omniture

Huangshan-2 Cip AI Boleh Pakai Generasi Seterusnya Huami Dijadualkan untuk Pengeluaran Besar-besaran pada Suku Keempat 2020, 50% Penjimatan Tenaga dengan Pengesanan Fibrilasi Atrium Lebih Pantas

Huami
2020-06-19 17:08 3099

Ramesh Jain - Bapa Pengkomputeran Multimedia Dilantik Ketua Penasihat Teknikal Huami AI Research Institute, diumumkan pada Persidangan Inovasi Pertama Huami "AI untuk Menyahkod Masa Depan"

SHENZHEN, China, 19 Jun 2020 /PRNewswire/ -- Lima jenama boleh pakai utama Global [1], syarikat induk Amazfit, Huami (NYSE: HMI), memperkenalkan cip AI boleh pakai kedua Huangshan-2 kepada umum pada Persidangan Inovasi pertamanya "AI untuk Menyahkod Masa Depan". Di samping itu, banyak perkakasan dan rangkaian penyelesaian Data Raya dan AI berkaitan penjagaan kesihatan diumumkan. Ramesh Jain, Bapa pengkomputeran Multimedia industri yang terkenal diumumkan sebagai ketua penasihat teknikal Institut Penyelidikan AI Huami.

Mr. Wang Huang announced the Wearable Device Chip Huangshan-2 and Prof. Ramesh Jain as the Chief Technical Advisor of Huami AI Research Institute
Mr. Wang Huang announced the Wearable Device Chip Huangshan-2 and Prof. Ramesh Jain as the Chief Technical Advisor of Huami AI Research Institute

 

Cip AI Boleh Pakai, Huangshan-2 (MHS002) Dilancarkan.

Sebagai anggota platinum RISC-V, Huami memiliki pengumpulan teknologi dan susun atur pelaburan yang luas dalam bidang semikonduktor. Pada tahun 2018, Huami melancarkan pemproses boleh pakai rangkaian arahan terbuka RISC-V yang pertama[2], Huangshan No.1 (MHS001), yang menampilkan empat enjin kecerdasan buatan teras - enjin biometrik jantung, ECG, ECG Pro, dan Enjin Pemantauan Ketaknormalan Ritma Jantung.

Selepas 450 hari, Huami melancarkan cip AI generasi berikutnya, Huami Huangshan-2 (MHS002). Berdasarkan seni bina RISC-V, Huami Huangshan-2 (MHS002) mempunyai kecekapan pengkomputeran yang tinggi dan penggunaan tenaga yang rendah. Huangshan-2 mengesan fibrilasi atrium tujuh kali lebih pantas daripada Huangshan-1 dan 26 kali lebih pantas daripada algoritma serupa. Huangshan-2 juga menggunakan mod sensor Sentiasa Bersedia (AON) dengan penggunaan kuasa yang sangat rendahhasil daripada NPU (Unit Pemprosesan Rangkaian Neural) dan pemproses bersama C2. Secara teorinya, ia dapat mengurangkan keseluruhan penggunaan kuasa Huangshan 2 sebanyak 50%, menjadikan jangka hayat bateri lebih lama untuk produk.

Huangshan-2 (MHS002) dijadualkan untuk pengeluaran besar-besaran pada Suku Keempat tahun 2020. Peranti boleh pakai baharu yang dilengkapi dengan Huangshan-2 diharapkan akan tersedia dalam rangkaian produk Huami pada separuh pertama tahun 2021.

BioTracker™ 2, Sensor Optik Penjejakan Bio PPG generasi kedua oleh Huami

Huami telah membangunkan sensor optik penjejakan bio PPGnya sendiri dalam beberapa tahun terakhir, yang terkenal dengan ketepatannya yang tinggi. Berbanding dengan pendahulunya, BioTracker™ 2 yang baru dilancarkan menyokong lima enjin data biologi (RealBeats™, OxygenBeats™, SomnusCare™, ExerSense™, dan huami-PAI™), menjadikannya biosensor paling serbaguna dan tepat yang pernah dibangunkan oleh Huami.

Lima Enjin Data Utama[3] Menyumbang kepada Platform Pengurusan Kesihatan AI Huami

Untuk membolehkan manusia mendapatkan hak kesihatan sepenuhnya, Platform Pengurusan Kesihatan AI Sistematik Huami menggabungkan cipset AI, Huangshan-2 (MHS002), sensor PPG baharu BioTracker™ 2 dan juga lima enjin indeks dan data utama.

