omniture

Biofactory Perkenalkan Sistem "Pasang dan Main" Baharu yang Mampu Asingkan Kemudahan Penjagaan Kesihatan dengan Segera

The Biofactory
2020-09-12 01:55 904

SINGAPURA, 12, September 2020 /PRNewswire/ -- The Biofactory, pengeluar teknologi bioperubatan yang beribu pejabat di Singapura, melancarkan sistem "pasang dan main" mudah alih baharu untuk mengasingkan kemudahan kesihatan yang bertekanan positif (Dewan Pembedahan, Bilik Prosedur dan Unit Rawatan Rapi) dan kemudahan tekanan biasa (Wad, Klinik, dan Makmal), hanya dalam satu jam. Sistem AnteRoom untuk Pembendungan Mudah Alih, atau SPARCX (SG-SPARC), ialah teknologi terobosan berpaten yang dibangunkan bersama dengan Jabatan Anestesiologi, Hospital Umum Singapura (SGH) untuk melindungi pekerja kesihatan, pesakit dan pengunjung dengan lebih baik.

Fig 1: Graphic Demonstrating Airflow within SPARCX Models
Fig 1: Graphic Demonstrating Airflow within SPARCX Models

Sistem SPARCX (SG-SPARC) dipasang pada satu-satunya pintu masuk ke bilik dan mempunyai teknologi canggih yang dipatenkan: protokol dekontaminasi udara baharu yang diaktifkan oleh unit penapisan udara kelas perubatan yang berkuasa yang mampu menukar udara sebanyak 350 kali per jam, tekanan negatif berterusan dan pintu kedap udara yang disepadukan dengan bijak. Ciri-ciri ini memungkinkan untuk mengasingkan kebanyakan bilik dari koridor tanpa mengira tekanan dalaman bilik - positif (biasanya paling sukar untuk diasingkan), normal atau negatif: dengan itu mencegah penularan penyakit bawaan udara walaupun berlaku pergerakan dari bilik ke bilik dan membolehkan penukaran infrastruktur sedia ada dengan cepat untuk memenuhi peningkatan mengejut pesakit berjangkit.

"Kami telah melihat bagaimana hospital di luar negeri bergelut ketika mereka kehabisan bilik pengasingan tekanan negatif semasa pandemik COVID-19. Dengan SG-SPARC (SPARCX), kami menjimatkan masa dan wang dengan mengelakkan keperluan untuk membina struktur kekal sementara atau baharu, dan pada masa yang sama melindungi pekerja kesihatan daripada sebarang risiko berjangkit," kata Dr Mavis Teo, Perunding, Jabatan Anestesiologi, SGH, yang merupakan penyelidik bersama projek ini.

Pemasangannya mudah dan tidak memerlukan pengubahsuaian. Untuk mengasingkan bilik, Sistem SPARCX teleskopik (SG-SPARC) dipasang di pintu masuk bilik dan bahagian tepi ditutup. Satu jam diperlukan untuk memasang sistem SPARCX 70kg (SG-SPARC) di ICU Perubatan SGH, dan satu lagi akan ditambahkan tidak lama lagi.

Model Sistem SPARCX (SG-SPARC) yang lebih besar juga telah dibangunkan dan digunakan untuk mengasingkan dewan pembedahan (OT) tekanan positif. Model ini boleh memuatkan satu katil ICU, satu ventilator dan peralatan yang diperlukan untuk membolehkan pekerja kesihatan menjalankan tugas mereka dengan selamat ketika menangani pesakit yang dijangkiti atau disyaki di OT. Sistem OT 150kg SPARCX (SG-SPARC) berukuran 3.8m dengan 1.6m dengan ketinggian 2m, dan hanya memerlukan dua jam untuk memasangnya.

"Dengan penekanan khusus pada pelaksanaan yang pantas, kebolehpercayaan dan kemesraan pengguna, pemasangannya tidak rumit dan dapat dilakukan dengan cepat dan mudah– di mana saja di dunia. Kami telah mendapat pertanyaan daripada pembeli tempatan dan luar negara, dan kami bersedia untuk memenuhi permintaan global untuk Sistem SPARCX," kata Encik Gabriel Tan, Pengarah Program, The Biofactory.

Bagi menilai keberkesanan pencegahan virus Sistem SPARCX (SG-SPARC), Institute of Bioengineering & Nanotechnology A*STAR (IBN) melepaskan virus bukan patogen hidup ke dalam bilik pesakit simulasi yang dilengkapi dengan sistem SPARCX (SG-SPARC). Tidak ditemukan virus yang bocor dari bilik pesakit ke koridor.

"Pada pengetahuan kami, ini kali pertama model anteroom mudah alih diuji menggunakan virus bukan patogenik hidup di Singapura. Kaedah ini memungkinkan pengujian yang lebih tepat berbanding kaedah konvensional, kerana ini memudahkan pengukuran jumlah zarah virus hidup yang ada," kata Profesor Yang Yi Yan, Pengarah Eksekutif Liputan, IBN, A * STAR.

Sistem SPARCX (SG-SPARC) ialah hasil projek penyelidikan inovasi yang dibiayai oleh Dana Penyelidikan Kecemasan COVID-19 SingHealth Duke-NUS.

Untuk maklumat lebih lanjut:  https://www.thebiofactory.com/ 

Hubungan Media:  

Marcus Tan
contact@thebiofactory.com 
+65-6397-5155

Profil Syarikat

The Biofactory Pte Ltd ialah salah satu inkubator dan pengeluar bioperubatan terkemuka di Singapura. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2009 untuk mengkomersialkan dan mengeluarkan produk bioperubatan dalam kemudahan yang diperakui ISO-13485.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200909/2911965-1?lang=0

 

Source: The Biofactory
Keywords: Biotechnology Health Care/Hospital Medical Equipment Medical/Pharmaceuticals New products/services