omniture

Xinhua Silk Road: buah plum mutiara Longtan China ranum dan dilancarkan dalam pasaran

Xinhua Silk Road
2021-07-29 21:14 117

BEIJING, 29 Julai 2021 /PRNewswire/ -- Kira-kira 15,000 tan buah plum mutiara Longtan, sejenis buah istimewa yang dihasilkan di Daerah Tian'e, Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang Selatan China telah memasuki musim memetik buah dan dibawa ke pasaran, menurut mesyuarat promosi buah plum mutiara Longtan yang diadakan baru-baru ini di daerah tersebut.

Foto menunjukkan petani buah tempatan memetik buah plum mutiara Longtan di Daerah Tian'e, Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang Selatan China.
Foto menunjukkan petani buah tempatan memetik buah plum mutiara Longtan di Daerah Tian'e, Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang Selatan China.

Buah plum mutiara Longtan Tian'e ialah baka jenis baharu daripada buah plum liar Tian'e. Ia hanya dapat mekar dan menghasilkan buah pada altitud 500 meter di atas paras laut dan tempoh memetik buah plum yang terbaik adalah dari lewat bulan Julai hingga awal bulan Ogos setiap tahun.

Persekitaran geografi dan keadaan iklim yang unik di Daerah Tian'e telah menghasilkan kualiti buah plum mutiara Longtan Tian'e unik yang mempunyai ciri-ciri termasuk sangat lewat masak, rasa yang enak, berbuah awal dan mengeluarkan hasil yang banyak, selain ketahanan yang kuat terhadap keadaan yang sukar.

Dikenali sebagai "ratu plum", buah plum mutiara Longtan Tian'e digemari oleh pengguna dan dijual di seluruh negara. Daerah Tian'e juga telah dianugerahkan gelaran "Tempat asal buah plum mutiara Longtan China."

Pada tahun 2011 dan 2015, buah plum mutiara Longtan dianugerahkan antara "100 jenama awam serantau kegemaran pengguna daripada produk pertanian Cina" dan pada tahun 2019, ia dianugerahkan "Sijil Pendaftaran Ladang Buah Keluar oleh Kastam Nanning China."

Bagi memastikan keranuman dan kualiti plum mutiara Longtan, Daerah Tian'e aktif mempromosikan masa pelancaran yang seragam. Jabatan pertanian tempatan menjalankan penilaian saintifik berdasarkan iklim, hujan dan keadaan pertumbuhan buah plum pada tahun tersebut untuk tiba pada musim memetik buah yang munasabah, membimbing petani buah untuk memetik buah dalam tempoh waktu yang munasabah dan mencapai jualan besar-besaran bagi meningkatkan faedah ekonomi.

Pautan Asal: https://en.imsilkroad.com/p/322963.html

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Agriculture Banking/Financial Service Food/Beverages Retail