omniture

Syarikat Baharu Teknologi Logistik Indonesia Waresix Tutup Kumpul Dana sekitar US$100 Juta

Waresix
2020-09-14 08:07 413

Ringkasan

  • Waresix berusaha mengubah secara digital sektor pengangkutan dan pergudangan Indonesia bernilai US$55 bilion.
  • Di tengah pandemik COVID-19, Waresix telah meningkat dengan pesat untuk membantu pengedaran barang keperluan ke lebih daripada 100 kota di seluruh Indonesia dan untuk menyediakan perkhidmatan logistik ke sektor utama.
  • Sebagai kepulauan terbesar di dunia, pengedaran barang merupakan titik masalah utama di Indonesia. Waresix menawarkan penyelesaian unik untuk menangani cabaran pengedaran, sejajar dengan matlamat pemerintah untuk mengurangkan kos logistik negara kepada 19% daripada KDNK.

JAKARTA, Indonesia, 14 September 2020 /PRNewswire/ -- Waresix, platform teknologi logistik terkemuka di Indonesia, hari ini mengumumkan bahawa ia telah mengakhiri pengumpulan dana Siri B, dan sepanjang tahun lalu mengumpulkan sekitar US$100 juta daripada pelabur sedia ada EV Growth dan Jungle Ventures, dan pelabur baharu, termasuk SoftBank Ventures Asia, EMTEK Group, Pavilion Capital dan Redbadge Pacific.

Pasukan Waresix di Pejabat Waresix
Pasukan Waresix di Pejabat Waresix

Waresix ialah platform teknologi logistik terkemuka di Indonesia dalam segmen trak dan pergudangan. Perkhidmatan trak, yang merupakan sebahagian besar perniagaan Waresix, tertumpu pada penghantaran antara bandar batuan pertama dan pertengahan. Penglibatan operasi Waresix yang mendalam sebagai penyedia perkhidmatan terurus membolehkannya mengenal pasti nilai utama dan penyelesaian yang menjana kecekapan untuk pelanggannya melangkaui pemadanan pasif permintaan dan penawaran. Penyelesaian Waresix, termasuk penggabungan, pengoptimuman jarak jauh dan pengedaran hab-dan-pencar, dapat mencapai penggunaan trak 50% lebih tinggi daripada penghantar tradisional, dan telah menyumbang kepada penskalaan pantas Waresix, sambil menjana pendapatan bersih positif. Waresix memperoleh keuntungan berdasarkan pendapatan bersih sejak Jun 2019.

Waresix kini melayani lebih daripada 250 pelanggan korporat utama dari pelbagai industri, termasuk pelanggan dalam komoditi, barangan pengguna cepat dijual, barangan habis guna perindustrian, infrastruktur, dan sektor runcit. Pelanggan terkenal termasuk Unilever, Indofood, Siam Cement Group, Wings, JD.ID dan banyak MNC lain. Ekosistem logistik Waresix merangkumi lebih 40,000 trak dan 375 gudang di lebih daripada 100 bandar di seluruh Indonesia. Integrasi Waresix dengan kemudahan logistik utama, seperti Pelabuhan Kebangsaan Indonesia, telah memungkinkan perusahaan untuk memperluas jangkauannya di luar Jawa dan Sumatera, ke seluruh pulau utama Indonesia.

Trak Waresix
Trak Waresix

Waresix telah membangunkan platform seperti sistem operasi yang disatukan untuk rakan kongsi, dengan tujuan meningkatkan operasi harian rakan kongsi yang berkaitan dengan vendor dan pelanggan mereka. Platform ini memberikan paparan tunggal ringkas rakan kongsi di seluruh saluran pengangkutan dan gudang transit. Platform Waresix membezakan dirinya daripada syarikat logistik lain yang memberikan penumpuan utama  pada membina papan beban dan senarai pasif, untuk menyesuaikan penawaran dan permintaan. Waresix terus menangani cabaran logistik teras dengan melangkaui penawaran dan permintaan melalui pengembangan ekosistem perkhidmatan terurus. Ini telah menempatkan Waresix untuk menangani cabaran dan menghasilkan penyelesaian berterusan yang dihadapi oleh rakan permintaan dan penawarannya.

Walaupun terdapat gangguan yang disebabkan oleh wabak COVID-19, syarikat itu terus mencapai hasil yang luar biasa, dengan pertumbuhan pesat dalam perkhidmatan trak batuan pertama dan pertengahan sambil menyokong aliran barangan keperluan yang cekap dan mata pencarian ribuan pemandu trak di seluruh negara.

Pada dasarnya, Waresix percaya bahawa logistik, yang merupakan masalah utama dalam ekonomi Indonesia yang berkembang pesat, memberikan banyak peluang untuk inovasi dalam sektor e-trak. Tambahan pula, kerajaan Indonesia terus melabur dalam infrastruktur fizikal negara itu, yang berfungsi sebagai pemangkin sektor selanjutnya. Dengan teknologi dan pola pemikiran yang mengutamakan pelanggan yang tersemat dalam DNA Waresix, Waresix berada di tempat yang tepat untuk meningkatkan kecekapan dalam ekosistem logistik Indonesia yang kompleks.

Andree Susanto, Ketua Pegawai Eksekutif Waresix, berkata, "Kami sangat gembira dapat menyertai sekumpulan pelabur dan rakan kongsi jangka panjang berkualiti tinggi yang telah komited untuk menyokong Waresix dalam perjalanan kami untuk menjadi enjin baharu pertumbuhan perdagangan dan perdagangan di Indonesia. Modal akan dilaburkan untuk membangunkan infrastruktur teknologi logistik yang paling mantap di Asia Tenggara, dan seterusnya membina pasukan bertaraf dunia untuk membantu kami merebut peluang pasaran yang besar."

Edwin Wibowo, Ketua Pegawai Kewangan Waresix berkata, "Kami bukan hanya didorong oleh teknologi, tetapi juga didorong oleh semangat untuk menyelesaikan masalah sebenar, dan berinovasi melalui teknologi. Kami telah membuktikannya dalam dua tahun terakhir, itulah sebabnya mengapa pelanggan kami menyukai kami dan perniagaan kami terus meningkat sehingga hari ini. "

Latar Belakang Waresix 

Waresix ialah platform berkemampuan teknologi yang menawarkan perkhidmatan logistik dan penyelesaian kepada pelanggan dengan cara yang lebih cekap dan ekonomi. Ini menghubungkan pengirim dan perniagaan dengan pengangkut, trak dan ruang gudang yang tersedia di seluruh Indonesia, memberikan ketelusan yang lebih baik, kualiti perkhidmatan, dan meningkatkan pendapatan bagi pemilik aset. Ekosistemnya yang luas kini menjangkau lebih daripada 40,000 trak dan 375 pengusaha gudang di seluruh Nusantara.

Susunan kepulauan Indonesia menghasilkan salah satu kos logistik tertinggi di Asia, merangkumi hampir satu perempat daripada produk domestik kasar (KDNK) US$1 trilion. Kos logistik yang tinggi ini bukan sahaja menghalang daya saing industri Indonesia tetapi juga menambah kos menjalankan perniagaan PKS Indonesia. Waresix berusaha menangani cabaran dan menghasilkan penyelesaian berterusan untuk rakan kongsi penawaran dan permintaannya di pasaran logistik Indonesia bernilai AS$240 bilion.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai kami di waresix.com

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200910/2912421-1-a?lang=0
Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200910/2912421-1-b?lang=0

Source: Waresix
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Transportation Financing agreements