omniture

CGTN: Peng Liyuan gesa pendidikan wanita dan pengurangan kemiskinan

CGTN
2021-07-23 16:58 47

BEIJING, 23 Julai 2021 /PRNewswire/ -- Peng Liyuan, isteri Presiden Cina Xi Jinping, pada hari Selasa berucap di forum Organisasi Kerjasama Shanghai (SCO) mengenai pendidikan wanita dan pembasmian kemiskinan melalui video.

Peng, juga merupakan utusan khas Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) untuk kemajuan pendidikan kanak-kanak perempuan dan wanita, berkata membasmi kemiskinan dan merangkul kegembiraan merupakan aspirasi umum semua wanita. Dengan mendapat pendidikan, pengetahuan dan kemahiran, wanita akan memiliki kekuatan untuk membebaskan diri mereka daripada belenggu kemiskinan.

Hasil daripada usaha tanpa henti oleh China, negara ini telah mencapai kemenangan dalam perjuangan memerangi kemiskinan melampau dan beratus-ratus juta wanita Cina telah dapat dibebaskan daripada belenggu kemiskinan, kata beliau, menambah bahawa China telah mengambil beberapa langkah untuk memastikan akses pendidikan yang sama rata kepada wanita dan menjadikan mereka benefisiari, peserta dan penyumbang dalam pembasmian kemiskinan.

Peng berkata pengurangan kemiskinan melalui pendidikan wanita akan memberi dorongan yang kuat sekiranya sesebuah negara meletakkan kepentingan yang besar terhadapnya, organisasi-organisasi sosial menyokongnya dengan aktif dan orang ramai daripada pelbagai lapisan masyarakat memberi sumbangan yang tidak mementingkan diri sendiri.

Beliau menyebut bagaimana kerajaan wilayah Guizhou mendorong lebih daripada 500,000 orang wanita untuk bekerja di rumah dengan membangunkan industri kraftangan yang disesuaikan dengan wanita, bagaimana lebih daripada 3 juta orang kanak-kanak perempuan miskin mampu menghabiskan pengajian mereka di bawah Spring Bud Project yang dibiayai oleh negara dan bagaimana seorang guru bernama Zhang Guimei menubuhkan sebuah sekolah menengah percuma di sebuah kawasan miskin yang membantu hampir 2,000 orang remaja perempuan memasuki kolej.

Dengan 435 juta orang wanita yang masih hidup dalam kemiskinan di dunia, jurang gender dalam pendidikan masih jelas, kata Peng, menambah bahawa pandemik COVID-19 menimbulkan cabaran baharu untuk mengurangkan kemiskinan buat wanita.

Sepanjang 20 tahun yang lalu, sejak penubuhan SCO, wanita dari negara-negara anggota telah mengikuti "Semangat Shanghai", bertukar-tukar pengalaman mengenai pembangunan wanita, menggalakkan kerjasama dalam pelbagai bidang dan menyumbang bahagian mereka untuk memajukan kerjasama SCO, kata Peng.

Kita perlu menyatukan kasih sayang kita dan melaksanakan usaha yang berpanjangan, terus memperkukuh kerjasama dalam pendidikan wanita dan pengurangan kemiskinan, membolehkan pendidikan memberi sinar harapan kepada wanita dan membolehkan lebih ramai wanita menikmati peluang untuk menjalani kehidupan yang indah, kata beliau.

Forum ini dianjurkan bersama oleh All-China Women's Federation (ACWF), Jawatankuasa Kejiranan yang Baik, Persahabatan dan Kerjasama SCO serta Sekretariat SCO.

https://news.cgtn.com/news/2021-07-20/Peng-Liyuan-addresses-SCO-forum-on-women-s-issues-123aLctgSfS/index.html

Source: CGTN
Related Links:
Keywords: Computer/Electronics Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service Women-related news