omniture

Sinopec Lancarkan Pelabuhan Petrokimia Terbesar di China

Sinopec
2020-05-11 09:34 419

ZHANJIANG, China, 11 Mei 2020 /PRNewswire/ -- Sinopec Corp (HKG: 0386), syarikat tenaga dan kimia terkemuka di China, telah menjadikan pelabuhan petrokimia terbesar di China beroperasi dengan kejayaan pemasangan dan pemunggahan New Renown, kapal tangki minyak terkenal baharu, minyak mentah (VLCC) dari Timur Tengah. Kapal tangki itu disambut di terminal minyak mentah baharu 300,000 tan di Pelabuhan Penapisan Sinopec Zhongke, yang merupakan sebahagian daripada model pengeluaran "terminal depan, kilang belakang" yang terkemuka di industri.

New Renown, Kapal Tangki Minyak Mentah (VLCC) dari Timur Tengah, Berlabuh di  Terminal Minyak Mentah 300,000-ton Pelabuhan Penapisan Sinopec Zhongke.
New Renown, Kapal Tangki Minyak Mentah (VLCC) dari Timur Tengah, Berlabuh di Terminal Minyak Mentah 300,000-ton Pelabuhan Penapisan Sinopec Zhongke.

Terletak 1,100 meter dari kilang penapisan Sinopec, pelabuhan petrokimia ini mempunyai lapan terminal termasuk dermaga minyak mentah 300,000 tan, dermaga minyak 100,000 tan dan kemudahan sokongan -- menyediakan jumlah kapasiti 34 juta tan setahun. Setakat ini, dermaga 100,000 tan ialah terminal minyak penapisan domestik terbesar dengan kapasiti memuat dan memunggah 5.61 juta tan setahun. Terminal ini menyediakan akses mudah kepada produk minyak dan kimia halus untuk pasaran domestik utama Sinopec, dan pada masa yang sama menawarkan peluang langsung untuk eksport global dan meningkatkan daya saing Sinopec dalam industri ini.

Terletak di pantai timur Zhanjiang, Wilayah Guangdong, Pelabuhan Penapisan Sinopec Zhongke ialah sebahagian daripada Kompleks Penapisan dan Petrokimia Bersepadu Zhanjiang - projek terbesar seumpamanya yang sedang dibina oleh Sinopec Corp, dan komponen penting Rancangan Lima Tahun ke-13 Wilayah Guangdong. Jumlah pelaburan fasa pertama projek ini berjumlah lebih daripada 40 bilion CNY dan akan menambah lebih daripada 10 juta tan kapasiti minyak mentah bertapis dan 800,000 tan unit etilena setiap tahun, di samping kemudahan sokongan tambahan.

Setelah siap, dianggarkan output kilang penapisan akan melebihi 60 bilion CNY. Hasil tambahan akan membantu pengembangan rantaian industri hiliran industri penapisan dan kimia, dan pada masa yang sama menyuntik momentum baharu untuk pembangunan ekonomi Kawasan Greater Bay.

Pada masa ini, terdapat lebih daripada 18,000 jurubina yang sedang bekerja di lokasi sebagai sebahagian daripada projek, dan 28 daripada 30 kemudahan pengeluaran utama telah diserahkan. Projek akhir dijangka siap sepenuhnya dan akan mula beroperasi menjelang akhir bulan Julai.

Latar Belakang Sinopec

Sinopec Corp. ialah salah satu syarikat tenaga dan kimia bersepadu terbesar di China. Operasi utamanya merangkumi penerokaan dan pengeluaran, pengangkutan saluran paip dan penjualan petroleum dan gas asli; penjualan, penyimpanan dan pengangkutan produk petroleum, produk petrokimia, produk kimia arang batu, serat sintetik, baja dan produk kimia lain; import dan eksport, termasuk perniagaan agensi import dan eksport, petroleum, gas asli, produk petroleum, produk petrokimia dan kimia, serta komoditi dan teknologi lain; dan juga penyelidikan, pengembangan dan aplikasi teknologi dan maklumat.

Sinopec menetapkan 'memarakkan kehidupan yang indah' sebagai misi korporatnya, meletakkan 'orang ramai, tanggungjawab, integriti, kepersisan, inovasi dan saling menguntungkan' sebagai nilai teras korporatnya, mengejar strategi berorientasikan nilai, pembangunan yang didorong oleh inovasi, peruntukan sumber bersepadu, kerjasama terbuka, dan pertumbuhan hijau dan rendah karbon, dan berusaha untuk mencapai visi korporatnya untuk membina syarikat tenaga dan kimia terkemuka di dunia.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200509/2799602-1?lang=0

Source: Sinopec
Keywords: Chemical Maritime/Shipbuilding Oil/Energy Transportation Utilities New products/services