omniture

Ekspo China-ASEAN ke-16 diadakan di Nanning, Guangxi

CRI Online
2019-09-26 20:53 172

NANNING, China, 26 September 2019 /PRNewswire/ -- Sebagaimana yang dilaporkan oleh CRI Online: Pada 21 September, Ekspo China-ASEAN (CAEXPO) kali ke-16 dan Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan China-ASEAN dibuka di Nanning, Guangxi.  

CAEXPO ke-16 dibuka secara rasminya. Foto ihsan: Sekretariat Biro CAEXPO.
CAEXPO ke-16 dibuka secara rasminya. Foto ihsan: Sekretariat Biro CAEXPO.

Tahun 2019 menandakan tahun pertama pelaksanaan Visi Perkongsian Strategik China-ASEAN 2030 dan juga Tahun Pertukaran Media ASEAN-China. Dengan tema Membina Jalur dan Jalan, Memanfaatkan Bersama-sama Visi Kerjasama, acara tahun ini telah mendapat perhatian yang tinggi daripada China dan negara-negara ASEAN serta negara-negara lain di sepanjang Jalur dan Jalan.

Majlis perasmian diadakan di Dewan Jinguihua Pusat Konvensyen dan Pameran Antarabangsa Nanning. Artis-artis dari negara tema Indonesia dan rakan kongsi undangan Poland telah membawa persembahan persediaan yang unik dipenuhi dengan gaya eksotik.

Upacara perasmian Minggu TV ASEAN-China dalam Tahun Pertukaran Media ASEAN-China turut diadakan di acara ini. Wakil-wakil daripada pihak berkuasa media China dan negara-negara ASEAN bersama-sama melancarkan peranti Excellent Horizon, menerangi pemasangan di atas pentas, melambangkan kerjasama yang tulus antara media China dan negara-negara ASEAN selain menyebarkan pesanan persahabatan.

Statistik menunjukkan bahawa pada separuh pertama tahun ini, jumlah nilai import dan eksport China ke ASEAN ialah US$291.85 bilion, dengan peningkatan berbanding tahun sebelumnya sebanyak 10.5%. Selama 16 tahun, CAEXPO dan Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan China-ASEAN telah menjadi platform terulung bagi mempromosikan kerjasama menyeluruh antara China dan ASEAN dalam bidang politik, ekonomi, perdagangan dan juga budaya.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20190925/2592013-1?lang=0

Source: CRI Online
Keywords: Banking/Financial Service Publishing/Information Service Trade show news