omniture

ASB: LESA 2020 Membawa Gabungan Unik Kapten Industri, Pemimpin Kerajaan, dan Kuasa Intelektual

Persidangan maya yang dihadiri oleh 8,000+ peserta menghimpunkan barisan hebat pemimpin dari industri, kerajaan, dan akademia untuk membincangkan cara untuk mengemudi dunia pasca wabak
Asia School of Business
2020-11-29 06:00 459

KUALA LUMPUR, Malaysia, 29 November 2020 /PRNewswire/ -- Dari 16 hingga 19 November, lebih daripada 8,000 pemimpin dari Asia dan serantau telah berkumpul secara maya untuk Sidang Kemuncak Tenaga Kepimpinan Asia (Leadership Energy Summit Asia, LESA) 2020, yang dianjurkan oleh Asia School of Business (ASB) Pusat Pendidikan Eksekutif Iclif.

Sidang kemuncak maya, bertema "Mengemudi Ketidaktentuan dengan Tenaga Kepimpinan Dalam Tindakan" (Navigating Uncertainty with Leadership Energy In Action), mengumpul barisan penceramah yang prolifik dan hebat, termasuk pemenang Nobel 2019 Esther Duflo, Tan Sri Dr. Jemilah Mahmood, Pengasas MERCY Malaysia dan Penasihat Khas kepada Perdana Menteri Malaysia, Aireen Omar, Presiden Kumpulan RedBeat Ventures dan AirAsia, dan kuasa akademia dari Massachusetts Institute of Technology (MIT) dan ASB yang berkongsi penyelidikan perintis dan wawasan mereka.

Dari Duflo, yang telah mengongsi pendekatan pemenang Nobelnya untuk mengurangkan kemiskinan global, kepada Tan Sri Dr. Mahmood, yang mengambil petikan pembelajaran dari pengalamannya dalam krisis kemanusiaan untuk menasihati kerajaan Malaysia tentang wabak semasa, kepada John Sterman, Profesor Pengurusan di MIT Sloan School of Management, yang memperjuangkan pendekatan berbilang penyelesaian untuk menangani kedua-dua COVID-19 dan juga perubahan iklim, setiap penceramah membawa perspektif yang unik dan pelbagai untuk menangani cabaran masa kini.

"Kebanyakan orang berusaha untuk mencari satu penyelesaian yang boleh menyelesaikan semua masalah sekali gus. Tetapi sukar untuk mencapai kemajuan dengan menggunakan satu cara sahaja untuk semua masalah. Anda boleh mencapai kemajuan dengan menghuraikan masalah kepada ribuan masalah yang jauh lebih mudah dikendalikan," kata Duflo semasa ucaptamanya. 

Kata Sterman, "Sebagai manusia, kita tidak pandai menangani sistem yang kompleks dengan kelewatan masa sebelum kesan dirasakan. Ini menjadikannya sukar untuk mendorong perubahan tingkah laku untuk perkara seperti tindakan iklim dan COVID-19. Pengetahuan adalah penyelesaiannya. Masih ada harapan."

Profesor Ekonomi Gunaan Roberto Rigobon menekankan salah satu kriteria utama untuk menangani krisis masa kini, yang berdasarkan kajiannya tentang negara-negara yang telah berubah dari kemiskinan menjadi kaya: "Menangani cabaran adalah sukar." Pemimpin perlu mempunyai visi yang sangat menambat minat sehingga pekerja dan warganegara mempercayainya dan bersedia untuk berkorban secara peribadi untuk kepentingan umum.

Sungguhpun format acara adalah secara maya, para peserta tertarik dengan pengalaman sidang kemuncak. Maklum balas daripada peserta termasuk yang berikut:

"Dari pemerhatian saya ia sudah terbukti bahawa sidang kemuncak ini sangat berjaya dari semua sudut - tahap tertinggi dari segi penyertaan, jangkauan negara, kualiti kandungan, kepelbagaian dan pemain peranan yang mengagumkan secara konsisten. Benar-benar bertaraf antarabangsa" - Datuk Nora A. Manaf, Ketua Pegawai Modal Insan, Kumpulan Maybank.

