omniture

Xinhua Silk Road: Syarikat logistik pintar China, BEST Inc. percepatkan pembinaan rangkaian Asia Tenggara

Xinhua Silk Road
2020-07-17 07:47 433

BEIJING, 17 Julai 2020 /PRNewswire/ -- BEST Inc., pembekal rantaian bekalan pintar dan penyelesaian logistik yang disokong oleh Alibaba, telah mendapatkan cara bagi menangani isu "norma baharu" setelah wabak pandemik COVID-19 merebak dan mempercepat langkah membangunkan jaringan perniagaan di Asia Tenggara.

China's smart logistics company BEST Inc. speeds up Southeast Asia network construction
China's smart logistics company BEST Inc. speeds up Southeast Asia network construction

"Perubahan utama merupakan pengekalan kapasiti pengangkutan berbanding sebelum wabak ini," kata Jason Qian, timbalan pengurus besar BEST Global dan Pengurus Besar BEST Asia Teggara.

"Terdapat banyak pesawat penumpang dan lalu lintas jalan raya lancar, tetapi pengangkutan rentas sempadan telah menjadi cabaran besar selepas wabak ini," Qian berkata. Dari segi lain, permintaan untuk penghantaran ekspres telah meningkat semasa wabak ini, dan pengurangan kapasiti antarabangsa telah memberi tekanan dan cabaran bagi logistik rentas sempadan.

Pada Januari 2019, BEST melancarkan perniagaan ekspres yang merangkumi seluruh wilayah Thailand, berjaya membawa mod francais kumpulan yang dikembangkan oleh syarikat ini dari China hingga ke Thailand. Pada akhir bulan Mac 2020, kumpulan ini telah mencapai liputan 100 peratus di Thailand.

Seiring dengan pertumbuhan pesat syarikat ini di Thailand, BEST juga memasuki pasaran Vietnam pada bulan Oktober dan memulakan perkhidmatan penghantaran ekspres di Malaysia, Singapura dan Kemboja sejak awal Julai.

Berkenaan dengan perancangan masa depan di Thailand dan seluruh Asia Tenggara, Qian berkata bagi jangka pendek, syarikat akan berusaha untuk pertumbuhan pesat dan liputan penuh di Asia Tenggara, dan pada masa yang sama memperkenalkan teknologi dan pengalaman operasi bagi meningkatkan perkhidmatan logistik di rantau ini.

"Untuk jangka masa panjang, kami akan meningkatkan penyetempatan bakat, perkhidmatan dan beberapa faktor lain, menyediakan perkhidmatan rantaian bekalan yang komprehensif dan memperbaiki logistik pintar," kata Qian.

Syarikat itu juga merancang untuk melancarkan operasi di Indonesia dan Filipina dalam masa terdekat, serta mewujudkan rangkaian bersepadu besar di Asia Tenggara.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini pembinaan infrastruktur negara-negara Asia Tenggara terus diperbaiki dan pasaran e-dagang telah berkembang pesat. Dari segi latar belakang, BEST terus melakukan usaha untuk mewujudkan rangkaian penghantaran ekspres di negara-negara utama Asia Tenggara.

Sementara itu, BEST secara aktif meneroka pembinaan laluan logistik rentas sempadan antara China dan Asia Tenggara dan telah merealisasikan pengangkutan pelbagai kaedah darat-udara-darat antara China dan rantau ini, yang menyediakan perkhidmatan logistik rentas sempadan bersepadu untuk pelanggan e-dagang.

(Disumbang oleh Ren Qian; disunting oleh Yang Qi, Xianhua Silk Road, kateqiyang@xinhua.org)

Gambar - https://photos.prnasia.com/prnh/20200714/2857429-1?lang=0

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Transportation Broadcast feed announcements