omniture

Teknologi Blok Rantai Sumber Terbuka Mengembalikan Semula Lawatan Rentas Sempadan Antara Tanah Besar Cina dan Macau

FISCO BCOS
2020-10-21 19:06 2181

SHENZHEN, China, 21 Okt. 2020 /PRNewswire/ -- Bermula 23 September dan seterusnya, tanah besar China kembali mengeluarkan visa untuk pengunjung ke Macau. Terima kasih kepada sistem pengenalan bersama kod kesihatan blok rantai Macau dan kod kesihatan Guangdong yang dilancarkan pada bulan Mei, pelancong tanah besar China boleh memohon dan menggunakan kod kesihatan Guangdong untuk mengesahkan status kesihatan mereka apabila memasuki Macau. Sehingga kini, lebih daripada 17 juta orang telah melepasi kastam antara tanah besar China dan Macau menggunakan sistem blok rantai. Waktu purata untuk menerima, mengubah, dan menjana kod kesihatan untuk pertama kalinya hanyalah 100 saat. Masa yang diambil kurang daripada 3 saat untuk melengkapkan prosedur ini apabila pengembara melepasi kastam sekali lagi.

Pada bulan Mei, Serviços de Saúde de Macau (SSM) dan Tabung Pembangunan Sains dan Teknologi Macau (FDCT) menjadi yang pertama mewujudkan sistem kod kesihatan berasaskan blok rantai untuk memerangi wabak tersebut - kod kesihatan rantai blok Macau. Ia berfungsi sebagai pas elektronik untuk penduduk mengakses tempat awam. Ini merupakan bahagian koheren langkah-langkah pencegahan wabak Macau dan kemudiannya dilanjutkan untuk menambah mekanisme pengiktirafan bersama dengan sistem kod kesihatan Guangdong tanah besar China. Disebabkan wabak Covid-19, Macau menangguhkan permohonan visa pelancong pada Januari 2020. Penubuhan kod kesihatan blok rantai Macau dan mekanisme pengiktirafan bersama dengan kod kesihatan Guangdong sangat meningkatkan kecekapan dan ketepatan pengesahan maklumat merentasi sempadan. Ini terbukti merupakan penyelesaian yang berkesan untuk menjadikan perjalanan antara tanah besar China dan Macau kembali normal.

Kod kesihatan blok rantai Macau dilaksanakan berdasarkan Platform blok rantai sumber terbuka China FISCO BCOS dan WeIdentity untuk pengesahan maklumat yang boleh diandalkan merentasi organisasi.

Pengiktirafan bersama kod kesihatan di seluruh bidang kuasa mempunyai cabaran besar untuk diatasi – peraturan keselamatan dan perlindungan maklumat di tanah besar China dan Macau. Pihak berkuasa kesihatan di tanah besar China dan Macau perlu mengesahkan maklumat kesihatan yang disampaikan oleh pengguna yang melintasi sempadan tetapi mereka tidak sepatutnya bertukar data secara langsung antara satu sama lain bagi terus mematuhi peraturan yang berkenaan. Cara penyelesaian WeIdentity berfungsi - ID dan data kesihatan peribadi disulitkan ke dalam bukti kelayakan digital boleh disahkan yang ditandatangani oleh pihak berkuasa yang mengeluarkan. Ia kemudiannya direkodkan dalam konsortium rangkaian blok rantai yang memberikan khidmat kepada organisasi yang menyertai. Pengguna menghantar data kepada penerima secara langsung melalui saluran komunikasi yang selamat. Penerima akan dapat mengesahkan integriti data yang diterima dengan membandingkan dengan tauliah digital yang sepadan seperti yang dicatatkan dalam blok rantai. Penyelesaian berasaskan blok rantai sedemikian menawarkan mekanisme pengesahan data yang mantap di antara pihak yang dipercayai, dan pada masa yang sama memastikan bahawa penjanaan dan penggunaan kod kesihatan Macau mematuhi sepenuhnya Akta Perlindungan Data Peribadi Macau.

Di samping itu, mekanisme pengenalan bersama membolehkan penukaran kod kesihatan untuk pengguna tanpa perlu mengisi maklumat peribadi berulang kali di platform yang berbeza, seterusnya menawarkan kemudahan yang besar dan penggunaan yang ringkas untuk pelancong yang merentas sempadan.

Dengan FISCO BCOS dan WeIdentity, penyelesaian yang mantap dicipta untuk mengatasi cabaran yang dihadapi oleh pihak berkuasa kesihatan dan kawalan sempadan di seluruh dunia dan dengan jelas memberikan jawapan mengenai cara membolehkan perjalanan rentas sempadan sekali lagi semasa berlakunya wabak.

Source: FISCO BCOS
Keywords: Computer/Electronics Travel Blockchain