omniture

Huawei Mengeluarkan Kertas Putih POLAN: Membolehkan Transformasi Rangkaian Kampus Perusahaan

Huawei
2020-09-30 23:16 4582

SHANGHAI, 30 Sept. 2020 /PRNewswire/ -- Semasa HUAWEI CONNECT 2020, Huawei menugaskan satu Kertas Putih IDC yang bertajuk Pandangan Pembuat Keputusan IT: POLAN sebagai Pemboleh Transformasi Kampus Perusahaan. Menurut Kertas Putih tersebut, pembuat keputusan IT memikirkan semula strategi rangkaian kampus mereka kerana transformasi digital menjadi semakin pantas apabila berdepan dengan pandemik COVID-19. Berbanding dengan penyelesaian konvensional, penyelesaian Optik LAN pasif (POLAN) menawarkan kelebihan dari segi lebar jalur, O&M, penggunaan kuasa dan jumlah kos pemilikan (TCO). Dalam lima tahun akan datang, POLAN akan digunakan dengan meluas di pelbagai industri dan menjadi asas yang kukuh untuk membayangkan semula perkhidmatan perusahaan.

Penemuan kertas putih tersebut adalah berdasarkan tinjauan web dengan pembuat keputusan IT di 318 perusahaan bersaiz besar dan sederhana di negara-negara terpilih dalam pelbagai industri, termasuk pendidikan, kerajaan, penjagaan kesihatan, pengangkutan dan hartanah. Tinjauan yang disesuaikan itu ditugaskan oleh Huawei, dan direka, dijalankan dan dianalisis oleh IDC. Ia memberikan rujukan dasar dan panduan yang terperinci untuk pembinaan rangkaian kampus perusahaan dalam era digital.

Menurut kertas putih tersebut, penyelesaian rangkaian kampus yang menjadi pilihan perusahaan mestilah menampilkan seni bina rangkaian yang dipermudahkan, pengurusan yang ringkas, kos yang rendah dan pengembangan kapasiti yang fleksibel untuk memenuhi keperluan masa depan.

Kertas putih tersebut turut berkongsi lima sebab mengapa POLAN akan menjadi penyelesaian rangkaian kampus utama dalam konteks transformasi digital, yang diperincikan di bawah.

  • Memenuhi keperluan lebar jalur di masa hadapan

Dalam waktu terdekat, video HD dan aplikasi IoT akan berkembang secara eksponen, dan terus meningkatkan keperluan lebar jalur. Berbanding dengan kabel tembaga, kabel optik memberikan lebar jalur dan kapasiti yang lebih tinggi, dan menyokong naik taraf lebar jalur secara berterusan tanpa pengkabelan semula. Contohnya, Dubai Creek Harbor telah mengguna pakai penyelesaian POLAN untuk menjalankan IoT hotel dan perkhidmatan video berdasarkan teknologi 10G PON, yang diunjurkan akan memenuhi keperluan mereka untuk 10 tahun akan datang. Teknologi dan lebar jalur tersebut boleh dinaik taraf tanpa menggantikan media transmisi, dan dengan itu melindungi pelaburan pelanggan.

  • Memberi pengalaman rangkaian yang premium 

Berbanding dengan kabel tembaga biasa, gentian mempunyai kependaman rendah, keutuhan yang tinggi dan anti gangguan elektromagnetik. Ini membolehkan talian gentian memenuhi keperluan aplikasi kampus baharu seperti persidangan video, pengawasan keselamatan, interaksi AR/VR dan IoT. Sebuah bank nasional telah mengguna pakai penyelesaian POLAN di dalam bangunan pejabatnya untuk memodenkan rangkaian pejabatnya dan menjalankan semua perkhidmatan, termasuk pejabat berwayar, suara telefon tanpa kord digital yang dipertingkatkan, hala balik AP wayarles dan akses IoT.

