omniture

CCTV+: Peng Liyuan seru usaha global bagi pencegahan, rawatan AIDS dan TB

CCTV+
2021-06-10 01:28 82

BEIJING, 10 Jun 2021 /PRNewswire/ -- Peng Liyuan, isteri Presiden Cina Xi Jinping dan duta muhibah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk tuberkulosis dan HIV/AIDS, berucap pada hari Isnin melalui pautan video di upacara perasmian mesyuarat WHO mengenai "Menamatkan kematian akibat TB dalam kalangan individu yang menghidap HIV: Tingkatkan momentum" ("Ending TB deaths among people with HIV: Step up the momentum").

Peng berkata bahawa dengan usaha bersama yang dilakukan oleh komuniti antarabangsa, pencegahan dan rawatan global terhadap AIDS dan tuberkulosis telah mencapai hasil yang luar biasa dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

China telah mewujudkan mekanisme kerjasama langkah demi langkah antara institusi-institusi pencegahan dan kawalan tuberkulosis dan AIDS, kata Peng. Beliau berkata bahawa China sentiasa mengawal AIDS pada tahap epidemik yang rendah dan kadar insiden serta kadar kematian akibat tuberkulosis masing-masing menurun lebih daripada 40 peratus dan 70 peratus sejak 20 tahun yang lalu.

Pencapaian ini telah mendapat manfaat daripada banyak perhatian yang diberikan oleh kerajaan Cina, usaha yang tidak henti-henti oleh kakitangan perubatan dan juga usaha para sukarelawan, kata beliau.

Peng berkongsi beberapa kisah yang menyentuh perasaan bersama peserta yang disaksikan oleh beliau semasa proses ini.

Peng berkata bahawa penyakit berjangkit utama merupakan cabaran biasa yang dihadapi oleh umat manusia dan menjadi keinginan umum dalam kalangan orang ramai untuk menghapuskan ancaman AIDS dan tuberkulosis.

Peng menyatakan bahawa COVID-19 membawa lebih banyak cabaran terhadap pencegahan serta rawatan AIDS dan tuberkulosis. Beliau menyeru usaha bersatu daripada komuniti antarabangsa untuk melindungi nyawa dan berusaha ke hadapan.

Beliau turut menyeru orang ramai daripada semua lapisan masyarakat untuk berganding bahu bagi meningkatkan usaha pencegahan dan rawatan AIDS dan tuberkulosis serta berusaha untuk membina sebuah komuniti kesihatan global buat semua.

Pautan: https://www.youtube.com/watch?v=N7EingDo1rk

Source: CCTV+
Keywords: Entertainment Health Care/Hospital Infectious Disease Control Publishing/Information Service Television