"Saya tidak pernah tahu bahawa pembelajaran dari Profesor boleh menjadi sangat menarik – Prof. Roberto Rigobon merupakan seorang yang lucu dan praktikal, Prof. Loredana Padurean begitu menarik dari awal hingga akhir. Saya kagum dengan betapa berwarna dan pelbagai profesor dari MIT dan ASB, dan saya sangat menggemari persidangan ini! - Datin Mornifairos Bt Othman, Naib Presiden Eksekutif, People Leader di Maybank.

"Kami benar-benar suka mengikuti topik yang dibentangkan di LESA 2020, mendengar pandangan dan pendekatan yang disampaikan oleh setiap penceramah. Sidang kemuncak ini juga berjaya membolehkan perbualan yang bermanfaat di antara para peserta dan pembentang. Tahniah." - Ahmad Zakky Habibie, Pengarah Eksekutif, Ancora Foundation.

Sorotan puncak lain termasuk siri Masterclass, yang ditaja oleh Sarawak Energy mengenai topik-topik seperti: "The Strategic Intra / Entrepreneurial Organisation", "The Dollar, the Renminbi, and the International Monetary System", dan "Storytelling for Leaders".

Sementara itu, The Iclif Leadership Energy Awards (ILEA), yang ditaja oleh Maybank, memberi penghormatan kepada individu yang menggunakan "Leadership Energy in Action" mereka untuk memberi kesan positif. Pemenang anugerah adalah: Dian Sasmita, Pengasas Sahabat Kapas (Indonesia), kerana menjadi penyokong untuk menentang keganasan terhadap tahanan remaja, Marita Cheng, Pengasas Robogals (Australia), kerana menyokong dan memberi inspirasi kepada wanita untuk melanjutkan karier di STEM, dan Dr. Tamana Asey, Pengarah Program Pertubuhan Sains Forensik Afghanistan, untuk memperjuangkan hak wanita dan gadis dengan menentang ujian keperawanan.

"Kami bangga bahawa LESA 2020 telah berfungsi sebagai platform untuk menangani cabaran kritikal yang dihadapi para pemimpin masa kini," kata Prof Charles Fine, Presiden dan Dekan pengasas ASB. "Dan kami sangat berterima kasih kepada penaja kami yang telah menjadikan acara ini satu kenyataan - sokongan mereka sangat penting dalam membantu ASB menjangkau penonton global seperti ini. Kami ingin mengucapkan terima kasih khususnya kepada Maybank, Sarawak Energy, CX Technology, Lawrence S. Ting Foundation, dan Ancora Foundation, yang telah menunjukkan kepada kami melalui perkongsian tentang tenaga kepimpinan yang dapat dilihat dalam bentuk tindakan. "

Tentang Asia School of Business

Asia School of Business (ASB) ditubuhkan pada tahun 2015 oleh Bank Negara Malaysia dengan kerjasama MIT Sloan School of Management untuk menjadi sebuah sekolah perniagaan global terulung, hab pengetahuan dan pembelajaran yang disemai dengan kepakaran serantau, pandangan dan perspektif Asia dan ekonomi baru muncul. 

Program ijazah dan pendidikan eksekutif Pusat Pendidikan Eksekutif Iclif ASB telah mendapat sanjungan global kerana menerajui pendidikan pengurusan. Melalui kurikulum berdasarkan Pembelajaran Tindakan yang memenangi anugerah, dengan kerjasama komuniti korporat dan pelajar dari seluruh dunia, ASB komited untuk membangunkan pemimpin yang bersifat transformatif dan berprinsip yang akan menyumbang ke arah memajukan dunia baru muncul.

Source: Asia School of Business
Keywords: Banking/Financial Service Education Oil/Energy Utilities Trade show news