omniture

Premia Partners umum senaraian ETF bon hasil tinggi USD pertama Hong Kong dan dengan kerjasama BOCHK Asset Management Limited di seluruh dunia

ETF pertama untuk bon kerajaan Cina jangka panjang
Premia Partners
2021-04-14 14:23 661

HONG KONG, 14 April 2021 /PRNewswire/ -- Premia Partners, penyedia ETF yang terkemuka di Hong Kong, hari ini mengumumkan penyenaraian dua ETF bon China di HKEx.

ETF yang direplikasi secara fizikal ini menawarkan akses cekap kos, unik dan mudah ke titik optimum dalam pasaran bon USD China luar pesisir dan bon kerajaan China (CGB) dalam pesisir.

  • Premia China USD Property Bond ETF (Simbol saham: 3001 HKD / 9001 USD/ 83001 RMB) dengan hasil semasa sebanyak ~7%* ialah ETF bon hasil tinggi disahkan SFC pertama di Hong Kong. Ia menjejak ICE 1-5 Year USD China Senior Real Estate Corporate Constrained Index, sekuriti hutang gred tinggi dan hasil tinggi denominasi USD yang diterbitkan oleh penerbit korporat hartanah Cina. Strategi ini mengambil pendekatan terpelbagai dan berasaskan peraturan dengan had 5% untuk kumpulan penerbit, hanya meliputi terbitan bercagar dan senior yang dinilai oleh S&P, Moody's atau Fitch, tidak termasuk instrumen pembiayaan kerajaan tempatan (LGFV) dan hutang bawahan.
  • Premia China Treasury & Policy Bank Bond Long Duration ETF (Simbol saham: 2817 HKD / 9817 USD/ 82817 RMB) menjejak ICE 10+ Year China Government & Policy Bank Index, dengan tempoh purata kira-kira 18 tahun*, menjadikan ini sebagai ETF pertama secara global yang memberi akses langsung kepada perbendaharaan China jangka masa amat panjang dan bon bank dasar yang diperdagangkan di China dalam pesisir. Sebagai blok binaan penting untuk pendedahan CGB jangka masa panjang, ETF melengkapkan ETF Perbendaharaan China sedia ada di tengah-tengah rangkuman indeks bon kerajaan global. BOCHK Asset Management Limited (anggota Bank of China Group) ialah penasihat pelaburan.

*Setakat 14 April 2021

"Kami berbesar hati untuk melancarkan ETF unik ini yang menawarkan pulangan terlaras risiko yang menarik dalam persekitaran hasil rendah ini," kata Rebecca Chua, Rakan Pengurusan Premia Partners. "Kini, tanpa membuka akaun bon China dalam pesisir, pelabur boleh mengakses dengan mudah CGB jangka panjang dalam pesisir dan bon China USD hasil tinggi di luar pesisir melalui HKEx dan tanpa duti setem, cukai pegangan atau cukai laba modal."

En. Shen Hua, Ketua Pegawai Eksekutif BOCHK Asset Management Limited ("BOCHKAM") berkata, "BOCHKAM berbesar hati untuk bersama-sama melancarkan ETF bon RMB jangka panjang pertama bersama Premia Partners. ETF ini menikmati pelaburan berkos rendah, kefleksibelan perdagangan dan ketelusan tinggi dibandingkan dengan dana bersama tradisional, memberi alternatif pelaburan kepada pelabur untuk memenuhi keperluan mereka terhadap peruntukan aset. Kami komited untuk menyediakan lebih banyak produk berkualiti tinggi bagi memudahkan pengantarabangsaan RMB dan membantu Hong Kong membangun sebagai pusat pengurusan aset global."

"Sebagai penyedia perkhidmatan indeks yang terkemuka untuk ETF global dan penilaian pendapatan tetap, ICE berbesar hati untuk bekerjasama dengan Premia Partners bagi dua produk unik ini," kata Magnus Cattan, Naib Presiden Perkhidmatan Pendapatan Tetap dan Data, Asia Pasifik di ICE. "Memandangkan minat pelabur terhadap bon China terus meningkat dengan pesat, ICE berbesar hati menyumbang kepada pembangunan pasaran dengan penyelesaian yang lebih inovatif."

Latar Belakang Premia Partners

Ditubuhkan pada tahun 2016, Premia Partners ialah salah satu pengurus ETF yang terkemuka dari Hong Kong, mengkhusus untuk membina ETF berkos rendah, cekap dan amalan terbaik untuk Asia. Setakat 14 April 2021, Premia Partners mengurus 8 ETF termasuk Premia CSI Caixin China New Economy ETF yang merupakan ETF saham-A China keempat terbesar di Hong Kong dan pemenang bagi HKEx 2019 Top Performing ETF – Total Return Award. Untuk maklumat lanjut mengenai Premia atau ETF Premia yang meliputi China, ASEAN Baru Muncul, Teknologi Inovatif Asia, Vietnam, bon hasil tinggi China, bon kerajaan China dan Perbendaharaan AS, sila kunjungi www.premia-partners.com 

Latar Belakang BOCHK Asset Management Limited

Ditubuhkan pada tahun 2010, BOCHK Asset Management Limited ("BOCHKAM") ialah subsidiari milik penuh BOC Hong Kong (Holdings) Limited yang merupakan salah sebuah syarikat senaraian terbesar dan kumpulan perbankan komersial di Hong Kong serta anggota Bank of China Group. BOCHKAM komited untuk menyediakan pelabur runcit dan institusi dengan pelbagai jenis bon, ekuiti dan produk pelaburan alternatif. Pada tahun 2020, syarikat ini telah digelar sebagai "Pengurus RMB Terbaik" dalam 2020 Best of the Best Awards di Hong Kong oleh Asia Asset Management dan "Pencapai Cemerlang, China Fixed Income House Award" menerusi Fund of the Year Awards oleh BENCHMARK.

Source: Premia Partners
Keywords: Banking/Financial Service Real Estate New products/services Offerings