omniture

Gabungan Barangan Pengguna Baharu untuk Mempercepat Usaha Sistemik bagi Menghapuskan Penebangan Hutan dan Kerosakan Hutan daripada Rantaian Bekalan Komoditi Utama

The Consumer Goods Forum
2020-09-25 19:48 758

- Gabungan Tindakan Positif Hutan Forum Barangan Pengguna termasuk ahli daripada 17 syarikat barangan pengguna dengan nilai pasaran kolektif sebanyak US$1.8 trilion.

- Gabungan Tindakan Positif Hutan dilancarkan pada Minggu Iklim 2020 pada hari Selasa 22hb September 10:00 EST

PARIS, 25 September 2020 /PRNewswire/ -- Hari ini, sebagai sebahagian daripada Minggu Iklim 2020, Forum Barangan Pengguna (CGF) melancarkan Gabungan Tindakan Positif Hutan secara rasmi, termasuk 17 jenama barangan pengguna global, peruncit dan pengilang yang akan bekerjasama dan menggunakan suara kolektif mereka untuk mempercepatkan usaha sistemik bagi menghapuskan penebangan hutan, kerosakan hutan dan penukaran daripada rantaian bekalan komoditi utama bagi minyak sawit, soya dan kertas, pulpa dan pembungkusan berasaskan fiber, serta mendorong perubahan transformatif di seluruh industri. 

Gabungan tersebut yang diketuai oleh CEO syarikat masing-masing dan tajaan bersama pada peringkat Lembaga CGF oleh Carrefour dan Mars, Incorporated, menyatukan jenama barangan pengguna terbesar di dunia dengan nilai pasaran kolektif sebanyak US$1.8 trilion. Hasratnya adalah untuk menggunakan jangkauan dan pengetahuan kolektif, rangkaian dan sumber global, melibatkan dan bekerjasama dengan pengeluar, pembekal dan peniaga, serta kerajaan dan masyarakat awam, bagi menyokong penyelesaian positif hutan. Ahli Gabungan Tindakan Positif Hutan adalah:

 • Carrefour
 • Colgate-Palmolive Company
 • Danone
 • Essity
 • General Mills
 • Grupo Bimbo
 • Jerónimo Martins
 • Mars, Incorporated
 • METRO AG
 • Mondelēz International
 • Nestlé
 • P&G
 • PepsiCo
 • Sainsbury's
 • Tesco
 • Unilever
 • Walmart

Gabungan Tindakan Positif Hutan telah komited untuk bertindak dalam bidang utama berikut:

1)  Terlibat dengan pembekal dan peniaga untuk meminta mereka melaksanakan tindakan Positif Hutan merentasi keseluruhan operasi komoditi mereka;

2)  Menggembleng tenaga untuk menangani cabaran pemuliharaan hutan dalam landskap pengeluaran utama;

3)  Menggalakkan kerajaan dan pihak berkepentingan untuk mewujudkan persekitaran pemboleh bagi pemuliharaan hutan;

4)  Memastikan ketelusan dan kebertanggungjawaban dengan melaporkan kemajuan dengan kerap.

Sebagai sebahagian daripada komitmen mereka, ahli Gabungan akan bekerjasama secara membina dengan kerajaan – kedua-dua di negara pengeluar dan negara pengimport – menggalakkan mereka menyediakan langkah-langkah praktikal bagi menyokong masa depan positif hutan. Gabungan akan menyokong dan mendukung amalan bagi mengubah tingkah laku dan proses di peringkat makro bagi menyokong hutan global dan bukan satu bidang tertentu.

Grant Reid, Presiden & CEO, Mars, Incorporated dan Penaja Bersama Lembaga CGF Gabungan Positif Hutan, menyatakan, "Kami yakin perlindungan hutan merupakan pemacu pertumbuhan ekonomi, bukan pengorbanan kepada pertumbuhan. Perlindungan hutan menyediakan ekosistem sihat dan menyokong landskap produktif dan komuniti yang berdaya tahan. Sewaktu krisis COVID-19, kita mesti memastikan bahawa usaha untuk melindungi hutan adalah sebahagian daripada tindak balas global. Tindak balas ini memerlukan semua pelaku dengan kepentingan dalam menamatkan penebangan hutan dan siapa yang komited untuk menjadi sebahagian daripada penyelesaian untuk berganding bahu".

