omniture

Pertandingan seni bela diri dunia dimulakan di Chungju

2019 Chungju World Martial Arts Masterships Organizing Committee
2019-09-04 00:19 299

CHUNGJU, Korea Selatan, 4 September 2019 /PRNewswire/ -- Kira-kira 3,200 pakar seni mempertahankan diri dan pegawai-pegawai dari 106 negara berhimpun di Chungju, sebuah bandar di wilayah tengah Korea Selatan di Chungcheong Utara, pada 30 Ogos untuk memulakan Chungju World Martial Arts Masterships 2019.

Flag-bearers and athletes march during the opening ceremony of the 2019 Chungju World Martial Arts Masterships at Chungju Stadium in Chungju, about 150 kilometers southeast of Seoul, on Aug. 30, 2019
Flag-bearers and athletes march during the opening ceremony of the 2019 Chungju World Martial Arts Masterships at Chungju Stadium in Chungju, about 150 kilometers southeast of Seoul, on Aug. 30, 2019

Pertandingan ini, yang digelar sebagai Olimpik Seni Mempertahankan Diri, akan diteruskan sehingga 6 September di Gimnasium Chungju dan tujuh tempat lain di Chungju, kira-kira 150 kilometer di bahagian tenggara Seoul, di bawah slogan "Melangkaui Zaman, Menghubungkan Dunia."

"Saya berharap agar acara hari ini akan bertindak sebagai peluang untuk atlet-atlet bela diri dunia mewarisi dan membangunkan semua seni mempertahankan diri dunia, melangkaui agama, bangsa dan negara serta menyebarkan nilai-nilai mereka kepada semua orang termasuk remaja, wanita dan orang kurang upaya," kata Lee Si-jong, gabenor Wilayah Chungcheong Utara dan ketua jawatankuasa penganjur, dalam ucapan beliau semasa upacara perasmian.

Sejumlah 2,414 atlet, diiringi oleh 705 pegawai, akan bersaing untuk 271 pingat emas dalam 20 kategori seni mempertahankan diri – gusti tali pinggang, judo, taekwondo, aikido, ju-jitsu, muay thai, sambo, savate, wushu, kabaddi, kurash, pencak silat, hapkido Korea, memanah berkuda, taekkyeon, pertandingan rekod bela diri, pameran seni bela diri, ssireum, tong-il moo-do dan yongmudo.

Khususnya, atlet-atlet yang mengambil bahagian terdiri daripada 369 atlet bina diri terbaik, yang berkedudukan lebih tinggi daripada tempat kelapan di dunia atau telah memenangi pingat dalam pertandingan peringkat dunia serta benua dalam tempoh tiga tahun lalu.

Upacara perasmian berlangsung di Stadium Chungju di tengah-tengah kehadiran kira-kira 10,000 penduduk, orang kenamaan, atlet dan pegawai.

Orang-orang kenamaan yang hadir termasuk Perdana Menteri Lee Nak-yon; Lee Kee-heung, ketua Jawatankuasa Sukan & Olimpik Korea dan ahli Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa; Gabenor Chungcheong Utara Lee yang menyandang jawatan pengerusi sebanyak dua kali untuk Jawatankuasa Penganjur Chungju World Martial Arts Masterships 2019; Choue Chung-won, presiden Persekutuan Taekwondo Dunia, yang berkhidmat sebagai presiden untuk World Martial Arts Masterships 2019; bekas Setiausaha Agung PBB Ban Ki-moon bertindak sebagai presiden kehormat World Martial Arts Masterships 2019; dan Rafael Chiulli, presiden Persekutuan Persatuan Global Sukan Antarabangsa (GAISF).

Kejohanan mastership Chungju ialah pertandingan kedua yang akan diadakan di Wilayah Chungcheong Utara, selepas pertandingan pertama yang dianjurkan oleh Cheongju, ibu kota wilayah berkenaan pada Ogos 2016.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20190902/2567409-1?lang=0

Source: 2019 Chungju World Martial Arts Masterships Organizing Committee
Keywords: Entertainment Sporting Events Sports