omniture

"RPA yang Boleh Dikendalikan oleh Pelajar Sekolah Rendah", Kawasan Pengalaman Interaktif Canggih Laiye Di WAIC 2021

Laiye
2021-07-16 12:48 47

SHANGHAI, 16 Julai 2021 /PRNewswire/ -- Mulai 8 hingga 10 Julai, Laiye, penyedia automasi pintar yang terkemuka di China, muncul di Persidangan Kecerdasan Buatan Dunia 2021 di Shanghai. Antara beratus-ratus syarikat di pameran ini, gerai pameran Laiye mungkin menarik minat kebanyakan pelajar sekolah rendah dan sekolah menengah.

Dalam pameran ini, Laiye mempersembahkan kawasan pengalaman interaktif RPA, PK bot-manusia secara khusus, menumpukan "RPA yang Boleh Dikendalikan oleh Pelajar Sekolah Rendah." Khalayak boleh mengalami "kemudahan untuk belajar dan menggunakan" RPA secara intuitif dan merasakan bagaimana RPA dapat membawa peningkatan kecekapan yang pesat. Selain itu, pelajar yang memenangi trek RPA+AI bagi Cabaran Kecerdasan Buatan Belia Kebangsaan ke-4 diundang untuk mengunjungi WAIC dan mendemonstrasikan karya agung mereka.

Pertandingan Kecerdasan Buatan Belia Kebangsaan ke-4 berlangsung di Shanghai pada 30 Mei 2021. Seratus lapan puluh enam pelajar sekolah rendah dan sekolah menengah atas membentuk 93 pasukan. Mereka mengemukakan sejumlah 138 penyerahan, termasuk 45 projek asli dan inovatif di luar subjek yang dipilih. Pembangun paling muda baru sahaja masuk ke gred ketujuh.

Sebagai penyedia sokongan teknikal yang eksklusif untuk trek RPA+AI, Laiye mengikuti seluruh proses untuk membimbing dan menilai, menyaksikan pertumbuhan dan usaha oleh para pembangun paling muda tersebut dan menjadi peneraju dalam memperkenalkan RPA+AI kepada sekolah rendah dan sekolah menengah.

Dalam pertandingan ini, Laiye mengemukakan dua cadangan, "Ringkasan Maklumat Pelajar" serta "Tangkap dan Simpan Berita" berdasarkan persekitaran kehidupan sebenar pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah serta menawarkan panduan yang teliti dan bimbingan untuk kedua-dua cadangan ini. Dalam masa yang sama, pembangun muda boleh menggunakan kepakaran RPA+AI yang mereka peroleh dengan mempraktikkan kedua-dua cadangan tersebut untuk menghasilkan bot perisian.

Pemenang Daripada Kumpulan Sekolah Menengah

Robot Pengumpulan Data Dinamik Wabak Antarabangsa

Berdasarkan kepada keperluan persekitaran umum wabak, para pembangun muda membantu pelajar dengan projek penyelidikan mengenai pengumpulan data yang dinamik berhubung wabak untuk membangunkan robot perisian bagi membantu menyelesaikan tugasan membosankan yang melibatkan pengulangan manual untuk mencari, menyalin, menampal dan mengatur huruf. Bot ini mengelakkan perulangan data individu dan keadaan kacau bilau menyalin halaman yang mungkin berlaku serta mencapai pengumpulan data yang lebih mudah dan disusun dengan lebih cepat.

Pemenang Daripada Kumpulan Menengah Rendah

Pengecaman Imej & Teks

Terdapat sejumlah besar data tidak berstruktur dalam kehidupan seharian, seperti salinan kad ID yang serupa dan jenis gambar lain yang mengandungi maklumat. Para pembangun muda mengambil inspirasi untuk membangunkan robot perisian pengecaman teks imej dengan menggabungkan RPA dengan keupayaan AI bagi membantu orang ramai mengekstrak teks dalam gambar secara automatik, lalu menjadikan pengumpulan dan pengumpulsemakan data gambar lebih cekap.

Pertandingan ini merupakan satu lagi langkah ke hadapan dalam memajukan pembangun RPA+AI, "bermula dengan kanak-kanak" dan menarik lebih ramai bakat baharu untuk ekosistem RPA+AI. Selain itu, Laiye telah berjaya menarik hampir 400,000 pembangun komuniti dan bekerjasama dengan banyak universiti untuk mengadakan beberapa kursus RPA dan pertandingan pembangun kampus.

Dalam tempoh tiga tahun, Laiye merancang untuk menubuhkan komuniti pembangun robot perisian dan pasaran robotik yang terbesar di dunia, manakala menjelang tahun 2025 pula, Laiye akan dapat memperakui satu juta pembangun melalui kolaborasi sekolah-perusahaan dan operasi komuniti. Laiye percaya bahawa dengan mengembangkan lebih ramai bakat yang celik RPA dan AI untuk seluruh masyarakat, tenaga kerja digital akan mendorong penerimaannya dalam semua industri.

Source: Laiye
Keywords: Computer Software Computer/Electronics Education Trade show news