omniture

China Oceanic Development Foundation: GOOD APP, Produk Ramalan Persekitaran Laut Percuma dan Berkualiti Tinggi

China Oceanic Development Foundation
2021-07-26 10:42 59

BEIJING, 26 Julai 2021 /PRNewswire/ -- Terdapat banyak APLIKASI ramalan cuaca yang melaluinya kita dapat mengetahui sejauh mana cuaca akan berubah dalam beberapa hari akan datang. Adakah terdapatnya APLIKASI untuk meramal persekitaran laut. APLIKASI mudah alih Global Ocean on Desk (GOOD) menjayakannya untuk orang ramai di seluruh dunia.

GOOD APP membolehkan pengguna di rantau Asia Tenggara meminta maklumat ramalan mengenai persekitaran marin secara langsung dan bebas pada telefon bimbit mereka. Ia dapat meramal bencana marin seperti luruan ribut dan tsunami, membantu penduduk pesisir dalam pelbagai aktiviti mereka seperti pencegahan dan pengurangan bahaya laut, pengurusan perikanan, malah pelancongan.

APLIKASI tiga bahasa Thai-Malaysia-Bahasa-Inggeris ini bersama-sama dibangunkan oleh Thailand, Malaysia dan China dengan sokongan daripada China-ASEAN Cooperation Fund. Ia dapat memvisualisasikan ramalan angka persekitaran marin termasuk ketinggian ombak permukaan, tempoh ombak, paras laut, arus laut tiga dimensi, suhu laut, kemasinan dan sebagainya di seluruh dunia dalam tempoh 120 jam (5 hari) seterusnya pada telefon bimbit.

GOOD APP tidak dicipta dalam tempoh yang singkat. Bahkan, sebelum pelancaran rasmi APLIKASI ini pada bulan Disember 2018, Ocean Forecast System (OFS) yang menjadi asas APLIKASI ini telah menjalani kerja-kerja pembangunan selama berdekad-dekad dan telah menjalani percubaan dari Mei 2012 hingga November 2018.

Laman web halaman web OFS: http://221.215.61.118:2018/#/
Laman web halaman web OFS: http://221.215.61.118:2018/#/

OFS adalah berasaskan model angka gandingan peredaran-pasang-surut-ombak permukaan. Berbeza daripada model laut lain yang meramalkan ombak, pasang surut dan peredaran secara berasingan tanpa mengambil kira interaksi antaranya, model baharu ini mengambil kira ketiga-tiga faktor ini secara serentak dan meningkatkan ketepatan dan kecekapan ramalan laut dengan ketara. Sebagai contoh, kesilapan ramalan bagi kedalaman lapisan campuran, yang penting untuk perlindungan ekosistem marin, evolusi taufan dan ramalan iklim telah menjadi hambatan selama separuh abad; kini ia dapat dihapuskan sebanyak lebih daripada 80%.

"Model ini telah disahkan oleh banyak pemerhatian dan eksperimen makmal. Ia telah meningkatkan ketepatan ramalan laut sebanyak lapan puluh hingga sembilan puluh peratus," kata Prof. Qiao Fangli, ketua pasukan penyelidikan daripada First Institute of Oceanography (FIO), Kementerian Sumber Asli China.

Pada tahun 2008, apabila Qiao Fangli dijemput untuk menyampaikan ucapan dasar mengenai kejayaan model laut beliau di simposium saintifik antarabangsa IOC/WESTPAC ke-8, beliau bertemu Prof. Somkiat Khokiattiwong daripada Phuket Marine Biological Center (PMBC), Thailand buat kali pertama, yang ketika itu merupakan pengerusi Southeast Asian Global Ocean Observing System (SEAGOOS) dan Prof. Fredolin Tangang daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Malaysia. Selepas satu perbincangan yang hangat, idea bahawa pasukan penyelidikan dari China, Thailand dan Malaysia boleh bekerjasama bagi pembangunan sistem ramalan laut baharu timbul. Projek ini diluluskan oleh IOC/WESTPAC pada tahun 2010. Selepas dua tahun, OFS operasi pertama dilancarkan pada bulan Mei 2012.

"Thailand, Malaysia, China dan kesemua negara berkaitan boleh mendapat manfaat daripada projek OFS dan kerjasama kami telah meningkatkan dengan ketara hubungan persahabatan dan kerjasama antara negara-negara yang berbeza," kata Qiao.

OFS telah memainkan peranan penting dalam misi mencari dan menyelamat Bot Terbalik Phuket pada bulan Julai 2018 apabila dua bot pelancong yang membawa lebih 130 orang pelancong asing, yang kebanyakannya pelancong Cina, terbalik di pulau peranginan Phuket di selatan Thailand ekoran ribut kuat yang berlaku secara tiba-tiba dalam musim monsun selatan-barat.

Berserta misi mencari dan menyelamat yang diketuai oleh pihak berkuasa Thai, pasukan penyelidikan antarabangsa China dan Thailand memberi sokongan saintifik yang padu. Dengan aplikasi OFS, mereka dapat meramal arus dan ombak laut dan mengecilkan kawasan pencarian bersasar kepada 10% dengan meramalkan dengan tepat arus di sekitar bot yang tenggelam, yang membantu pasukan menyelamat Thai menjalankan misi menyelamat dengan cekap.

OFS ialah sistem ramalan persekitaran laut negara untuk Thailand mahupun Malaysia ketika ini. Selain daripada misi menyelamat marin, ia telah diaplikasikan secara meluas dalam banyak bidang seperti perlindungan terumbu karang, keselamatan penghantaran laut, pengesanan sumber dan ramalan sampah terapung di laut, tumpahan minyak dan sebagainya. Bagi nelayan, OFS dan GOOD APP yang dibangunkan berasaskan OFS dapat memberi ramalan dengan berkesan, mengurangkan risiko agar dapat memastikan keselamatan dan penghasilan.

"Kami akan terus memperbaiki OFS dan GOOD APP. Kami berharap agar usaha kami bersama rakan kongsi kami dari negara-negara berbeza untuk OFS dan GOOD dapat meningkatkan kesejahteraan semua penduduk pesisir," kata Qiao Fangli.

Source: China Oceanic Development Foundation
Keywords: Entertainment Maritime/Shipbuilding Mobile Entertainment Telecommunications Transportation New products/services