omniture

Laporan Separuh Tahun Shanghai Electric Tunjuk Pertumbuhan Besar dalam Permintaan Tenaga Boleh Diperbaharui

Shanghai Electric
2020-09-14 15:12 402

SHANGHAI, 14 September 2020 /PRNewswire/ -- Shanghai Electric (SEHK: 02727, SSE: 601727), pengeluar dan pembekal peralatan penjanaan tenaga elektrik, peralatan perindustrian dan perkhidmatan integrasi terkemuka di dunia, baru-baru ini mengeluarkan Laporan Kewangan Separuh Tahun 2020 mereka.

Perkara Utama Laporan Kewangan Separuh Tahun Shanghai Electric 2020

  • Peningkatan pendapatan kasar tahun ke tahun sebanyak 0.53%
  • Gabungan peningkatan pesanan baharu untuk peralatan tenaga, perkhidmatan integrasi dan peralatan industri sebanyak 40.75%
  • Peningkatan pesanan kuasa angin sebanyak 505.84%
  • Tumpuan yang semakin meningkat pada sektor Digitalisasi Industri dan pembangunan bandar pintar

Mewakili pertumbuhan 0.53%, peningkatan pendapatan kasar hampir RMB 280 juta dikategorikan oleh sejumlah besar pesanan baharu untuk peralatan tenaga, perkhidmatan integrasi dan peralatan industri. Pertumbuhan terbesar diperhatikan dalam pesanan baharu untuk sektor peralatan tenaga yang meningkat dua kali ganda sejak jangka masa yang sama pada tahun 2019, menjadi lebih daripada RMB 52 bilion. Untuk sektor utama yang lain, peralatan industri mencatat pesanan baharu RMB 27 bilion dan pesanan perkhidmatan integrasi meningkat sebanyak RMB 2 bilion dari separuh pertama tahun 2019, menjadikan pesanan baharu hampir RMB 29 bilion.

Menyokong pertumbuhan besar sektor peralatan tenaga dalam 6 bulan pertama tahun 2020, pesanan baharu untuk peralatan tenaga baharu meningkat kepada RMB 47 bilion. Terutamanya digunakan dalam penyimpanan tenaga dan pengeluaran elektrik melalui solar, angin dan biojisim, pesanan peralatan ini menyumbang kepada hampir 80% daripada jumlah sektor ini. Selebihnya 20% adalah dalam pengeluaran tenaga tradisional daripada arang batu, gas dan tenaga nuklear.

Dalam sektor tenaga baharu, pesanan untuk peralatan tenaga angin sahaja meningkat sebanyak 505.84% dari tahun ke tahun. Peningkatan ini sebahagiannya disebabkan oleh kejayaan teknologi dalam pembangunan dan pengeluaran turbin angin operasi berkapasiti tertinggi di China, turbin luar pesisir 8MW-167, dan pengumuman Jun mengenai hasrat Syarikat untuk IPO bahagian tenaga anginnya. Selain angin, Shanghai Electric juga telah memfokuskan pada peralatan tenaga nuklear dengan rekod peningkatan 244.8% pesanan baharu yang dicatatkan pada separuh pertama tahun 2020. Perkembangan ini semua mencerminkan fokus Shanghai Electric untuk merebut pasaran baru muncul bagi penyelesaian tenaga yang boleh diperbaharui dan tenaga baharu.

Selain daripada sumber tenaga yang boleh diperbaharui, Shanghai Electric juga telah memfokuskan syarikat untuk merancang masa depan bandar pintar. Dengan mengenal pasti empat bidang teknikal utama yang akan diubah, Group telah bekerjasama dengan pihak berkuasa kerajaan tempatan dan rakan tempatan besar yang lain untuk menjadikan bandar pintar suatu kenyataan. Melalui pembangunan kota, menyediakan penyelesaian tenaga pintar, pembuatan dan pengangkutan, Shanghai Electric akan memainkan peranan penting dalam membangun kota pintar China di masa depan.

Disebabkan fokus ini, pembangunan dalam pembuatan, pengangkutan dan perkhidmatan pintar juga dimasukkan ke dalam Laporan Kewangan Setengah Tahun Group dengan peningkatan pesanan baharu untuk kejuruteraan dan perkhidmatan pengangkutan pintar lebih dari 3,716% hingga RMB 2.2 bilion. Terdiri daripada empat bidang perkhidmatan digital utama: awan, rantaian bekalan, e-dagang dan kontrak pintar, Group telah melancarkan Platform Perindustrian SEunicloud Internet yang memenangi anugerah, yang bertujuan untuk mempercepat evolusi kerja dan mengubah industri tenaga.

Logo - https://photos.prnasia.com/prnh/20200424/2786026-1-LOGO?lang=0

Source: Shanghai Electric
Related Stocks:
HongKong:2727 OTC:SIELY Shanghai:601727
Keywords: Alternative Energies Banking/Financial Service Electrical Utilities Environmental Products & Services Machinery Mining/Metals Oil/Energy Utilities Earnings Sales reports