omniture

JA Solar Membekalkan Modul untuk Loji Fotovolta (PV) Terapung Pertama di Sepanyol dan Malaysia

JA Solar Technology Co., Ltd.
2020-10-14 13:13 361

BEIJING, 14 Oktober 2020 /PRNewswire/ -- JA Solar baru-baru ini mengumumkan bahawa ia membekalkan semua modul fotovolta (PV) untuk loji solar terapung pertama bersambung grid di Sepanyol yang terletak di kolam takungan Sierra Brava di wilayah Extremadura. Projek ini telah berjaya disambungkan ke grid dan mula beroperasi. Projek 1.1MW ini menggunakan modul satu muka dan dwi-muka JA Solar yang dipasang dalam pelbagai orientasi dan sudut condong menggunakan sistem terapung yang berbeza. Membandingkan perbezaan mereka dari segi hasil tenaga, kos penyelenggaraan, dll. akan menjadi rujukan penting untuk pembangunan projek PV terapung.

Berbanding dengan loji PV tradisional yang dipasang di darat, loji solar terapung dapat mengurangkan sumber tanah yang diperlukan, sementara air membantu mengekang kenaikan suhu permukaan modul dan meningkatkan penjanaan tenaga. Dengan kelebihan-kelebihan ini, loji PV terapung secara beransur-ansur menarik lebih banyak perhatian daripada para pelabur dan EPC pada skala global. Dalam pasaran PV Sepanyol yang diperbaharui, pengembangan loji solar terapung sangat dialu-alukan. Projek Sierra Brava telah mendapat sokongan kuat daripada kerajaan tempatan dan gabenor wilayah Extremadura turut menghadiri upacara pembukaan loji.

Untuk melindungi burung helang kecil, dua "pulau" terapung dan kotak sarang dipasang. Dan keadaan hidup burung dan ikan akan dipantau untuk memahami kesan operasi loji PV terhadap hidupan di sekitarnya dan memberikan rujukan untuk operasi dan penyelenggaraan loji solar terapung.

Sebagai tambahan, loji PV terapung pertama di Malaysia, projek PV terapung 10MW di negeri Selangor, baru-baru ini berjaya disambungkan ke grid. Modul kaca berganda JA Solar yang dipilih untuk projek ini mempunyai prestasi tahan cuaca yang sangat baik, dan dapat mengekalkan hasil tenaga yang stabil di bawah suhu tinggi dan kelembapan tinggi untuk meningkatkan keuntungan pelanggan dengan berkesan.

Jin Baofang, Pengerusi Lembaga Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif JA Solar mengulas, "Dengan perkembangan berterusan industri tenaga bersih, penjanaan tenaga PV digunakan dengan lebih meluas. Loji PV terapung mengurangkan kesan kekangan sumber tanah, dan menjadi pelengkap kepada aplikasi seperti loji PV yang dipasang di tanah dan sistem PV di atas bumbung. JA Solar komited kepada pembangunan dan penggunaan produk PV berkecekapan tinggi, dan kami bersedia untuk mengukuhkan kerjasama dengan rakan global bagi meneroka pelbagai cara dalam mempromosikan pembangunan dan penggunaan tenaga PV, untuk membawa tenaga yang diperbaharui kepada lebih ramai orang. "

Oriana Zhang
+86-10-63611888-1697
zhangbobo@jasolar.com

Source: JA Solar Technology Co., Ltd.
Keywords: Alternative Energies Environmental Products & Services Green Technology Oil/Energy Utilities