omniture

Shanghai Electric Raikan 27 Tahun Komitmen di Pakistan

Ulang tahun dedahkan enam pencapaian bersejarah dalam kerjasama tenaga yang menunjukkan hubungan perniagaan yang kuat antara dua negara
Shanghai Electric
2020-05-26 12:38 147

SHANGHAI, 26 Mei 2020 /PRNewswire/ -- Shanghai Electric kini meraikan ulang tahun ke-27 penembusannya ke pasaran Pakitan sejak tahun 1993. Semalam merupakan ulang tahun yang berkaitan, menandakan 69 tahun sejak China menjalin hubungan diplomatik bersama Pakistan. Shanghai Electric, mewakili kumpulan pertama syarikat-syarikat Cina yang menembusi pasaran berkenaan, telah menghasilkan berangkaian projek tonggak dalam kategori-kategori termasuk kuasa terma, kuasa nuklear serta Penghantaran dan Pengagihan Kuasa di bawah naungan Koridor Ekonomi China-Pakistan ("CPEC").

Shanghai Electric Raikan 27 Tahun Komitmen di Pakistan
Shanghai Electric Raikan 27 Tahun Komitmen di Pakistan

Kuasa Terma  

  • Projek janakuasa terma Muzaffarnagarh -- Loji janakuasa terma Muzaffarnagarh ialah projek EPC luar negara pertama Shanghai Electric sejak Syarikat ini menembusi Pakistan pada tahun 1993 dan projek berkenaan memudahkan turbin wap 320MW yang disediakan oleh Shanghai Electric yang mula beroperasi pada Julai 1997.
  • Projek Kuasa Lombong Arang Baru Bersepadu Thar - Shanghai Electric menandatangani kontrak EPC untuk projek stesen janakuasa arang batu blok di Ladang Arang Batu Thar, Pakistan, pada Disember 2016. Pada April 2019 Shanghai Electric menandatangani satu lagi kontrak EPC untuk Projek Kuasa Lombong Arang Batu Bersepadu Blok-1 Thar dengan kapasiti pemasangan 2 x 660MW dan lombong arang batu dengan kapasiti pengeluaran arang batu tahunan sebanyak 7.8 juta tan. Projek ini berupaya untuk memberi kuasa kepada 4 juta isi rumah di Pakistan dengan 1320 megawatt kuasa elektrik asli, harga berpatutan dan andal. Shanghai Electric juga mengaplikasikan teknologi ultra lampau yang boleh beroperasi pada kecekapan bersih lebih tinggi berbanding purata kecekapan bersih tahunan yang diperlukan oleh kerajaan Pakistan. Di samping itu, loji janakuasa ini akan beroperasi dengan kadar penyingkiran Gas Asid yang tinggi dan emisi sulfur dioksida yang rendah bagi mengurangkan kesan terhadap alam sekitar apabila ia mula menjana kuasa elektrik pada tahun 2022. 
  • Projek janakuasa terma 2 x 660MW Sahiwal -- Shanghai Electric ditugaskan untuk menyediakan turbin wap, penjana dan peralatan tambahan untuk stesen janakuasa arang batu 2 x 660MW Sahiwal, kontrak yang ditandatangani pada Jun 2015. Shanghai Electric mengurangkan masa pengeluaran sehingga 12 bulan dengan memanfaatkan mod baharu turbin wap yang direka dengan silinder superkritikal, berserta pusat besi stator penjana, pengoptimuman jubin gegelung dan syaf meningkatkan lagi kecekapan Loji Janakuasa ini. 

Kuasa Nuklear

  • Projek loji janakuasa nuklear Chashma -- Loji janakuasa nuklear yang mempunyai loji janakuasa nuklear reaktor air bertekanan 300,000 kW, merupakan projek kuasa nuklear awam eksport yang pertama dengan reka bentuk dan pembinaan oleh China sendiri. Shanghai Electric menyediakan komponen-komponen utama pulau nuklear dan pulau konvensional dengan harapan agar dapat mengurangkan masalah kekurangan kuasa tempatan dan menyediakan kuasa elektrik yang bersih, cekap dan selamat bagi mempercepatkan laluan Pakistan menuju mampu diri tenaga.
  • Unit 2 dan Unit 3 (K2, K3) Loji Janakuasa Nuklear Karachi -- Loji janakuasa nuklear mengambil satu lagi langkah penting ke hadapan dalam bidang kerjasama tenaga antara China dan Pakistan sebagai reaktor nuklear "No.1 Hualong" luar negara pertama di Karachi, dengan projek riba dijadualkan siap menjelang penghujung tahun 2020. Shanghai Electric menyediakan peralatan utama untuk pulau konvensional dan pulau nuklear bagi loji janakuasa nuklear Karachi. Projek riba bersedia untuk meredakan keadaan kekurangan bekalan kuasa kawasan tempatan.

Penghantaran dan Pengagihan Grid Kuasa

  • Projek Penghantaran Grid Kuasa Bandar Karachi TP1000 -- Projek transformasi grid kuasa bandar Karachi merupakan salah satu projek pembinaan grid kuasa bandar bersepadu di Pakistan yang direka bentuk untuk meningkatkan keandalan dan kestabilan infrastruktur penghantaran kuasa Karachi. Shanghai Electric bertanggungjawab untuk semua langkah utama bermula dengan menjalankan kaji selidik, penghantaran kuasa dan reka bentuk litar pengagihan, kepada pentauliahan loji janakuasa, selain daripada membekalkan peralatan pencawang dan aksesori kabel. Syarikat ini sentiasa menjadi daya penggerak yang aktif dalam mewujudkan komuniti berorientasi pembelajaran di kawasan ini dan pekerja tempatan Shanghai Electric telah ditawarkan latihan teknikal dan dikongsikan pengalaman pengurusan projek oleh pekerja Cina, yang mencetuskan kesan jangka lebih panjang yang berkesan untuk industri kuasa Pakistan.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200525/2811658-1?lang=0 
Logo - https://photos.prnasia.com/prnh/20200325/2760574-1-LOGO?lang=0

Source: Shanghai Electric
Related Stocks:
HongKong:2727 OTC:SIELY Shanghai:601727
Keywords: Electrical Utilities Oil/Energy OTC/SmallCap IRW Utilities