omniture

Program Sarjana Amgen Tsinghua University Dilancarkan Secara Rasmi

Tsinghua University
2019-07-06 00:08 131

BEIJING, 6 Julai 2019 /PRNewswire/ -- Program Ilmiah Amgen (ASP) di Tsinghua University, dibiayai oleh Amgen Foundation, mengadakan acara pembukaannya di kampus Tsinghua.

Program Sarjana Amgen Tsinghua University Dilancarkan Secara Rasmi
Program Sarjana Amgen Tsinghua University Dilancarkan Secara Rasmi

Pada September lalu, Tsinghua University telah dipilih sebagai institusi tuan rumah Cina yang pertama dan satu-satunya untuk ASP, salah satu daripada 24 universiti terkemuka dunia termasuk Harvard University, Stanford University, University of Cambridge dan lain-lain.

ASP ialah program penyelidikan musim panas peringkat sarjana muda, yang dimulakan dan disokong oleh Amgen Foundation melalui komitmen selama 16 tahun bernilai $74 juta. Program berasaskan latihan selama 8 hingga 10 minggu ini bertujuan untuk merekrut mahasiswa cemerlang dari seluruh dunia, yang mempunyai minat yang kuat dalam penyelidikan bioperubatan, sains hayat atau bidang yang berkaitan, untuk melaksanakan penyelidikan canggih di makmal-makmal dan institusi-institusi bertaraf dunia.

Program Sarjana Amgen Tsinghua dihoskan oleh Fakulti Sains Farmaseutikal (SPS). Pengambilan global Sarjana Amgen Tsinghua bermula pada November lalu, dan proses kemasukan adalah sangat kompetitif. Menjelang 1 Februari tahun ini, hampir 300 permohonan dari lebih 50 negara telah diterima dan hanya 15 calon telah dipilih melalui penilaian intensif oleh fakulti-fakulti untuk Kelas 2019. Mereka datang dari 11 negara (Amerika Syarikat, Jerman, Portugal, Korea, India, Malaysia, Indonesia, Vietnam, Jepun dan lain-lain) dan kini sedang belajar di universiti-universiti terbaik seperti Harvard University, Yale University, Princeton University, University of Oxford, University of Edinburgh, Nagoya University dan lain-lain.   

Bermula dari 1 Julai, Sarjana Amgen Tsinghua akan bekerja di bawah penyeliaan ketat anggota fakulti SPS dalam projek penyelidikan khusus dalam tempoh 8 minggu. Disebabkan penyelidikan di SPS adalah antara bidang yang tinggi merentasi set modus terapi yang lengkap bagi molekul kecil, biologi, terapi gen, terapi sel dan peranti perubatan, projek Sarjana ini akan merangkumi spektrum topik yang luas dalam teknologi biologi, kimia, farmaseutikal asas dan kefahaman dan penyasaran penyakit. Di samping itu, mereka akan mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti akademik termasuk melawat Global Health Drug Discovery Institute (GHDDI) di Beijing, sebuah platform penemuan ubat-ubatan transformatif dan translasi yang menyasarkan untuk menangani cabaran penyakit yang paling mendesak di dunia untuk negara-negara sedang membangun, dan menghadiri simposium ASP di National University of Singapura, di mana mereka akan bertemu rakan kerja mereka dan mendengar daripada para saintis terkemuka. Mereka juga akan mendapat peluang untuk mengalami budaya yang beraneka Universiti ini serta bandaraya Beijing.  

Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari:
http://www.sps.tsinghua.edu.cn/amgenscholars.html

 

Source: Tsinghua University
Keywords: Education Health Care/Hospital Higher Education New products/services