omniture

Permohonan untuk Pertandingan Kes Pelajar IMA AsiaPac Pertama Kini Dibuka

Pertandingan ini terbuka kepada semua pelajar universiti di rantau Asia Pasifik
Institute of Management Accountants (IMA)
2020-12-04 18:45 390

SINGAPURA, 4 Disember 2020 /PRNewswire/ -- IMA® (Institut Akauntan Pengurusan), salah satu persatuan terbesar dan paling dihormati yang memberi fokus secara eksklusif pada kemajuan profesion perakaunan pengurusan, sedang menerima penyertaan untuk edisi pertama Pertandingan Kes Pelajar AsiaPac 2021 dari sekarang hingga 31 Januari 2021. Pelajar universiti di seluruh Asia Pasifik dijemput untuk mengambil bahagian dalam pertandingan yang mencabar dan sangat bermanfaat ini.

Pelajar yang ingin menunjukkan kemahiran yang analitis, pandangan jauh yang strategik, dan kreativiti mereka, boleh menyertai sebagai seorang individu atau dalam pasukan yang terdiri dari tiga hingga lima anggota untuk merumuskan kes mereka dan seterusnya, menyampaikan hasil kerja mereka kepada panel pakar perakaunan pengurusan. IMA akan mengumpulkan pelajar individu dari institusi/universiti yang sama. 

Peserta akan diberi kesempatan untuk menganalisis kes perniagaan, "Patutkah Star Textiles Menghapuskan Perantara?" untuk mengembangkan cadangan termaju dan rancangan untuk cabaran yang dicadangkan dengan menggunakan kemahiran yang mereka pelajari di universiti. Pertandingan ini memfokuskan kepada masalah perakaunan dan kewangan semasa yang menggalakkan pelajar untuk menggunakan kemahiran teknikal dan teori mereka dalam suasana praktikal. Pasukan yang ingin berjaya dalam pusingan ini perlu mengemukakan permohonan menjelang 5 Mac 2021.

"Menyertai pertandingan ini memberikan pengalaman berharga bagi para pelajar, yang memberi mereka peluang untuk berfikir secara kritis dan strategis melalui kes perniagaan dan menerapkan pengetahuan mereka," kata Dr Josh Heniro, Pengarah Kanan Asia Tenggara dan Operasi Australasia di IMA. "Selain dari membantu pelajar mengembangkan dan memperkukuhkan kemahiran kewangan dan perakaunan mereka, ia juga menggilap kemahiran persembahan mereka di mana pasukan yang layak diminta untuk memberikan penyelesaian mereka kepada pemimpin utama industri serantau. Melalui persaingan kes ini dan usaha sama kami dan kerjasama berterusan dengan universiti, kami akan memperkasakan dan membolehkan para pelajar hari ini memulakan kerjaya mereka dalam profesion perakaunan dan bersedia untuk masa depan.

IMA akan memilih empat pasukan untuk hadir hampir di perlawanan terakhir Asia Pasifik, dan memberikan tiga pasukan teratas beberapa hadiah menarik. Kesemua empat pasukan masing-masing akan menerima plak, yang akan dihantar ke universiti mereka. Setiap pasukan yang terpilih akan diminta untuk menyampaikan penyelesaian analisis kes mereka sendiri dan bersiap sedia untuk mempertahankan idea mereka dan menjawab sebarang pertanyaan tambahan yang mungkin disoal hakim.

Pasukan pemenang tempat pertama dari perlawanan akhir Asia Pasifik, yang disertai oleh penasihat fakulti, akan terus hadir di Perlawanan Akhir di Dubai, U.A.E., untuk bersaing dengan pemenang serantau lain dari Eropah, India, dan Timur Tengah. Juga, hadiah utama termasuk kad hadiah Amazon bernilai AS$500 untuk setiap pasukan, CMA dari A.S.® biasiswa (Akauntan Pengurusan Bertauliah), sesi rangkaian dengan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif IMA Jeff Thomson, dan banyak lagi.

Maklumat lengkap pertandingan boleh didapati di sini: www.imanet.org/students/case-competition-ap

Tentang IMA® (Institut Akauntan Pengurusan)
IMA®, dinamakan Badan Profesional Terbaik Tahun 2017 dan 2018 oleh Buletin Perakaunan/Perakaunan Antarabangsa ,adalah salah satu persatuan terbesar dan paling dihormati yang memfokuskan secara eksklusif untuk memajukan profesion perakaunan pengurusan. Di peringkat global, IMA menyokong profesion ini melalui penyelidikan, program CMA® (Akauntan Pengurusan Bertauliah) dan CSCA® program (Disahkan dalam Strategi dan Analisis Persaingan), pendidikan berterusan, rangkaian dan sokongan amalan perniagaan yang beretika tinggi. IMA mempunyai rangkaian global yang melebihi 125,000 ahli di 150 negara dan 300 para profesional dan pelajar. Beribu pejabat di Montvale, N.J., AS, IMA menyediakan perkhidmatan tempatan melalui empat wilayah globalnya: Amerika, Asia/Pasifik, Eropah dan Timur Tengah/India. Untuk maklumat lanjut mengenai IMA, sil lawati www.imanet.org.

Source: Institute of Management Accountants (IMA)
Keywords: Education Higher Education Awards New products/services