omniture

Xinhua Silk Road: Yunnan Barat Daya China mengusahakan perlindungan ekologi tasik tempatan yang indah

Xinhua Silk Road
2021-05-24 08:50 57

BEIJING, 24 Mei 2021 /PRNewswire/ -- Yuxi, sebuah bandar peringkat daerah yang terletak di Wilayah Yunnan, barat daya China, telah berdedikasi terhadap perlindungan ekologi tempat pemandangan indah tempatan yang terkenal Tasik Fuxian dalam beberapa tahun kebelakangan ini, berusaha untuk mewujudkan pemandangan tasik Cina yang setanding dengan keindahan Maldives.

Foto menunjukkan pemandangan Tasik Fuxian, di Yuxi, Wilayah Yunnan barat daya China. (Foto: Jin Yunlong)
Foto menunjukkan pemandangan Tasik Fuxian, di Yuxi, Wilayah Yunnan barat daya China. (Foto: Jin Yunlong)

Terletak di Chengjiang, sebuah bandar peringkat daerah di Wilayah Yunnan, tasik ini memiliki garis pesisir berukuran 100.8-kilometer dan terkenal dengan airnya yang jernih serta kemasyhurannya sebagai tasik air tawar kedua paling dalam di China.

Hasil daripada perlindungan ekologi yang berkesan dan pemandangan tepi tasik yang menawan, daerah Chengjiang menerima sejumlah 12.55 juta pelancong pada tahun 2020 dengan jumlah hasil pelancongan mencecah kira-kira 10.61 bilion yuan.

Kerajaan daerah Chengjiang telah menyelesaikan penghutanan seluas 151,000 mu atau 10,066 hektar dan penghapusan pencemaran di sekitar kawasan tasik tersebut bagi menambah baik pemandangan tepi tasik.

Menampilkan perairan tasik yang jernih dan pemandangan yang mendamaikan, Tasik Fuxian layak mendapat nama syurga percutian yang setanding dengan Maldives, menurut seorang pelancong di tepi tasik tersebut.

Persekitaran ekologi yang cemerlang di Chengjiang menyuntik dorongan ke dalam industri pelancongan yang berkembang pesat. Kerajaan Chengjiang akan memberi keutamaan untuk mempromosikan projek-projek kebudayaan ekologi dan infrastruktur pelancongan selain berjanji untuk membangunkan destinasi pelancongan komprehensif yang menawarkan kemudahan pusat peranginan seperti tempat bersiar-siar dan sanatorium.

Chengjiang menyaksikan permintaan pelancongan yang mantap sepanjang cuti lima hari Hari Mei tahun ini dan ia menerima 630,400 pelancong, melonjak 80.7 peratus berbanding tahun sebelumnya, dengan hasil pelancongan yang melambung tinggi sebanyak 62.39 peratus kepada 379.09 juta yuan.

Kerajaan tempatan dijangka untuk terus mengukuhkan pembangunan industri kebudayaan dan pelancongan tempatan sepanjang tempoh 2021-2025 dan meningkatkan pembangunan fungsi Tasik Fuxian sebagai zon pelancongan dan pusat peranginan peringkat negara China.

Pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/321625.html

 

 

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Amusement Parks and Tourist Attractions Environmental Products & Services Publishing/Information Service Travel