omniture

Presiden Cina berucap di sidang kemuncak kesihatan global

CCTV+
2021-05-24 22:07 35

BEIJING, 24 Mei 2021 /PRNewswire/ -- Presiden Cina Xi Jinping menghadiri Sidang Kemuncak Kesihatan Global dan menyampaikan ucapan melalui pautan video di Beijing pada hari Jumaat.

Sidang kemuncak berkenaan bersama-sama dianjurkan oleh Itali, presiden bergilir G20 dan Kesatuan Eropah.

Dalam ucapan beliau, Xi menggesa masyarakat antarabangsa agar mengutamakan nyawa orang ramai dan nyawa mereka sendiri, menunjukkan rasa tanggungjawab politik dan keberanian yang tinggi, serta memberi tindak balas yang luar biasa terhadap cabaran yang hebat.

Usaha yang bersungguh-sungguh harus diberikan untuk merawat setiap kes, menyelamatkan setiap pesakit dan benar-benar menghormati nilai serta maruah setiap kehidupan insan dan penting juga agar meminimumkan kesan yang berpotensi ke atas kehidupan orang ramai dan mengekalkan perintah am dalam masyarakat kita, kata Xi.

Anggota-anggota G20 harus menerima dasar makroekonomi yang bertanggungjawab demi memastikan operasi yang selamat dan lancar dalam rantaian industri serta rantaian bekalan global dan dalam masa yang sama terus menyokong negara-negara sedang membangun, kata beliau.

Menyedari bahawa pandemik ini merupakan satu lagi peringatan bahawa umat manusia bangkit dan jatuh bersama-sama dengan masa depan yang dikongsi bersama, Xi berkata bahawa manipulasi politik tidak akan memberi tindak balas kepada COVID-19 dan ia hanya akan mengganggu kerjasama antarabangsa dalam memerangi virus tersebut dan membawa kemudaratan yang lebih besar kepada orang ramai di seluruh dunia.

Menyeru negara-negara untuk menjauhkan diri daripada nasionalisme vaksin, Xi menggesa promosi pengedaran vaksin dan kebolehcapaian serta kemampuan item yang adil di negara-negara sedang membangun. Negara-negara pembangun dan pengeluar vaksin utama perlu menggalas tanggungjawab mereka untuk menyediakan lebih banyak vaksin kepada negara-negara membangun yang amat memerlukan.

Penting untuk mengukuhkan dan memanfaatkan peranan PBB serta WHO dan mendukung semangat rundingan secara meluas, sumbangan bersama dan faedah-faedah yang dikongsi bersama, kata Xi.

China akan menyediakan 3 bilion dolar A.S. tambahan sebagai bantuan antarabangsa sepanjang tiga tahun akan datang untuk menyokong tindak balas COVID-19 dan pemulihan ekonomi serta sosial di negara-negara sedang membangun yang lain, kata Xi.

China akan tetap menyediakan lebih banyak vaksin dengan sehabis baik, kata beliau.

China menyokong syarikat-syarikat vaksinnya untuk memindahkan teknologi ke negara-negara sedang membangun yang lain dan menjalankan pengeluaran bersama dengan mereka, kata beliau.

"Ayuh kita berpadu tenaga dan berganding bahu bersama satu sama lain untuk memajukan kerjasama antarabangsa dengan bersungguh-sungguh bagi memerangi COVID-19, membina komuniti kesihatan global buat semua dan berusaha mencapai masa depan yang lebih sihat dan lebih cerah demi umat manusia!" kata Xi.

Pautan: https://m.youtube.com/watch?v=qf_v-f-kKF0

 

 

Source: CCTV+
Keywords: Health Care/Hospital Home Improvement Household/Consumer/Cosmetics Infectious Disease Control Retail Future Events