omniture

Xinhua Silk Road: Festival Fotografi China ke-13 dibuka di Henan China tengah

Xinhua Silk Road
2020-12-23 17:46 345

BEIJING, 23 Disember 2020 /PRNewswire/ -- Festival Fotografi China ke-13 dan Bandar Swan - Pameran Fotografi Antarabangsa Ekologi Semula Jadi Sanmenxia China ke-4 dibuka pada 20 Disember di Sanmenxia, Wilayah Henan China tengah.

Majlis perasmian Festival Fotografi China ke-13 yang diadakan pada 20 Disember 2020.
Majlis perasmian Festival Fotografi China ke-13 yang diadakan pada 20 Disember 2020.

Semasa festival berlangsung, satu siri pameran seperti pameran fotografi untuk mengurangkan kemiskinan dan pameran bertema memerangi pandemik COVID-19 akan dilancarkan, mempamerkan 4,000 karya oleh lebih dari 1,100 jurugambar dan mempersembahkan tarikan visual yang mengagumkan untuk semua penonton.

Pada tahun 2018, Festival Fotografi China ke-12 berjaya diadakan di Sanmenxia buat pertama kalinya, kata Liu Nanchang, ketua parti Sanmenxia, sambil menambah bahawa sejak 2016, dengan sokongan kuat dari Persatuan Jurugambar China, Sanmenxia telah mengadakan tiga sesi berturut-turut Pameran Fotografi Ekologi Semula Jadi Antarabangsa Sanmenxia, mencipta jenama pameran fotografi antarabangsa Sanmenxia sebagai keajaiban semula jadi.

Dengan usaha bersama Persatuan Jurugambar China dan kerajaan Sanmenxia, ianya dijangkakan bahawa budaya fotografi kontemporari China dapat diperkayakan melalui pertukaran dan pengintegrasian semasa festival, kata Li Ge, ketua Persatuan Fotografi China.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Sanmenxia telah mengembangkan industri fotografi dengan giat dan mempercepatkan pembangunan pusat budaya fotografi China, menurut Liu.

Semasa upacara perasmian, Majlis Anugerah Patung Emas untuk Fotografi China juga diadakan. Seramai 19 jurugambar masing-masing diberikan tiga kategori anugerah, termasuk fotografi dokumentari, fotografi artistik dan fotografi komersial.

Ditubuhkan pada tahun 1989, Festival Fotografi China adalah festival fotografi terawal di China yang mendapat perhatian berterusan dan pengaruh yang meluas, memainkan peranan penting dalam memimpin penciptaan, mengesyorkan bakat, dan mempromosikan pertukaran.

Festival tahun ini dihoskan bersama oleh Persekutuan Kesusasteraan dan Kumpulan Seni China, Jabatan Publisiti Jawatankuasa Wilayah Henan CPC dan Persatuan Jurugambar China.

Lihat pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/318448.html

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Art Entertainment Publishing/Information Service