omniture

Lima Faktor Utama untuk Transformasi Digital Berorientasikan Masa Hadapan Perusahaan Tenaga Elektrik

-- IDC dan Huawei Bersama-sama Melancarkan Kertas Putih untuk Industri Tenaga Elektrik
Huawei
2020-09-25 03:48 547

SHANGHAI, Sept. 25, 2020 /PRNewswire/ -- Di HUAWEI CONNECT 2020, IDC dan Huawei bersama-sama melancarkan kertas putih untuk industri kuasa elektrik — Membina Perusahaan Tenaga Sedia Masa Hadapan: Jalan menuju Transformasi Digital Berjaya.

Dalam kertas putih ini, IDC mencadangkan metodologi untuk transformasi perusahaan tenaga elektrik. Metodologi ini menyokong dan sejajar dengan metodologi transformasi digital Huawei. IDC dan Huawei mengikut pendekatan yang sama dengan rangka kerja dan rangka tindakan untuk membantu organisasi merancang keutamaan transformasi digital dan menetapkan agenda mereka, yang dengan itu membolehkan perusahaan tenaga menyampaikan nilai perniagaan yang berskala.

Perusahaan Tenaga Elektrik Sangat Perlukan Model Struktur Operasi dan Perniagaan Baharu

Industri tenaga telah lama mengalami gangguan. Perusahaan tenaga kini sedang menghadapi pelbagai perubahan. Pengurusan akan memerlukan model struktur operasi dan perniagaan baharu sekiranya perusahaan tenaga ingin kekal sebagai penggiat utama dalam ekosistem tenaga. Ketika 2020 berlalu, COVID-19 telah memperkenalkan satu lagi dimensi perubahan dan gangguan yang perlu ditangani oleh pemimpin perniagaan dalam industri tenaga.

Hou Jinming, Timbalan Pengarah Jabatan Teknologi Organisasi Pembangunan dan Kerjasama Keterhubungan Tenaga Global (GEIDCO) berkata bahawa, "Semasa kemajuan tenaga global berubah dan pembangunan Internet tenaga, sektor tenaga akan berubah bentuk sepenuhnya. Ia akan dinyahkarbonkan, didigitalkan, dan cerdas." Implikasi perubahan ini akan memberi kesan kepada mod pengurusan, operasi, perkhidmatan, dan urus niaga industri tenaga elektrik. Perusahaan tenaga harus mempertimbangkan siapa pelanggan dan siapa pesaing, pihak berkepentingan dan peserta baharu, dan bagaimana ekosistem tenaga beroperasi. Ini akan bermaksud penglibatan pelanggan baharu, model perniagaan baharu, pesaing baharu, lebih ramai pihak berkepentingan dan peningkatan risiko.

Meningkatkan tenaga boleh diperbaharui, peranti penggunaan tenaga baru muncul, menggandakan hubungan grid tenaga, dan penyepaduan rangkaian tenaga, maklumat, dan pengangkutan memerlukan perusahaan tenaga meningkatkan keupayaan maklum balas dan kecerdasan sistem pengurusan dan proses perniagaan mereka secara sistematik. Ini akan membolehkan perusahaan tenaga menyesuaikan diri dengan lebih baik kepada persekitaran yang kompleks, dan mendayakan sistem tenaga untuk beroperasi dengan lebih selamat, adaptif, fleksibel, dan cekap. Oleh itu, kecekapan analisis data beroperasi tinggi, keupayaan membuat keputusan kecerdasan buatan (AI) yang cepat dan cekap, dan automasi penuh proses akan menjadi penting untuk kelangsungan perusahaan tenaga. 

Metodologi: Lima Peringkat Transformasi Digital Perusahaan Tenaga Elektrik

Untuk membina perusahaan tenaga masa hadapan, IDC mencadangkan metodologi transformasi digital untuk industri tenaga elektrik.

Model matang IDC ialah sebahagian daripada metodologi transformasi digitalnya yang berusaha untuk menyediakan rangka kerja untuk syarikat-syarikat membina peta jalan mereka. Menurut model matang ini, transformasi digital perusahaan tenaga elektrik dibahagikan kepada lima fasa: sementara, oportunistik, berulang, terurus, dan dioptimumkan.

Faktor-faktor paling kritikal untuk kejayaan transformasi digital industri tenaga adalah seperti berikut: 1. Satu strategi digital perusahaan; 2. Tekad untuk membuat perubahan organisasi dan budaya yang diperlukan; 3. Komitmen pelaburan jangka panjang untuk transformasi digital; 4. Strategi berasaskan platform; 5. Model tadbir urus data di seluruh perusahaan.

Emilie Ditton, Penolong Naib Presiden Energy and Manufacturing Insights Group, IDC Asia Pacific, percaya bahawa pemodenan, pendigitalan, dan transformasi grid ialah keperluan segera. Grid digital yang diubah akan menggabungkan penjanaan terpusat yang tradisional, penjanaan teredar berskala besar, dan boleh diperbaharui serta pendayaan pengurusan dan kawalan visual persekitaran grid tenaga yang kompleks. Operasi grid akan berubah dari operasi grid digital ke operasi grid pintar. Model perniagaan baharu akan dibentuk, dan mod perkhidmatan tenaga dan mod pengurusan grid tenaga akan diubah.

