omniture

Sistem Pembayar Tunggal Terbesar di Indonesia BPJS Kesehatan Berganding dengan Syarikat Baharu Aplikasi Kesihatan Tempatan Halodoc untuk Tingkatkan Akses Sama Rata untuk Penjagaan Kesihatan di Seluruh Negara

Halodoc
2019-10-14 10:21 273

JAKARTA, Indonesia, 14 Oktober 2019 /PRNewswire/ -- Badan Penyelenggara Jaminan Sosial (BPJS Kesehatan), sistem pembayar tunggal terbesar di Indonesia dan di dunia, secara rasmi menandatangani Memorandum Persefahaman dengan Halodoc, aplikasi teknologi kesihatan bersepadu berasaskan talian yang paling inovatif dari Indonesia untuk membangunkan perkhidmatan kesihatan berasaskan digital. Melalui kerjasama strategik ini, kedua-dua pihak akan bersama-sama menggabungkan kepakaran mereka untuk mengembangkan akses yang sama kepada perkhidmatan kesihatan secara digital untuk orang ramai di seluruh Indonesia, terutama peserta BPJS Kesehatan.

Kolaborasi antara Halodoc dan BPJS (sistem Insurans Kesihatan Kebangsaan Indonesia).
Kolaborasi antara Halodoc dan BPJS (sistem Insurans Kesihatan Kebangsaan Indonesia).

Pendigitalan telah merevolusikan sektor kesihatan di Indonesia, dan BPJS Kesehatan berada di barisan hadapan dalam menerima pakai inovasi yang diteraju teknologi untuk operasinya demi mewujudkan penjagaan kesihatan yang berkualiti dan inklusif bagi bilangan peserta yang ramai di negara ini. Untuk makluman, setakat September 2019, jumlah peserta Program Insurans Kesihatan Negara (JKN-KIS) telah mencapai lebih daripada 221 juta orang. Ini merupakan isyarat positif kepada peningkatan literasi rakyat Indonesia dalam usaha mencari kualiti kesihatan yang lebih baik, selaras dengan Pelan Kerajaan Jangka Sederhana Nasional (RPJMN) 2015-2019 dengan matlamat utama menjadikan rakyat Indonesia lebih sihat. Walau bagaimanapun, menyediakan penjagaan kesihatan yang inklusif dan berkualiti untuk lebih daripada 80% daripada jumlah penduduk di Indonesia bukan satu tugas yang boleh dipikul sendirian. Menawarkan perkhidmatan penjagaan kesihatan digital yang paling bersepadu di Indonesia, Halodoc sudah pasti merupakan rakan kongsi yang tepat untuk BPJS merealisasikan misi ini.

Menteri Komunikasi dan Maklumat (Menkominfo) - Rudiantara berkata, "Kehadiran teknologi menyediakan peluang yang baik untuk mempercepat dan memperluas akses dan perkhidmatan untuk masyarakat. Kerajaan dan para pengusaha perniagaan harus bekerjasama untuk melakukan sesuatu supaya peluang ini tidak disia-siakan. Kita mesti mewujudkan ekosistem digital dalam sektor kesihatan yang kondusif dan inklusif untuk pelbagai lapisan masyarakat di seluruh Indonesia. Oleh sebab itu, saya sangat menyokong sinergi yang dijalankan oleh Halodoc, sebagai syarikat teknologi baharu tempatan yang terkemuka di sektor kesihatan, bersama dengan BPJS Kesehatan."

Teknologi dan inovasi penjagaan kesihatan telah membawa kepada kesihatan terbuka dan akses yang lebih mudah kepada masyarakat walaupun di kawasan terpencil. Hari ini, Halodoc telah dapat mengembangkan akses dan perkhidmatan kesihatan yang sama rata untuk masyarakat. Sesuatu yang ketara, lebih daripada 50% pengguna Halodoc ialah penduduk di luar pulau Jawa, dan 74% daripadanya tinggal di luar Jakarta dan Surabaya - dua bandar terbesar di Indonesia. Ini membuktikan bahawa teknologi mampu membawa kesaksamaan akses dan perkhidmatan kesihatan kepada rakyat di seluruh Indonesia.

