omniture

CGTN: Mengapa Trump memperlekehkan wabak COVID-19?

CGTN
2020-10-13 14:29 223

BEIJING, 13 Okt. 2020 /PRNewswire/ -- Di A.S., terdapat 7.8 juta kes COVID-19 dengan lebih daripada 210,000 kematian. Pada awalnya memuji keberkesanan kerajaan China mengatasi wabak tersebut, Trump membuat "pusingan U," menolak kritikan terhadap cara beliau menangani usaha memerangi COVID-19 dan menggambarkannya sebagai "Virus China".

Baca artikel asal: di sini.

Dokumen yang dikeluarkan pada 31 Ogos oleh Jawatankuasa Kecil Terpilih Dewan Perwakilan A.S. berkenaan Koronavirus menunjukkan bahawa pegawai tertinggi pentadbiran Trump memperlekehkan wabak tersebut. "Rumah Putih telah mengetahui semenjak Jun bahawa kes koronavirus melonjak di seluruh dunia," tetapi pentadbiran Trump telah berulang kali menggesa pembukaan semula ekonomi. Pendirian pentadbiran telah menyumbang kepada lebih 58,000 kematian.

Semenjak beliau dilantik pada 2016, keutamaan Trump adalah untuk memenangi penggal kedua di Rumah Putih.

Wabak dan ratusan ribu kematian tidak dapat mengubah rancangan beliau.

Trump menonjolkan diri beliau sebagai "tegas" terhadap China dengan menaikkan tarif untuk barangan China. Keseluruhan tindak-tanduk mengutuk China adalah untuk membantu Trump mengekalkan pengundi dan kumpulan berkepentingan yang menyokong beliau supaya terus berada di pihak beliau.

Sebelum wabak tersebut, ekonomi A.S. secara perlahan-lahan naik dan kadar pengangguran menurun. Trump bermegah-megah dengan pertumbuhan tersebut sebagai pencapaiannya.

Syarikat besar dan kumpulan kepentingan konservatif yang menyokong Trump menginginkan ekonomi A.S. yang kukuh dan pasaran bul. Itulah sebabnya presiden memberikan tumpuan pada prestasi pasaran saham tetapi memperlekehkan wabak tersebut.

Trump enggan memakai pelitup muka di tempat awam dan menyelar calon presiden Demokratik Joe Biden kerana memakainya. Tetapi apabila presiden tersebut akhirnya memakai pelitup muka pada bulan Julai, beliau menggelarkan dirinya patriot.

Trump telah mempolitikkan wabak tersebut dengan menyalahkannya kepada negara lain dan mengalihkan tanggungjawab beliau kepada saingan politik.

Tiada penawar ajaib yang tersedia sebelum pilihan raya bulan November. Satu-satunya cara untuk memulakan semula ekonomi A.S. adalah menghentikan penularan virus terlebih dahulu.

Source: CGTN
Keywords: Publishing/Information Service Advocacy Group Opinion