omniture

Jalan Sutera Xinhua: Meja Bulat Kerjasama Kewangan Sino-Rusia 2019 diadakan pada 10 September untuk pembangunan Bersama

Xinhua Silk Road Information Service
2019-09-13 03:18 362

BEIJING, 13 September 2019 /PRNewswire/ -- Meja Bulat Kerjasama Kewangan Sino-Rusia 2019 bermula di Vladivostok, Rusia, pada 10 September.

Hampir 200 orang menghadiri mesyuarat ini yang dianjurkan bersama oleh Persatuan Kerjasama Kewangan Asia (AFCA), Persatuan Bank-Bank Rusia, Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China (CEIS), dan Jawatankuasa Pengurusan Kawasan Baharu Harbin.

The 2019 Sino-Russian Financial Cooperation Roundtable kicks off in Vladivostok, Russia, September 10.
The 2019 Sino-Russian Financial Cooperation Roundtable kicks off in Vladivostok, Russia, September 10.

Kerjasama Sino-Rusia tidak boleh dipisahkan daripada kerjasama kewangan. Meja bulat kerjasama kewangan ialah satu platform untuk kedua-dua pihak memperdalamkan kerjasama kewangan, kata Khandruyev Alexander, naib pengerusi Persatuan Bank-Bank Rusia.

China telah menjadi rakan kongsi perdagangan terbesar Rusia untuk sembilan tahun berturut-turut, dan Rusia juga merupakan rakan kongsi perdagangan penting China. Dalam tahun 2018, perdagangan dua hala ini mencapai rekod tertinggi, melepasi 100 bilion dolar A.S. buat pertama kali, peningkatan sebanyak 27.1 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Wang Tieli, ketua Jawatankuasa Pengurusan Kawasan Baharu Harbin, berkata bahawa Kawasan Baharu Harbin ialah satu-satunya daerah baharu di peringkat kebangsaan yang berminat dengan kerjasama Sino-Rusia di China. Dalam tahun 2020, Kawasan Baharu Harbin akan bergantung kepada pasaran serantau dan kerjasama serantau yang diterokai oleh perusahaan-perusahaan Cina untuk membina taman perindustrian komprehensif pertanian rentas sempadan Sino-Rusia.

Pada mesyuarat tersebut, Pan Guangwei, naib pengerusi pertama AFCA, mencadangkan bahawa dua negara ini mempercepatkan pembukaan kewangan dua hala, meluaskan saluran kewangan bagi perusahaan-perusahaan, menginovasi model kerjasama kewangan Sino-Rusia dengan bantuan teknologi kewangan, dan memberikan peranan untuk dimainkan persatuan-persatuan industri bagi memperdalamkan kerjasama kewangan Sino-Rusia.

Wang Tianwen, eksekutif kanan CEIS, berkata bahawa CEIS melancarkan indeks ekonomi dan perdagangan Sino-Rusia (Harbin) dalam bulan Jun, bertujuan untuk mewujudkan satu "barometer" dan "penunjuk arah angin" untuk perdagangan Sino-Rusia menerusi sistem indeks yang boleh dinyatakan kuantitinya.

Beliau menambah bahawa CEIS telah menghubungkan kepentingan besar kepada perkhidmatan maklumat kewangan dan menyediakan perkhidmatan kepada lebih daripada 20,000 pengguna institusi menerusi platform maklumat kewangan kebangsaannya "Kewangan Xinhua", platform perkhidmatan maklumat komprehensif "Jalan Sutera Xinhua" yang berpusatkan Jalur dan Jalan, platform perkhidmatan maklumat kredit kebangsaan "Kredit Xinhua" dan "Indeks Xinhua".

Dengan pengukuhan hubungan Sino-Rusia dan berasaskan Inisiatif Jalur dan Jalan, banyak perusahaan Cina memasuki pasaran Rusia. Dalam separuh pertama 2019, jenama automotif Cina menjual 16,000 kenderaan di Rusia, menyumbang dua peratus daripada pasaran kenderaan Rusia.

Lihat pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/308267.html

Foto – https://photos.prnasia.com/prnh/20190911/2576507-1?lang=0

Source: Xinhua Silk Road Information Service
Keywords: Auto Banking/Financial Service Transportation