omniture

Kecekapan Sel HJT Jinergy Mencapai 24.2% Menjelang Akhir Tahun 2020

Jinergy
2020-10-30 13:32 137

SHANGHAI, 30 Okt. 2020 /PRNewswire/ -- Pada 27 Oktober, Dr. Liyou Yang, pengurus besar Jinneng Clean Energy Technology Ltd ("Jinergy"), pengeluar PV berasaskan teknologi yang berpangkalan di China, menyampaikan ucapan bertajuk Kemajuan Pengeluaran Massa HJT di Jinergy di PV CellTech 2020, yang dianjurkan oleh Solar Media.

Didorong oleh kesetaraan grid, sel solar menghadapi pengurangan kos dan peningkatan kecekapan. Teknologi HJT (Hetero-simpang [Heterojunction]) telah menjadi antara teknologi sel generasi seterusnya yang paling berpotensi kerana kecekapan tinggi, tanpa LID dan proses yang lebih pendek. Dilaporkan bahawa hampir 10 GW kapasiti sel HJT dimasukkan secara bertahap ke dalam pembinaan di China. Dengan domestikasi peralatan dan bahan HJT, semakin banyak pengeluar PV bergabung dengan pengeluaran besar-besaran teknologi HJT.

Dalam ucapannya, Dr. YANG menyebut bahawa, Jinergy merupakan antara syarikat peneraju dalam mempromosikan pengeluaran besar-besaran teknologi HJT. Purata kecekapan sel HJT Jinergy telah mencapai 23.95% dan dijangka mencapai 24.2% menjelang akhir tahun 2020. Lebih-lebih lagi, projek 100MW HJTFasa II Jinergy mula beroperasi pada akhir bulan Jun tahun ini. Dengan menggunakan wafer M6, MBB dan juga teknologi separuh-potong, output kuasa dwimuka modul HJT generasi baru boleh mencapai 570W.

Jinergy adalah antara pengeluar PV pertama yang mengkomersialkan modul HJT di China. Modul HJT Jinergy menerima sijil IEC baharu pertama di dunia dan juga disenaraikan dalam DEWA dan JPAC.

Menurut Dr. Yang, Jinergy juga mengkaji kemungkinan menggabungkan HJT dengan perovskit dan IBC. "Jinergy akan terus melabur dalam R&D teknologi canggih dan menyumbang kepada pasaran tenaga boleh diperbaharui global dengan produk yang paling maju dan boleh diandalkan," kata Dr. Yang lagi.

Mengenai Jinergy

Jinergy, syarikat pengeluar PV terkemuka dan penyedia tenaga bersih yang berpangkalan di China, berikutan strategi lelaran teknologi dan telah mengerahkan teknologi canggih selama tiga generasi, mis. polihabluran, PERC monohabluran dan HJT.

Jinergy mempunyai kapasiti pengeluaran 2GW secara keseluruhan untuk modul polihabluran, PERC monohabluran dan HJT. Pada tahun 2017, Jinergy mengkomersialkan produk HJT berkecekapan tinggi.

Source: Jinergy
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Oil/Energy Semiconductors Utilities