omniture

Jalan Sutera Xinhua: Industri solar China merangkumi pertumbuhan yang lebih pesat di tengah matlamat keneutralan karbon

Xinhua Silk Road
2020-10-26 20:35 128

NANJING, China, 26 Oktober, 2020 /PRNewswire/ -- Industri solar China dijangka dapat merangkumi pertumbuhan yang lebih pesat berdasarkan latar belakang bahawa China menyasarkan untuk mencapai kemuncak pelepasan CO2 sebelum 2030 dan keneutralan karbon sebelum 2060, menurut pakar dalam persidangan fotovolta yang diadakan pada hari Khamis di Jintan, Wilayah Jiangsu, China.

Jintan Photovoltaic New Energy Development Summit kicks off in Changzhou, a city in east China's Jiangsu Province, Oct. 22.
Jintan Photovoltaic New Energy Development Summit kicks off in Changzhou, a city in east China's Jiangsu Province, Oct. 22.

Untuk mencapai matlamat keneutralan karbon, struktur tenaga China akan mengalami perubahan fundamental dengan bahagian tenaga fosil dalam campuran tenaga utama menurun dengan mendadak sementara bahagian tenaga boleh diperbaharui, seperti tenaga suria dan angin, tumbuh pada kadar yang cepat, kata Zhou Dadi, timbalan presiden Persatuan Penyelidikan Tenaga China, pada Persidangan Kemuncak Pembangunan Tenaga Baharu Fotovolta Jintan.

"China dengan pantas perlu meningkatkan bahagian tenaga bukan fosil dalam penggunaan tenaga utamanya untuk mencapai matlamat keneutralan karbon, terutamanya menggalakkan penyahkarbonan industri penjanaan tenaga." menurut Liu Yiyang, timbalan setiausaha agung Persatuan Industri Fotovolta China.

Dengan jangkaan bahawa tenaga boleh diperbaharui, seperti tenaga solar dan angin, akan merangkumi pertumbuhan yang lebih pesat pada masa akan datang, kata Liu, meramalkan bahawa pemasangan projek solar baharu China akan mencapai lebih daripada 65 GW setahun dari tahun 2021 hingga 2025. 

Pada tahun 2020, kuasa fotovolta terpasang yang disambungkan ke grid dengan pariti harga akan mencapai 33.1 juta kilowatt, menurut Pentadbiran Tenaga Nasional China.

Oleh kerana China mempromosikan projek bebas subsidi untuk tenaga angin dan fotovolta bagi meningkatkan transformasi tenaga, industri solar negara akan memasuki era pariti harga grid dalam tempoh Pelan Lima Tahun yang ke-14, kata Shi Jingli, seorang penyelidik dengan Pusat Tenaga Diperbaharui China di bawah Institut Penyelidikan Tenaga Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara.

Pengawal selia harus menggubal dasar untuk membantu meningkatkan peningkatan teknologi dan mengurangkan kos untuk industri tenaga solar, kerana teknologi yang cekap dan kos rendah merupakan pemacu utama pembangunan industri, kata Shi. 

Pada persidangan kemuncak ini, Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China (China Economic Information Service atau CEIS), anak syarikat Xinhua News Agency, menerbitkan laporan pembangunan tahunannya untuk industri fotovolta China, yang menjangkakan bahawa industri solar akan menjadi tenaga yang kompetitif dalam campuran tenaga utama China.

Jintan, salah satu pangkalan industri solar China yang berkembang pesat, telah menarik sebilangan besar syarikat solar masing-masing dengan pendapatan tahunan melebihi satu bilion yuan, meliputi keseluruhan rangkaian industri fotovolta. Pada tahun 2019, pendapatan perniagaan industri solar di Jintan berjumlah hampir 30 bilion yuan.

Pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/317012.html

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Alternative Energies Environmental Products & Services Oil/Energy Utilities