Alexandre Bompard, Pengerusi dan CEO, Carrefour dan Penaja Bersama Lembaga CGF Gabungan Positif Hutan, menyatakan, "Kami mengubah model kami secara aktif untuk menjadi perniagaan positif hutan. Kami komited sepenuhnya untuk melibatkan pelaku rantaian bekalan, mengambil tindakan pada asas dan bekerjasama untuk memangkin perubahan. Tindakan pelbagai pihak berkepentingan adalah kritikal, terutamanya penglibatan politik di peringkat kebangsaan dan serantau, kerana ia mendapat sokongan kukuh daripada komuniti pelaburan". 

Gabungan Tindakan Positif Hutan akan diumumkan secara rasmi sebagai sebahagian daripada Minggu Iklim 2020 di mana ahli Gabungan, wakil kerajaan UK dan Indonesia serta Perikatan Hutan Tropika akan bertemu untuk membincangkan dan mengambil soalan daripada orang awam tentang Gabungan, hasrat dan hala tujunya bagi mencapai matlamat Gabungan.

Wai-Chan Chan, Pengarah Urusan, Forum Barangan Pengguna menyatakan, "Penebangan hutan terus menjadi isu kritikal yang menyelubungi dunia kita hari ini. Acara kami pada Minggu Iklim New York akan menampilkan dengan tepat bagaimana Gabungan kami komited terhadap tindakan pada asas yang menyampaikan impak pada skala dan akan menerangkan bagaimana kami berhasrat untuk berjaya. Kami juga akan membawakan pelbagai suara ke meja rundingan untuk memastikan kami melibatkan pihak berkenaan dan mendengar secara efektif kepada kemusykilan mereka yang berjuang untuk mengarusutamakan isu penebangan hutan dan yang menyokong penyelesaian inovatif berasaskan alam semula jadi. Kita bersama-sama dalam perjuangan ini".

Acara tersebut yang dilangsungkan di Zoom, akan berlangsung dari 10:00 EST hingga 11:00 EST pad hari Selasa 22hb September 2020. Sila daftar di sini: cwnyc.tcgfforestpositive.com

Untuk mendapatkan lanjut tentang acara Minggu Iklim 2020, sila lawati: https://www.climateweeknyc.org/event/breaking-chains-cgf-forest-positive-coalition-action

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang Gabungan, ahli dan matlamatnya, sila lawati:

www.tcgfforestpositive.com 

Mengenai Forum Barangan Pengguna:

Forum Barangan Pengguna ("The Consumer Goods Forum, CGF") ialah sebuah rangkaian industri global berasaskan pariti yang didorong oleh ahlinya bagi menggalakkan penerimaan amalan dan standard global yang mengendalikan industri barangan pengguna di seluruh dunia. Ia menyatukan CEO dan pengurusan kanan sebahagian 400 peruncit, pengilang, pembekal perkhidmatan dan pihak berkepentingan lain merentasi 70 buah negara dan ia mencerminkan kepelbagaian industri dari segi geografi, saiz, kategori dan format produk. Syarikat ahlinya merekodkan gabungan jualan sebanyak EUR 3.5 trilion dan secara langsung menggaji hampir 10 juta pekerja, dengan 90 juta selanjutnya kerja berkaitan yang dianggarkan di sepanjang rantaian nilai. Ia ditadbir oleh Lembaga Pengarahnya, yang terdiri daripada 58 pengilang dan CEO peruncit. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila lawati: www.theconsumergoodsforum.com.    

Logo - https://mma.prnasia.com/media2/1279200/The_Consumer_Goods_Forum_Logo.jpg?p=medium600

Source: The Consumer Goods Forum
Keywords: Environmental Products & Services Green Technology Retail Joint ventures New products/services Trade show news