omniture

Pembinaan semula Saudi Pavilion di Ekspo Dunia (World Expo) sedang dijalankan, dan Moon Ship akan kekal berada di Zon Teknologi Tinggi Changzhou

Changzhou National Hi-Tech District
2020-10-16 18:19 690

CHANGZHOU, China, 16 Oktober 2020 /PRNewswire/ -- Di Ekspo Dunia Shanghai 2010, Saudi Pavilion, yang dikenali sebagai Moon Ship, menghasilkan semula pemandangan agung daripada Jalan Sutera Maritim antara China dan dunia Arab sejak lebih daripada seribu tahun yang lalu, menjadikan ia salah satu dewan pameran yang paling popular dan paling menarik. Sebagai projek kerjasama antarabangsa utama industri kebudayaan dan pelancongan One Belt and One Road, pada 26 September, kapal harta karun Jalan Sutera yang menjalinkan persahabatan erat antara orang-orang China dan Arab Saudi dan melambangkan pertukaran dan penemuan bersama antara kedua-dua tamadun ini, akan berlabuh selama-lamanya di Zon Teknologi Tinggi Changzhou dan Pelabuhan Global Jiangnan.

Upacara permulaan untuk Membina Semula Saudi Pavilion di Ekspo Dunia 2010
Upacara permulaan untuk Membina Semula Saudi Pavilion di Ekspo Dunia 2010

Sebagai projek kerjasama antarabangsa utama industri kebudayaan dan pelancongan One Belt and One Road, pada 26 September, kapal harta karun Jalan Sutera yang menjalinkan persahabatan erat antara orang-orang China dan Arab Saudi dan melambangkan pertukaran dan penemuan bersama antara kedua-dua tamadun ini, akan berlabuh selama-lamanya di Zon Teknologi Tinggi Changzhou dan Pelabuhan Global Jiangnan.

Saudi Pavilion di Ekspo Dunia 2010 dibina semula oleh Kumpulan Yuexing dengan jumlah pelaburan sebanyak RMB 3 bilion. Projek ini terletak di sebelah timur Jalan Utara Songshan, di barat Jalan Hengshan, di utara Jalan Pujiang, dan di selatan Jalan Gaoyouhu. Muka bangunannya mirip dengan gaya Pelabuhan Antarabangsa Jiangnan dan ia melahirkan kompleks pelancongan budaya dan komersial pengalaman yang menggabungkan pengalaman negara dan pelancongan budaya. Projek ini akan mentakzimkan konsep reka bentuk asli, lakaran, seni bina dan corak hiasan kawasan utama Saudi Arabia Pavilion dan akan berusaha untuk memperbaiki kecacatan yang wujud pada bangunan sementara yang asal, memperbaiki piawaian untuk bangunan kekal, dan memperbaiki keselesaan fungsi dalam ruang dalaman untuk mengoptimumkan reka bentuk. Ia akan mengekalkan fungsi asal multimedia dan fungsi paparan imej di Saudi Pavilion dan mempromosikan kemanusiaan dan alam semula jadi Arab Saudi. Sebagai tambahan, ia akan menggunakan teknologi multimedia VR yang canggih untuk meningkatkan pengalaman tontonan imej; projek ini dijangka siap pada Mac 2023. Sebaik sahaja siap, ia akan meningkatkan daya persaingan Jiangnan Global dan Hong Kong, dan mengintegrasikan budaya, perniagaan dan pelancongan, yang semuanya berada di kemuncak dalam satu pembuktian pelancongan bandar serba baharu.

Setiausaha Jawatankuasa Parti Perbandaran, Qi Jiabin berkata bahawa pembinaan semula Moon Ship dan mempamerkannya secara kekal di Saudi Pavilion dengan jelasnya menunjukkan pelaksanaan  inisiatif One Belt dan One Road Changzhou. Ini akan sangat memperkayakan konotasi kebudayaan di Bandar Baharu Kereta Api Berkelajuan Tinggi Changzhou serta mempromosikan pembangunan dalam industri pelancongan kebudayaan di bandar ini. Pada masa kini, Changzhou menyasarkan untuk membina destinasi pelancongan domestik kelas pertama dengan mematuhi rukun asas pelancongan global.

Pelabuhan Global Jiangnan juga akan membina satu akuarium pada masa yang sama. Bersama dengan Moon Ship, akuarium ini akan menjadi suatu pengalaman pemandangan yang hebat betul-betul di bawah Kapal, membawa mereka ke arah kejayaan.

Tentang Daerah Teknologi Tinggi Kebangsaan Changzhou (CND)

Daerah Teknologi Tinggi Kebangsaan Changzhou (CND) terletak di tengah Delta Sungai Yangtze. Terdapat lebih daripada 1,600 syarikat pelaburan asing di CND. Baru-baru ini, CND sedang mempercepatkan kadar kemajuan pembangunan dan memperhebatkan usaha dalam pembinaan tapak industri, menjadikan 2 perniagaan tunggak: pembuatan peralatan (mesin ketepatan) dan bahan baharu yang lebih besar dan kuat. Industri baharu muncul terdiri daripada generasi baru teknologi maklumat, bioperubatan, kenderaan tenaga baharu, fotovolta dan penerbangan.

Pautan Berkaitan: www.cznd.gov.cn 
Pautan berkaitan: http://cznd.changzhou.gov.cn/.

 

Source: Changzhou National Hi-Tech District
Related Links:
Keywords: Art Banking/Financial Service Entertainment Travel Trade show news