omniture

Shanghai Electric Dubai MSR Siapkan Penerima Atas Menara Tertinggi Dunia dalam Masa Mencatat Rekod

Shanghai Electric
2020-06-26 11:02 393

SHANGHAI, 26 Jun 2020 /PRNewswire/ -- Shanghai Electric (SHA:601727) hari ini mengumumkan bahawa ia telah menyiapkan penerima atas menara Penerima Garam Lebur (Molten Salt Receiver, MSR) dalam Projek Kuasa Solar Penumpu 700MW dan Hibrid Fotovolta 250MW fasa IV DEWA Dubai. Syarikat ini membina menara berkenaan dengan selamat—struktur yang tertinggi di dunia—dalam masa 240 hari yang mencatat rekod, walaupun setelah mengambil langkah berjaga-jaga yang meluas ekoran pandemik Coronavirus. Kini, ia merupakan projek loji janakuasa bersepadu fototerma dan fotovolta yang terbesar di dunia, meliputi kawasan seluas 44 kilometer persegi.

 

"Ini telah menjadi projek yang amat mencabar, terutamanya dengan tugas tambahan penting yang berkaitan dengan tugas untuk memastikan orang ramai sihat dan selamat," kata En. Abdulhameed Al Muhaidib, pengarah urusan eksekutif projek NE1. "Di projek mercu tanda ini, lebih daripada 4,000 pekerja binaan dari seluruh dunia, sebagai sebuah pasukan yang pelbagai, kami bekerja bersama dan bekerja keras untuk mencapai suatu matlamat."

Shanghai Electric, yang merupakan kontraktor kejuruteraan, perolehan dan pembinaan (EPC) untuk Noor Energy 1 (Pemilik Projek), membekalkan peralatan perlindungan diri (PPE) kepada semua pekerja dan melaksanakan prosedur untuk pencegahan dan kawalan virus. Langkah-langkah keselamatan telah memastikan bahawa gangguan tenaga buruh, jadual dan belanjawan berada pada paras minimum.

MSR adalah setinggi kira-kira 40 meter dan dipasang pada bahagian atas badan menara haba, iaitu kira-kira 222 meter tinggi. Menara setinggi kira-kira 262 meter yang terhasil menjadi stesen janakuasa solar menara yang tertinggi di dunia pada hari ini. Projek berkenaan menggunakan kombinasi kuasa solar "satu plot untuk Kuasa Solar Penumpu Menara, tiga plot untuk Kuasa Solar Parabolik Melalui Penumpu dan selebihnya untuk Fotovolta" dengan jumlah penjanaan kuasa mencecah 950MW. Apabila siap, ia akan menyediakan tenaga mesra alam kepada 320,000 isi rumah, mengurangkan emisi karbon sebanyak 1.6 juta tan setahun. Projek berkenaan memainkan peranan penting dalam strategi tenaga 2050 Dubai. Strategi tersebut, yang dirancang untuk direalisasikan 7% menjelang tahun 2020, kini berjalan lebih awal daripada yang dijadualkan, dengan 9% daripada keperluan kuasa elektrik 11,700MW wilayah berkenaan kini dikuasakan oleh kuasa solar dan tenaga boleh diperbaharui yang lain.

Prinsip penjanaan kuasa stesen berkenaan adalah berdasarkan proses penukaran tenaga "cahaya--haba--kuasa elektrik", yang mana garam lebur menyerap tenaga solar yang dipantulkan oleh heliostat melalui lebih daripada seribu tiub penerima, memanaskan garam lebur yang mengalir dalam MSR. Garam lebur yang terhasil melepasi sistem penjanaan wap untuk menghasilkan wap bertekanan tinggi dan bersuhu tinggi, yang seterusnya menggerakkan penjana turbin.

Bebenang keluli hidraulik diangkat dan diagihkan secara menegak sebagai unit kawalan bagi tujuan kawalan angkat yang tepat pada setiap titik angkat. Peranti operasi diperiksa dan ditugaskan dengan terperinci sebelum mengangkat, proses yang melibatkan penggunaan teknologi keselamatan yang komprehensif. Monitor tahap dalaman, peranti antipelanggaran bawah dan alat pemantauan sekitar memastikan keselamatan keseluruhan MSR kekal. En. Liu Minghua, timbalan pengurus besar eksekutif Shanghai Electric Power Generation Engineering Co.,Ltd, berkata, "Kejayaan pengambilan MSR membolehkan Shanghai Electric mengumpul pengalaman berharga dan meletakkan asas yang kukuh dalam bidang Kuasa Solar Penumpu."

www.shanghai-electric.com 

Video - https://cdn5.prnasia.com/202006/se/video.mp4
Logo - https://photos.prnasia.com/prnh/20200424/2786026-1-LOGO?lang=0

 

Source: Shanghai Electric
Related Stocks:
OTC:SIELY Shanghai:601727
Keywords: Construction/Building Environmental Products & Services Green Technology Oil/Energy Utilities