omniture

WIC Kelima: Di barisan hadapan inovasi

China.org.cn
2021-05-14 13:13 1135

BEIJING, 14 Mei 2021 /PRNewswire/ -- Sebuah laporan berita oleh China.org.cn di Persidangan Kecerdasan Dunia Kelima:

Persidangan Kecerdasan Dunia (WIC) Kelima akan berlangsung di bandar utara Cina Tianjin, lewat Mei ini.

 

WIC, yang kini dalam tahun kelima, terus memperbaharui acaranya. Tahun ini, selain daripada siri persidangan, pameran, pertandingan dan pengalaman teknologi pintar tradisional - mengikut keperluan kawalan pandemik - kawasan pameran khas akan disediakan untuk bandar-bandar tamu dan negara-negara kehormat dan tetamu antarabangsa akan dijemput untuk berkunjung ke pameran dan berkongsi kebijaksanaan mereka. Di samping itu, Kongres Sukan Pintar Antarabangsa, acara tahunan semasa WIC, akan berganding bahu dengan pertandingan serantau Tencent Esports Honor of Kings yang terkenal di dunia di utara Cina untuk pertama kalinya tahun ini untuk meneroka bidang baharu dan menarik generasi muda. Perubahan ini semua sesuai dengan tema WIC "Era Kecerdasan Baru: Memperkasakan Pembangunan Baharu, Memupuk Corak Baharu." 

Tujuan asal WIC adalah untuk mengembangkan industri kecerdasan China. Oleh kerana penganjur memperoleh pengalaman dan mempelopori cara baharu untuk mengadakan acara tersebut, Kongres ini secara beransur-ansur menjadi platform yang mana teknologi canggih dan idea inovatif bertemu, dengan syarikat dari seluruh dunia memainkan peranan penting. Tatkala ia terus berinovasi, platform ini telah benar-benar mempromosikan pertukaran dalam industri kecerdasan global, dan mendorong kerjasama yang lebih besar dan lebih mendalam.

Bandar raya tuan rumah Tianjin mencerminkan prinsip penyusunan WIC. Sebagai salah satu bandar pertama yang membuat perindustrian di China, ia mempunyai sejarah yang panjang dan sentiasa meneroka inovasi. Tianhe Supercomputer dan cip antara muka otak-komputer Brain Talker, merupakan dua pencapaian yang dapat dihasilkan daripada Tianjin yang inovatif. Selain industri kecerdasan, "Lembah Inovasi IT Kebangsaan Tianjin" yang dibina oleh bandar ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menarik hampir seribu syarikat. Usaha sedang dilakukan untuk mencipta kluster industri aplikasi dan inovasi IT berskala 100 bilion yuan dengan model "menghimpunkan syarikat, diberdayakan oleh platform, didorong oleh aplikasi, dan menghasilkankejayaan oleh kelompok." Untuk mencapai inovasi yang mampan, Tianjin juga telah mempromosikan pembinaan taman-taman sains di universiti. Tianjin bertujuan untuk membina lima taman sains universiti peringkat perbandaran menjelang 2023 untuk menyepadukan sumber universiti dan sektor sosial lain untuk memberi dorongan bagi inovasi dan pembangunan industri.

WIC ialah mikrokosme yang mewakili visi Tianjin dan China dalam mempromosikan pertukaran di seluruh negara dan di seluruh dunia, bersama-sama mempromosikan inovasi, berkongsi hasil, dan mencapai kemajuan yang saling menguntungkan. Dengan tujuan untuk membangunkan komuniti dengan masa depan bersama bagi umat manusia, Tianjin, dan China secara keseluruhan, sedia bekerjasama dengan negara-negara lain.

Mosaik China
http://www.china.org.cn/video/node_7230027.htm

WIC ke-5: Di barisan hadapan inovasi
http://www.china.org.cn/video/2021-05/13/content_77494187.htm

Source: China.org.cn
Keywords: Computer/Electronics Internet Technology Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service Telecommunications Trade show news Future Events