omniture

CGTN: China berikrar 'kestabilan berterusan, pembangunan berkualiti tinggi' di Wilayah Berautonomi Tibet

CGTN
2021-07-26 10:14 49

BEIJING, 26 Julai 2021 /PRNewswire/ -- Wilayah Berautonomi Tibet China, yang dikenali sebagai "cebisan terakhir tanah suci dunia" dan "bumbung dunia," meraikan ulang tahun ke-70 pembebasan damai pada tahun ini, dan rancangan untuk pembangunan masa depannya yang menjadi semakin jelas.

Pada mesyuarat peringkat tinggi tahun lalu mengenai Tibet, China telah memetakan arah dasar untuk membina wilayah sosialis moden baharu yang bersatu, makmur, berbudaya maju, harmoni dan indah.

Kedamaian dan kestabilan berpanjangan Tibet, serta membangunkan peradaban ekologi dan mencapai pembangunan berkualiti tinggi, adalah antara isu yang diketengahkan semasa jelajah pemeriksaan selama tiga hari Presiden China Xi Jinping ke wilayah ini, yang bermula pada hari Rabu, untuk menandakan ulang tahun ke-70 pembebasan damai.

Pembangunan Tibet, bahagian China yang tidak dapat dipisahkan, ialah keutamaan untuk kerajaan pusat. Sejak mengambil tampuk kepimpinan negara dalam tahun 2013, Presiden Xi, yang juga setiausaha agung Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China dan pengerusi Suruhanjaya Tentera Pusat, telah memberi perhatian yang teliti kepada pembangunan wilayah ini. Perancangan telah dibuat untuk mempromosi kestabilan sosial, pembangunan sempadan, perlindungan ekologi dan kesatuan etnik di Tibet, membuka lampiran baharu pada tadbir urus, kestabilan dan kesejahteraan rakyat yang dipertingkat. 

Kepatuhan pada pembinaan peradaban ekologi 

Pada Rabu, Presiden Xi tiba di Lapangan Terbang Nyingchi Mainling dan telah disambut mesra oleh penduduk tempatan dan pegawai daripada pelbagai kumpulan etnik sebelum mengunjungi Jambatan Sungai Nyang untuk memeriksa pemeliharaan ekologi di lembangan Sungai Yarlung Zangbo dan anak sungai Sungai Nyang.

Tibet mengekalkan kualiti alam sekitar yang stabil dalam tahun 2020, menurut satu laporan oleh jabatan ekologi dan alam sekitar wilayah tersebut.

Berucap pada mesyuarat penutupan jelajah pemeriksaan beliau pada hari Jumaat, Xi mengulangi kepercayaan beliau bahawa "air yang jernih dan gunung ganang yang subur adalah aset yang tak ternilai" tatkala beliau menyeru untuk promosi pemuliharaan kepelbagaian biologi yang lebih baik di Dataran Qinghai-Tibet. 

"Kita patut memberi keutamaan kepada ekologi tanpa henti dan mengejar pembangunan hijau, berusaha untuk pemodenan yang memberi tumpuan kepada kewujudan bersama manusia dan alam semulajadi yang harmoni, dan melindungi alam sekitar kutub ketiga," kata beliau.

Menjelang akhir tahun 2020, Tibet telah membina 47 simpanan semulajadi yang berkeluasan 412,200 kilometer, menyumbang untuk lebih satu pertiga jumlah wilayah ini.

Mengejar pembangunan berkualiti tinggi 

"Berkualiti tinggi" ialah kata kunci lain dalam rancangan pembangunan Tibet. Presiden Xi menggariskan elemen penting proses ini: memastikan keselamatan nasional dan mengekalkan keamanan dan kestabilan, meningkatkan kehidupan rakyat secara berterusan, mengekalkan alam sekitar yang baik, mengukuhkan pertahanan sempadan dan memastikan keselamatan perbatasan.

Proses pembinaan negara sosialis moden dalam cara yang menyeluruh telah bermula dan Tibet kini telah mencapai titik permulaan yang bersejarah baharu dalam pembangunannya, kata presiden pada hari Jumaat, menekankan kepentingan menyatukan dan memperluaskan pencapaian China dalam mengurangkan kemiskinan dan menjamin peralihan yang lancar ke penggiatan luar bandar.

Semasa penginapannya, Xi mengunjungi dewan rancangan bandar tempatan, sebuah kampung dan sebuah taman di Nyingchi, untuk mengetahui lebih lanjut tentang rancangan pembangunan bandar, penggiatan luar bandar dan pembinaan taman.

Oleh kerana pengangkutan sangat penting untuk pembangunan ekonomi, beliau juga mengunjungi Stesen Keretapi Nyingchi untuk melihat reka bentuk Landasan Keretapi Sichuan-Tibet dan operasi seksyen Landasan Keretapi Lhasa-Nyingchi, dan kemudiannya menaiki keretapi ke ibu kota wilayah, Lhasa.

Memulakan operasi dengan rasmi pada bulan lalu, Landasan Keretapi Lhasa-Nyingchi ialah landasan keretapi elektrik pertama Tibet.

Xi menekankan kepentingan mengukir laluan pembangunan berkualiti tinggi yang sesuai dengan keadaan sebenar Tibet, dan berkata proses perubahan dan pembukaan patut diperdalamkan, dan pembinaan landasan keretapi, lebuhraya dan infrastruktur utama lain dipercepatkan. Beliau juga menggesa pembangunan industri dengan ciri-ciri tempatan dan pangkalan nasional untuk tenaga bersih.

Disebabkan keselamatan dan kestabilan Tibet yang berkait rapat dengan pembangunan menyeluruh seluruh negara, Xi juga menekankan bahawa kerja yang berkaitan dengan Tibet mesti memberi tumpuan kepada melindungi penyatuan nasional dan pengukuhan solidariti etnik. 

Presiden Xi telah diberi penerangan tentang kerja yang berkaitan dengan hal ehwal etnik dan agama di Drepung Monastery, Barkhor Street dan Potala Palace Square di Lhasa, dan beliau menekankan kepentingan melindungi kebebasan kepercayaan agama, menguruskan hal ehwal agama menurut undang-undang dan panduan Buddhisme Tibet dalam menyesuaikan diri pada masyarakat sosialis.

https://news.cgtn.com/news/2021-07-23/Xi-Jinping-inspects-southwest-China-s-Tibet-127IZgyrmpi/index.html 

 

Source: CGTN
Related Links:
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service Economic news, trends, analysis