omniture

CGTN: China utamakan pemuliharaan dalam projek lencongan airnya

CGTN
2021-05-17 09:59 1021

BEIJING, 17 Mei 2021 /PRNewswire/ - China akan meneruskan projek lencongan air terbesar di dunia dan mengutamakan pemuliharaan air dalam proses tersebut.

Tatkala negara ini mencapai pembangunan hijau dan berkualiti tinggi, usaha harus dilakukan untuk memajukan Projek Lencongan Air Selatan-ke-Utara dengan carayang saintifik dan menggalakkan penggunaan sumber air yang berkesan dan ekonomik, kata Presiden China Xi Jinping pada hari Jumaat.

Xi membuat kenyataan tersebut di sebuah simposium mengenai kemajuan pembangunan lanjutan projek berkualiti tinggi di Nanyang, Wilayah Henan, China tengah, setelah lawatan pemeriksaan yang dimulai pada hari Rabu.

Beliau menyeru untuk menjaga keselamatan ekologi dan mempromosikan pengagihan ruang sumber air yang seimbang di negara ini.

3,000 Tasik Barat, 120 juta orang 

Projek Lencongan Air Selatan-ke-Utara menghubungkan Sungai Yangtze, Sungai Huaihe, Sungai Kuning dan Sungai Haihe. Ini bertujuan untuk memberikan penyelesaian tetap kepada kekurangan air di China utara dengan melencongkan air dari wilayah selatan yang kaya dengan air.

Projek besar ini terdiri daripada tiga laluan, yang mana fasa pertama laluan timur dan tengah mula beroperasi masing-masing pada tahun 2013 dan 2014. Laluan barat masih di peringkat pra-pembinaan.

Pada awal April, projek ini telah memindahkan 41.8 bilion meter padu air ke wilayah utara, yang bersamaan dengan jumlah air hampir 3,000 Tasik Barat - sebuah kawasan indah yang terkenal di Hangzhou di Wilayah Zhejiang, China timur. Lebih daripada 120 juta orang telah mendapat manfaat langsung dari projek ini.

Lawatan pemeriksaan Xi dan simposium datang pada masa ketika China bersiap untuk merancang dan melaksanakan tahap seterusnya projek. Menurut Panduan Rancangan Lima Tahun ke-14 (2021-2025) untuk Pembangunan Ekonomi dan Sosial Nasional dan Objektif Jangka Panjang Sepanjang Tahun 2035, usaha akan dilakukan untuk memajukan pembangunan susulan dari jalan timur dan tengah projek dan penilaian rancangan untuk laluan barat.

Menjelaskan bagaimana memajukan projek secara saintifik, Xi menyeru usaha untuk memantapkan pengurusan permintaan dan penawaran, memaksimumkan manfaat keseluruhan projek, mengutamakan pemuliharaan air dan meningkatkan perlindungan persekitaran ekologi. Dia juga meminta untuk mempercepat usaha membangun jaringan air nasional dan memastikan keselamatan air yang nasional.

Xi memuji pengorbanan oleh penduduk yang ditempatkan semula 

Tempat di mana Presiden Xi memilih untuk mengadakan pertemuan itu sangat penting bagi projek lencongan air. Terletak di barat daya Wilayah Henan yang bersempadan dengan Wilayah Hubei, Nanyang ialah titik permulaan laluan tengah, yang membawa air dari Reservoir Danjiangkou di China tengah melalui wilayah Henan dan Hebei hingga ke Beijing dan Tianjin di utara.

Lebih daripada 40 bandar besar dan sederhana menerima air daripada projek ini, dan di Beijing, sekitar 70 peratus air paip disalurkan melalui jalan tengah.

Lebih daripada 345,000 orang yang tinggal di daerah Reservoir Danjiangkou telah berpindah ke lebih daripada 600 kampung yang dibina pemerintah untuk memberi laluan kepada projek ini. Xi berkunjung ke salah sebuah kampung untuk melawat penduduk yang dipindahkan pada hari Khamis.

Di desa Zouzhuang di Daerah Xichuan, beliau memuji semangat pengorbanan penduduk kampung dan mengharapkan mereka menjalani kehidupan yang lebih baik. Penduduk yang berpindah layak mendapat penghargaan daripada mereka yang mendapat manfaat daripada projek ini dan masyarakt di seluruh negara, katanya.

Pada simposium hari Jumaat, Xi mendesak pihak berkuasa untuk menyusun rancangan ekonomi untuk fasa seterusnya bagi projek ini dan meminimumkan jumlah orang yang perlu dipindahkan.

https://news.cgtn.com/news/2021-05-14/Xi-convenes-symposium-on-advancing-water-diversion-project-development-10g4Sd3Te 5W / index.html 

Source: CGTN
Related Links:
Keywords: Computer/Electronics Entertainment Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service Television Environmental Issues Environmental Policy