omniture

Pembangunan teknologi sains China akan memberi tumpuan yang lebih kepada kemandirian

CCTV+
2021-06-01 07:59 1298

BEIJING, 1 Jun 2021 /PRNewswire/ -- Presiden Cina Xi Jinping pada hari Jumaat menggesa usaha yang dipercepatkan dalam membina China menjadi pemimpin dalam sains dan teknologi dan mencapai kemandirian dan pengukuhan diri dalam teknologi sains pada peringkat yang lebih tinggi.

Xi membuat kenyataan tersebut ketika berucap dalam mesyuarat yang menggabungkan perhimpunan agong anggota Akademi Sains Cina dan Akademi Kejuruteraan Cina, dan kongres kebangsaan Persatuan Sains dan Teknologi China.

"Kemandirian dan pengukuhan diri dalam teknologi sains harus sentiasa dianggap sebagai sokongan strategik untuk pembangunan kebangsaan," kata beliau.

Xi mengucapkan tahniah kepada mesyuarat, dan mengalu-alukan profesional yang berkhidmat di pelbagai jawatan teknologi sains.

"Saya ingin mengucapkan tahniah kepada yang mengadakan mesyuarat ini, dan menyampaikan salam mesra kepada profesional sains dan teknologi yang berdedikasi yang bekerja keras dalam pelbagai jawatan. 30 Mei menandakan Hari Pekerja Sains dan Teknologi Nasional kelima, dan saya ingin menyampaikan salam saya kepada anda semua," kata Xi.

Beliau memuji kemajuan yang dicapai dalam inovasi teknologi sains, penyelidikan asas, inovasi asal, industri teknologi sains dan tahap atasan strategik, serta peranan ketara sains dan teknologi dalam membendung epidemik COVID-19.

"Amalan telah membuktikan bahawa terdapat potensi besar untuk inovasi bebas di China, dan profesional teknologi sains di negara kita dapat mencapai banyak kejayaan. Dengan semangat untuk terus maju seiring dengan masa, keberanian untuk melakukan peningkatan berterusan melalui pembaharuan, dan tekad dan ketabahan yang tidak dapat dikalahkan, profesional teknologi sains di negara kita harus memahami trend global, mengambil inisiatif, berdepan dengan masalah, dan mengatasi kesukaran. Pembangunan saintifik dan teknologi harus menyasarkan sempadan teknologi sains global, berkhidmat di medan perang ekonomi utama, berusaha untuk memenuhi keperluan ketara negara dan memberi faedah kepada kehidupan dan kesihatan masyarakat. Memikul tugas penting yang diamanahkan oleh masa, anda harus berusaha untuk mencapai kemandirian dan peningkatan diri dalam teknologi sains pada peringkat yang lebih tinggi," kata Xi.

Xi menggesa profesional teknologi sains China untuk memikul tanggungjawab semasa dan berusaha untuk kemandirian dan pengukuhan diri dalam teknologi saing pada peringkat yang lebih tinggi.

"Ayuh bersatu, ambil langkah inovasi yang berani dan bekerja tanpa lelah untuk membuat lebih banyak sumbangan untuk membina China menjadi kuasa teknologi sains, dan merealisasikan Impian Cina untuk nafas baru nasional," kata beliau.

Pautan: https://m.youtube.com/watch?v=P0905Iip5JA

Source: CCTV+
Keywords: Computer/Electronics Asian-related news STEM (Science,Technology,Engineering,Mathematics)