Huawei: Rakan Kongsi Boleh Dipercayai untuk Transformasi Digital

Bekerjasama dengan rakan kongsi perusahaan ini, Huawei menerapkan kesedaran yang komprehensif, saling hubung, dan kecerdasan pelbagai terminal tenaga dengan menyepadukan teknologi 5G, IoT, optik, IP, awan, data raya, dan AI kepada sistem tenaga. Melalui transformasi digital, Huawei komited untuk membantu pelanggan membangunkan strategi daya tindak dalam menangani cabaran-cabaran industri dan merebut peluang masa hadapan.

Lu Yongping, Naib Presiden Jabatan Perniagaan Tenaga Global Huawei Enterprise Business Group, mengatakan bahawa Huawei ialah rakan kongsi yang boleh dipercayai untuk transformasi digital. Huawei akan mempermudah transformasi digital perusahaan tenaga elektrik melalui pelbagai kaedah, termasuk membantu dalam memahami status quo mereka sendiri, pasaran, dan keseluruhan ekosistem industri. Berdasarkan amalan transformasi digital yang luas dalam industri tenaga, Huawei telah membangunkan bulatan tenaga — '1-2-3-2-1' — rangka kerja transformasi digital yang berkenaan dengan industri tenaga, dalam membantu perusahaan tenaga elektrik merealisasikan visi matlamat transformasi digital mereka.

Lu Yongping, Naib Presiden Jabatan Perniagaan Tenaga Global Huawei Enterprise Business Group
Lu Yongping, Naib Presiden Jabatan Perniagaan Tenaga Global Huawei Enterprise Business Group

Mematuhi satu visi transformasi: Perusahaan tenaga elektrik patut mentafsir 'transformasi digital' sebagai strategi transformasi peringkat korporat dan elemen yang sangat diperlukan untuk keseluruhan strategi mereka.

Cipta dua keadaan jaminan: Membangunkan tahap literasi data perusahaan dan pekerja, memajukan pemupukan budaya digital dan transformasi, dan membina pasukan bakat untuk transformasi digital, yang menyokong objektif transformasi digital perusahaan.

Laksana tiga proses utama: Melaksanakan pengurusan perancangan, pembinaan, dan operasi yang bersepadu dan memastikan bahawa transformasi digital berjalan seperti yang dirancang, supaya visi transformasi organisasi dapat diubah menjadi nilai perusahaan.

Bina dua kuasa pendorong teras: Mengikuti trend perkhidmatan dan teknologi dan merebut peluang masa hadapan

Bina satu platform asas: Membina platform digital yang terhubung sepenuhnya untuk menyediakan asas yang kukuh untuk transformasi digital perniagaan.

Metodologi transformasi digital Huawei adalah sama dengan IDC, dan mereka saling melengkapi. Kedua-dua pihak percaya bahawa langkah dan rangka kerja transformasi digital perlu dirancang dan dibentuk untuk membantu perusahaan tenaga elektrik merancang keutamaan transformasi digital dan menetapkan agenda mereka, yang akan membolehkan perusahaan tenaga menyampaikan nilai perniagaan yang berskala.

Hu Hao, Ketua Pegawai Transformasi Digital Global Industri Tenaga Elektrik Global Huawei Enterprise BG, menunjukkan bahawa industri tenaga global sedang menghadapi perubahan. Struktur penggunaan tenaga tradisional yang berpusat pada tenaga utama beransur-ansur berubah menjadi struktur baharu yang berpusat pada tenaga sekunder seperti tenaga PV dan angin. Ini akan mendorong industri berubah ke arah nyahkarbon, bersih, elektrik, dan teredar. Semasa transformasi, Huawei akan membantu perusahaan tenaga mengoptimumkan proses pengurusan, mengurangkan kos pengeluaran, menambahbaik keselamatan operasi, dan menginovasi model perniagaan. Ia juga akan membantu pelanggan perusahaan mempercepatkan transformasi digital untuk mencapai matlamat pembinaan sistem tenaga cerdas yang menampilkan kesinambungan pelbagai tenaga, keterhubungan merata, dan interaksi cerdas.

HUAWEI CONNECT 2020 ialah acara utama tahunan yang dihoskan oleh Huawei untuk industri ICT global, dan diadakan di Shanghai dari 23 hingga 26 September 2020. HUAWEI CONNECT ialah platform terbuka yang direka untuk membantu pelanggan dan rakan kongsi menavigasi perubahan, berkongsi pengalaman, dan bekerjasama untuk mencipta nilai baharu. Pada acara tahun ini, kami akan meneroka trend dan peluang dalam pendigitalan industri; mempamerkan teknologi, produk dan penyelesaian ICT yang maju; memberikan anda pandangan orang dalam mengenai hasil inovasi bersama; dan berkongsi amalan terbaik dalam transformasi digital. Matlamat utama kami ialah untuk membina ekosistem industri yang terbuka dan kukuh yang akan memberi faedah kepada semua pihak berkepentingan dan mencipta nilai baharu untuk semua industri. Untuk maklumat lebih lanjut, sila kunjungi:

https://www.huawei.com/en/events/huaweiconnect2020/ 

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200923/2926611-1?lang=0

Source: Huawei
Related Links:
Keywords: Computer Hardware Computer Networks Computer Software Computer/Electronics Internet Technology Oil/Energy Telecommunications Telecommunications Equipment Utilities Broadcast feed announcements Survey, Polls & Research