  • RealBeats™ 2, enjin data bio AI canggih untuk pemantauan degup jantung. Ia menghilangkan gangguan hingar pada isyarat degup jantung semasa bersenam dan mampu memantau fibrilasi atrium sebanyak 1.87 kali sama seperti generasi terakhir pada waktu malam dan 6.64 kali pada waktu siang. Ia mencapai pengesanan AVRT berasaskan AI automatik dan PVC yang kerap melalui model Data Raya kesihatan jantung.
  • OxygenBeats™, enjin AI data oksigen yang dibangunkan sendiri oleh Huami. Kadar kejayaan 100% berbanding dengan kurang daripada 90% yang dilihat pada produk yang serupa. Berbanding dengan keputusan penganalisis oksigen profesional, ralat purata hanya 1.67%, mencerminkan ketepatan yang lebih tinggi daripada alat pergelangan tangan yang paling boleh dipakai untuk pengesanan oksigen darah. OxygenBeats™ telah mengikuti kunjungan lanjutan dengan pesakit COVID-19 yang pulih yang dilakukan oleh pasukan perubatan Nanshan Zhong. Jam tangan pintar yang dilengkapi dengan OxygenBeatsTM dijangka akan tersedia pada suku ketiga tahun ini (2020).
  • SomnusCare™, enjin data biologi yang didorong oleh AI. Ketepatan pengesanan data tidur melebihi 80%, dan boleh mengesan tidur siang lebih daripada 25 minit dengan ketepatan hampir 100%. Selanjutnya, OxygenBeatsTM, melalui analisis keadaan tidur dan pengesanan ketepuan oksigen darah, dapat mengenali sindrom apnea tidur (SAS), "pembunuh halimunan" bagi kesihatan manusia, dan memperingatkan pengguna untuk mengambil langkah segera.
  • ExerSense™, enjin pengecaman AI untuk corak pergerakan berdasarkan data raya sukan. Enjin ini dapat menandingi model gerakan dalam masa sebenar melalui pengesanan data dengan sensor gerakan dan sensor degup jantung pada alat boleh pakai Huami, dan kemudian dengan bijak menentukan mod latihan pengguna. Pada masa ini, ExerSense™ dapat mengesan 19 mod latihan secara automatik, termasuk berjalan, berlari, berbasikal, dan berenang, yang meliputi 95% senario latihan harian pengguna. Pengguna tidak perlu melakukan operasi manual yang renyah, tetapi dapat menikmati pilihan mod latihan pintar yang menakjubkan.
  • huami-PAI™, skor PAI eksplisit yang dapat mencerminkan data degupan jantung pengguna, bersekali dengan waktu pergerakan harian dan data kesihatan lain, yang membolehkan pengguna memantau status senaman dan kesihatan jantung mereka. huami-PAI™ dapat membimbing pengguna untuk membuat sistem penilaian kesihatan yang sangat diperibadikan menggunakan data bio peribadi seperti usia, jantina, dan degupan jantung yang rehat. huami-PAI™ berdasarkan HUNT Fitness Study, yang membantu mengurangkan kadar kematian kardiovaskular dan meningkatkan jangka hayat. Kajian yang diketuai oleh Profesor Ulrik Wisloff di Fakulti Perubatan Universiti Sains dan Teknologi Norway, mengambil masa 35 tahun dengan lebih daripada 230,000 peserta.

Ramesh Jain melantik Ketua Penasihat Teknikal Huami AI Research Institute

Wang Huang, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat, mengumumkan penubuhan Institut Penyelidikan AI Huami. Ramesh Jain, pakar AI terkenal, Bapa Pengkomputeran Multimedia, Profesor di University of California, Irvine, dan Pengasas Institut Kesihatan Masa Depan UCI dilantik sebagai penasihat teknikal utama Institut Penyelidikan AI Huami.

Pada separuh pertama tahun 2020, Huami telah menubuhkan tiga makmal bersama: Makmal Gabungan Peranti Boleh Pakai Pergelangan Tangan dengan pasukan Zhong Nanshan; Makmal Gabungan Laluan dengan Persatuan Atletik Cina; dan Makmal Gabungan Otak-Komputer dengan Institut Teknologi Lanjutan, Universiti Sains dan Teknologi China.

[1] Huami ditarafkan 5 teratas dalam penghantaran jam dan bahagian pasaran global, menurut data daripada International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker

[2] https://riscv.org/membership/6144/huami/

[3] Ini bukan peranti perubatan dan tidak bertujuan untuk kegunaan dalam diagnosis atau pemantauan sebarang keadaan perubatan

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200617/2833734-1?lang=0

 

Source: Huami
Related Stocks:
NYSE:HMI
Related Links:
Keywords: Computer/Electronics Household Products Household/Consumer/Cosmetics Retail New products/services