  • Meningkatkan kecekapan O&M rangkaian sehingga 60% 

Berbanding dengan penyelesaian rangkaian kampus konvensional, penyelesaian POLAN mempunyai seni bina yang lebih ringkas. Hanya OLT yang perlu diuruskan. Terminal menyokong plag dan main, dan terminal yang rosak boleh digantikan terus, yang sangat mengurangkan beban O&M. Selain itu, pemisah pasif menggantikan sejumlah besar peranti pengagregatan aktif, lalu mengurangkan kemungkinan kerosakan. Universiti Fudan telah mengguna pakai penyelesaian POLAN sebagai sebahagian daripada usahanya untuk membina kampus pintar dengan seni bina ringkas dan penggunaan kabel yang minimum. Penyelesaian tersebut memudahkan pengesanan kerosakan dan pengembangan kapasiti, dan mengurangkan kos O&M.

·  Penggunaan kuasa yang 30% lebih rendah, menjadikan dunia lebih hijau 

Penyelesaian POLAN membina semula rangkaian kampus daripada berbilang lapisan kepada dua lapisan. Disebabkan oleh struktur rangkaian yang mendatar, lebih sedikit bilik peralatan IT diperlukan, dan penggunaan kuasa peranti dan pengudaraan bilik peralatan dikurangkan dengan berkesan sebanyak 30%. Sebuah hotel yang terkenal in Yunnan China mengguna pakai penyelesaian POLAN untuk tujuan ini, yang merevolusikan infrastruktur rangkaian mereka. Dengan adanya transmisi jarak jauh dan bearing berbilang perkhidmatan, rangkaian tersebut menyokong Wi-Fi, suara, TV HD dan kawalan pintar mata air panas, lalu menjimatkan keperluan untuk ratusan bilik peralatan. Penggunaan kuasa tahunan berkurangan sebanyak 100,000 kWj, yang bersamaan dengan pengurangan pelepasan karbon sebanyak 47.5 tan atau 2,065 batang pokok lagi ditanam.

  • Mengurangkan CAPEX pembinaan rangkaian sebanyak 20% 

Gentian bukan sekadar berupaya menyediakan perkhidmatan yang lebih baik, ia mempunyai kelebihan fizikal yang jelas dari segi saiz, berat dan keupayaan pengembangan kapasiti. Menurut tinjauan IDC, pelanggan bersetuju bahawa POLAN boleh dilaksanakan dan dikendalikan dengan lebih mudah dan cekap, dan mengurangkan CAPEX sehingga kira-kira 20%.

Rohit Mehra, Naib Presiden IDC, berkata: "Memandangkan lebih banyak pengumpulan data dan tugas analisis diperuntukkan kepada pinggir perusahaan, rangkaian kampus menjadi asas yang kukuh untuk inovasi perkhidmatan perusahaan. Semakin banyak perusahaan yang akan melihat pada penyelesaian POLAN secara positif untuk memanfaatkan teknologi terkini untuk pengalaman pengguna yang dipertingkatkan, meningkatkan pendapatan perkhidmatan dan mempercepatkan pendigitalan."

Jinhui Wang, Presiden Pelaksanaan Pemasaran, Huawei Transmission & Access, berkata: "Hasil daripada tinjauan yang mendalam ini mencerminkan dengan tepat jangkaan pembuat keputusan IT perusahaan untuk pembinaan rangkaian kampus. Kami percaya bahawa dalam beberapa tahun akan datang, penyelesaian POLAN akan digunakan dengan pesat dalam banyak industri termasuk pendidikan, hotel dan pengangkutan. Huawei akan terus melabur dalam penyelesaian dan pembinaan ekosistem industri untuk membolehkan sambungan optik yang meluas."

Untuk maklumat lanjut, sila muat turun kertas putih ini di https://e.huawei.com/en/solutions/enterprise-transmission-access/campus-optix-polan-idc-white-paper

Source: Huawei
Related Links:
Keywords: Computer Hardware Computer Networks Computer Software Computer/Electronics Internet Technology Telecommunications Telecommunications Equipment Survey, Polls & Research Trade policy Trade show news