Selaras dengan hal ini, Ketua Pegawai Eksekutif Halodoc, Jonathan Sudharta berkata, "Sejak penubuhannya, Halodoc komited dan fokus pada memudahkan akses kepada kesihatan bagi semua rakyat Indonesia melalui teknologi. Kerjasama dengan BPJS Kesehatan ini memberikan peluang kepada kami untuk memperluas akses dan perkhidmatan kesihatan yang tidak hanya tertumpu di bandar-bandar besar kerana kita juga dapat menjangkau masyarakat di daerah terpencil, terutama sekali kerana BPJS Kesehatan mempunyai pangkalan pengguna terbesar di Indonesia. "

Teknologi ini dijangka memudahkan warga Indonesia untuk mendapatkan akses kesihatan dengan lebih mudah, yang akan memberi manfaat kepada lebih daripada 260 juta orang yang tinggal di 17,504 buah pulau di seluruh negara ini. Pengarah Teknologi Maklumat BPJS - Dr. Ir. Wahyuddin Bagenda, MM, berkata "Penggunaan teknologi dalam perkhidmatan BPJS Kesehatan telah menjadi fokus kami sejak beberapa tahun yang lalu, untuk mengoptimumkan kualiti perkhidmatan kami. Salah satunya ialah Mobile JKN yang merupakan transformasi digital perkhidmatan pentadbiran keahlian yang telah dijalankan di pejabat-pejabat cawangan. Dengan menggabungkan kepakaran Halodoc dalam teknologi, kami berharap untuk melengkapi pengalaman pengguna kemudahan kesihatan, menjadikannya lebih inklusif, cekap dan berkesan."

Tambahan pula, kerjasama strategik antara Halodoc dan BPJS Kesehatan akan menjadi langkah pertama dalam membangunkan teknologi dalam sektor kesihatan Indonesia, yang diharapkan dapat menjangkau lebih banyak orang di pelbagai kawasan di Indonesia. Pada peringkat awal perkongsian ini, pengguna BPJS Kesehatan akan diberi akses dan perkhidmatan kesihatan digital untuk Halodoc, termasuk pelbagai kandungan kesihatan, yang disepadukan dengan aplikasi mudah alih JKN BPJS Health. Sinergi ini juga diharapkan mampu mengurangkan kesenjangan antara penduduk dan ketersediaan kemudahan dan layanan kesihatan di Indonesia.

Latar Belakang Halodoc 

Halodoc ialah aplikasi kesihatan bersepadu berasaskan dalam talian yang menyediakan penyelesaian kesihatan yang lengkap dan boleh dipercayai untuk memudahkan akses kepada kesihatan. Aplikasi Halodoc dilengkapi dengan empat ciri utama, iaitu; Berbual dengan doktor yang membolehkan pesakit untuk bersembang, membuat panggilan video, atau panggilan suara dengan doktor yang berpengalaman dan dipercayai pada bila-bila masa di mana-mana sahaja dari telefon bimbit mereka. Beli Ubat, perkhidmatan yang boleh membantu pengguna membeli makanan tambahan, vitamin, dan ubat dengan cepat, selamat & selesa kerana ia dihantar terus ke alamat mereka dengan teksi motosikal dalam talian. Pesakit juga boleh memuat naik preskripsi fizikal kepada aplikasi. Lawatan ke hospital membolehkan pesakit membuat temujanji dengan doktor dari telefon bimbit supaya apabila mereka tiba di hospital mereka tidak perlu menyusahkan diri dengan pentadbiran dan boleh terus berjumpa dengan doktor tanpa perlu menunggu di barisan panjang, dan Perkhidmatan Makmal. Halodoc bekerja rapat dengan Prodia untuk memudahkan pengguna menjalankan semakan kesihatan, sama ada di rumah atau di pejabat. Pada tahun 2018, Halodoc menerima penghargaan "Syarikat Baharu Paling Inovatif" dari Galen Growth Asia dan dipilih secara langsung oleh Forbes Indonesia sebagai "Syarikat Baharu Pilihan" untuk tahun tersebut.

Latar Belakang BPJS Kesehatan 

Badan Penyelenggara Jaminan Sosial (BPJS Kesehatan) ialah entiti undang-undang yang dibentuk untuk menganjurkan program insurans kesihatan untuk penduduk Indonesia. BPJS Health mempunyai visi untuk mewujudkan insurans kesihatan yang berkualiti tanpa diskriminasi dengan misi 1) untuk menyediakan perkhidmatan terbaik kepada peserta dan komuniti 2) untuk memperluaskan penyertaan dalam program insurans kesihatan untuk melindungi semua orang Indonesia 3) bersama untuk mengekalkan kemapanan kewangan program insurans kesihatan.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20191011/2608667-1?lang=0

Source: Halodoc
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Entertainment Health Care/Hospital Health Insurance Insurance Mobile Entertainment Telecommunications Licensing/marketing agreements