omniture

Xinhua Silk Road: Hangzhou Timur China tingkat usaha untuk bina bandar inovasi bioperubatan kelas dunia

Xinhua Silk Road Information Service
2019-11-08 11:32 247

BEIJING, 8 November 2019 /PRNewswire/ -- Hangzhou, ibukota Wilayah Zhejiang timur China, berusaha untuk membina dirinya menjadi sebuah bandar inovasi bioperubatan bertaraf dunia seperti Boston.

Matlamat yang dijelaskan itu menunjukkan potensi asas dan potensi pembangunan Hangzhou dalam sektor bioperubatan.

Dilaporkan pada masa ini, sebuah penempatan industri dengan pelabuhan perubatan Hangzhou di Daerah Baharu Qiantang sebagai teras dan Zon Teknologi Tinggi Hangzhou dan Daerah Yuhang sebagai fokus telah direalisasikan di bandar.

Pelabuhan perubatan Hangzhou di Daerah Baharu Qiantang akan dibina menjadi kluster R & D produk bioperubatan yang paling pesat berkembang di bandar ini. Zon Teknologi Tinggi Hangzhou akan memberi tumpuan kepada pembinaan sektor perubatan pintar, sementara Daerah Yuhang akan memberi tumpuan kepada pembangunan sektor peralatan perubatan.

Berdasarkan penggunaan industri, struktur industri yang memaparkan R&D ubat-ubatan baharu, peranti perubatan dan data perubatan telah terbentuk di bandar ini, mendorong pertumbuhan industri bioperubatan yang berterusan dan pantas berkembang di Hangzhou.

Data menunjukkan bahawa sekumpulan lebih daripada 1,000 perusahaan bioperubatan telah terbentuk di bandar ini. Selain itu, 1,003 firma bioperubatan baharu ditubuhkan di bandar ini pada 2018 dengan modal berdaftar 8.569 bilion yuan, masing-masing 39.11 peratus dan 33.37 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Memandangkan bandar ini mempunyai kelebihan yang jelas dalam membangunkan industri bioperubatan, pada masa ini, 88 syarikat dengan nilai pengeluaran tahunan melebihi 20 juta yuan telah berkumpul di Hangzhou, termasuk 20 syarikat senaraian. Tujuh daripada sepuluh syarikat terkemuka di dunia seperti Pfizer, Merck Sharp & Dohme dan Abbott telah menetap di bandar ini.

Walaupun Hangzhou berarak ke arah huluan rantaian perindustrian, ia masih ketinggalan berbanding Shanghai dan Beijing dari segi pembangunan industri bioperubatan.

Menurut pegawai dari Biro Promosi Pelaburan Hangzhou, dengan perkembangan industri biomedikal yang tidak sekata, Hangzhou masih perlu meningkatkan keupayaan inovasinya dan mempercepat pembinaan ekologi industri dan pelaksanaan projek-projek yang berkaitan.

Pembangunan platform perindustrian penting seperti perikatan industri bioperubatan koridor inovasi sains teknologi Delta G60 Sungai Yangtze, serta pembangunan bersepadu Delta Sungai Yangtze, semuanya akan membawa peluang untuk pembangunan industri bioperubatan Hangzhou.

Lihat pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/309206.html

Source: Xinhua Silk Road Information Service
Keywords: Health Care/Hospital