi persekitaran dasar, pasaran dan inovasi yang menggalakkan.

Luo Qun, Timbalan Setiausaha Jawatankuasa Kerja Parti Kawasan Jiangbei, berkata bahawa "pelan tempat sumber" bertujuan untuk membina papan tanda bersadur emas untuk kawasan baharu tersebut, memudahkan penaiktarafan ekosistem baharu berdasarkan asas-asas sedia ada dan membina pusat inovasi dengan daya penggerak yang hebat.

Melalui perancangan yang komprehensif, usaha-usaha akan dilaksanakan bagi mempromosikan edaran cekap rantaian nilai, reformasi dinamik mekanisme inovasi, pencapaian penting dalam projek-projek utama, transformasi pencapaian inovasi yang dipercepat dan pelancaran bertindih untuk kesan perancangan sumber.

Memandangkan Kawasan Jiangbei telah diluluskan untuk ditubuhkan sebagai kawasan negara baharu pada tahun 2015, ia telah mengambil bahagian dalam 49 projek berkontrak daripada 49 institusi penyelidikan dan pembangunan jenis baharu Nanjing, menghimpunkan lebih 500 syarikat berteknologi tinggi, membawa masuk 1,402 bakat termasuk 126 pakar peringkat kebangsaan.

Di samping itu, ia telah menjalin hubungan kukuh dengan universiti-universiti dan institusi-institusi penyelidikan yang terkemuka di dunia seperti University of Cambridge, King's College London, Harvard University, University of Oxford, New York University dan sebagainya serta menyertai 150 projek luar negara, dengan 20 projek diselesaikan di kawasan baharu tersebut.

Menurut Indeks Vitaliti Inovasi 2019 Kawasan Baharu Nanjing Jiangbei yang dikeluarkan di acara tersebut, indeks vitaliti inovasi yang komprehensif terhadap kawasan baharu tersebut menunjukkan trend pertumbuhan yang mantap dari tahun 2014 hingga 2018. Pada tahun 2018, indeks pengelolaan industri inovasi meningkat dengan ketara dengan pertumbuhan tahunan mencecah 42.85 peratus; indeks prestasi inovasi menunjukkan peningkatan yang lebih besar berbanding tahun lalu pada 23.48 peratus; indeks potensi sumber inovasi dan indeks kluster inovasi mengekalkan pertumbuhan yang mantap.

Di upacara pelancaran pelan tersebut, Kawasan Baharu Jiangbei turut melancarkan Pelan Bandar Pintar Kawasan Baharu Nanjing Jiangbei 2025 dan Pelan Kluster Inovasi Universiti Kawasan Baharu Nanjing Jiangbei, dan memperkenalkan Pusat Inovasi Kewangan Harta Intelek Antarabangsa Nanjing dan juga projek data raya saintifik Wilayah Delta Sungai Yangtze.

Nie Yongjun, Timbalan Pengarah Biro Sains dan Teknologi Kawasan Baharu Jiangbei, berkata bahawa kawasan baharu ini akan menekankan isu-isu seperti pengagihan faktor-faktor, pengoptimuman mekanisme, pembangunan bersepadu dan hubungan yang seimbang antara input inovasi dan transformasi, bimbingan kerajaan dan kepemasaran, selain kepantasan dan kedalaman reformasi.

Source: Management Committee of Nanjing Jiangbei New Area
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Construction/Building Overseas Real Estate (non-US) Real Estate Trade show news
collection