omniture

Xinhua Silk Road: Pembukaan lebih luas sedang berjalan di Kawasan Khas Lin-gang FTZ Shanghai

Xinhua Silk Road
2021-07-23 17:04 40

BEIJING, 23 Julai 2021 /PRNewswire/ -- Kawasan Khas Lin-gang, sebuah zon baharu yang ditambah ke Zon Perdagangan Bebas Perintis (FTZ) China (Shanghai) pada bulan Ogos 2019, terus mara ke hadapan menerusi pembukaan menyeluruh dan tahap tinggi.

Foto menunjukkan Simposium ke-12 Cendekiawan Cina dan Pembangunan Shanghai dalam Abad ke-21 kali yang diadakan di Shanghai pada 15 Julai 2021.
Foto menunjukkan Simposium ke-12 Cendekiawan Cina dan Pembangunan Shanghai dalam Abad ke-21 kali yang diadakan di Shanghai pada 15 Julai 2021.

Sejak penubuhannya, kawasan khas ini memberi tumpuan untuk membangunkan sistem peraturan berpusatkan liberalisasi pelaburan dan perdagangan untuk menggalakkan pembukaan.

Pada masa depan, ke manakah arah tuju Kawasan Khas Lin-gang? Pakar-pakar yang menghadiri Simposium ke-12 Cendekiawan Cina dan Pembangunan Shanghai dalam Abad ke-21 yang diadakan di Shanghai pada hari Khamis umumnya percaya bahawa kawasan khas ini akan terus meluaskan pembukaan dan memperhebatkan ujian tekanan bagi membangunkan zon ekonomi khas yang lebih berpengaruh dan kompetitif. Bersama-sama dianjurkan oleh Shanghai Chinese Overseas Friendship Association dan Shanghai Overseas Returned Scholars Association, simposium ini dikhususkan untuk menggambarkan masa depan Kawasan Khas Lin-gang.

Dalam tempoh Rancangan Lima-Tahun ke-14 (2021-2025), Kawasan Khas Lin-gang akan memanfaatkan sepenuhnya peranannya sebagai lapangan ujian untuk reformasi dan keterbukaan demi mengambil bahagian dengan lebih baik dalam kerjasama dan persaingan global, kata Zhu Zhisong, ahli Jawatankuasa Tetap bagi Jawatankuasa Perbandaran Shanghai CPC dan timbalan pengarah urusan Pentadbiran Kawasan Khas Lin-gang.

Bagi menyokong kawasan ini dengan lebih baik, lebih banyak bakat dan sumber akan dihimpunkan dari dalam dan luar negara, seperti yang dijanjikan oleh Zheng Gangmiao, ahli Jawatankuasa Tetap dan ketua Jabatan Kerja Barisan Bersatu bagi Jawatankuasa Perbandaran Shanghai CPC.

Berserta aplikasi kumpulan pertama mod perniagaan yang inovatif dan penampilan sulung program dan perniagaan yang inovatif, kawasan khas ini menghubungkan pasaran faktor domestik dan asing dengan kecekapan yang lebih baik.

Setakat ini, Kawasan Khas Lin-gang telah merintis beberapa langkah inovasi kewangan seperti memudahkan penempatan RMB rentas sempadan untuk perusahaan berkualiti, pemindahan rentas sempadan aset pembiayaan perdagangan domestik dan pendaftaran hutang asing sekali sahaja, seperti yang diperkenalkan oleh Xie Dong, ketua Biro Pengawalseliaan Kewangan Perbandaran Shanghai.

Ia turut mementingkan pembangunan industri-industri berpandukan teknologi tegar. Ketika ini, rantaian industri litar bersepadu yang meliputi reka bentuk cip, peralatan dan bahan, pembuatan, generasi ketiga semikonduktor serta pempakejan dan pengujian pada dasarnya telah terbentuk di kawasan ini.

Pautan Asal: https://en.imsilkroad.com/p/322739.html

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Computer/Electronics Publishing/Information Service Semiconductors Economic news, trends, analysis