omniture

Jentera Konkrit Tersuai XCMG Menyertai Projek Jambatan Muara Lassa Malaysia

XCMG
2021-07-31 03:31 442

MUKAH, Malaysia, 31 Julai 2021 /PRNewswire/ -- Pengeluar jentera pembinaan yang terkemuka XCMG (000425.SZ) telah menyesuaikan pam konkrit bertunda HBT9018V untuk projek pembinaan Jambatan Muara Lassa di Mukah, Malaysia. Dengan jumlah pelaburan bernilai USD 560 juta, ia akan menjadi jambatan kedua terpanjang di negeri Sarawak selepas Jambatan Batang Lupar.

Jentera Konkrit Tersuai XCMG Menyertai Projek Jambatan Muara Lassa Malaysia
Jentera Konkrit Tersuai XCMG Menyertai Projek Jambatan Muara Lassa Malaysia

Jambatan Muara Lassa terletak dalam muara sungai Muara Lassa, kira-kira 110 kilometer dari Bandar Sibu. Garis jambatan utama baharu ialah 3,083.8 meter dan jalan sedia ada akan diperluas sebanyak 2,570.6 meter. Sebaik siap, ia akan menghubungkan Daro ke Pulau Bruit dan tempat-tempat lain melalui jalan darat.

Pembinaan utama bagi jambatan ini ialah jambatan galang berterusan kerangka tegar konkrit prategasan sepanjang 2.43 kilometer baharu yang merentangi sungai, yang termasuk bangunan platform, tambangan, superstruktur dan sistem geladak jambatan. Jambatan ini direka dengan laluan dua hala, geladak selebar 12.4 meter dan sejumlah 16 rentang.

Pam konkrit bertunda HBT9018V XCMG dibina dengan sejumlah teknologi terkemuka dunia, seperti sistem pengepam injap skirt yang lebih cekap, teknologi penimbal pembalik yang lebih stabil, teknologi pembalik hidraulik penuh yang lebih andal, sistem hidraulik tekanan ultra rendah, teknologi kawalan yang menjimatkan tenaga yang maju, teknologi kawalan elektrik yang lebih selamat dan lebih pintar serta reka bentuk yang lebih halus, dan berperikemanusiaan.

Untuk memenuhi keperluan pembinaan, XCMG telah menyesuaikan dan mengoptimumkan HBT9018V untuk persekitaran berkelembapan dan haba yang tinggi, menggunakan lapisan cat kalis suhu tinggi dan bahagian dengan prestasi pelesapan haba yang lebih baik untuk meningkatkan kapasiti operasi yang berterusan.

Dua unit pam konkrit bertunda HBT9018V telah bekerja tanpa henti untuk pembinaan Jambatan Muara Lassa selama sebulan tanpa sebarang kegagalan. Disebabkan oleh pandemik ini, pasukan perkhidmatan XCMG menyediakan diagnosis kegagalan jarak jauh dan sokongan teknikal pakar selama 24 jam untuk memastikan pembinaan yang lancar.

"Dengan kualiti produk yang cemerlang dan perkhidmatan selepas jualan yang sangat baik, peralatan konkrit siri V7 XCMG telah diiktiraf secara meluas oleh pelanggan dan syarikat-syarikat pembinaan antarabangsa, produk kami telah berturut-turut menyertai projek-projek nasional utama di negara-negara BRI termasuk projek East Coast Rail Link Malaysia," kata Wang Min, Ketua Pegawai Eksekutif XCMG.

Dalam dua tahun akan datang, XCMG Concrete Machinery dijangka akan menyertai projek-projek akan datang yang termasuk Dhaka-Ashulia Elevated Expressway (Bangladesh), landasan keretapi Subic-Clark dan Tagum-Davao-Digos (Filipina), lapangan terbang baharu di Phnom Penh dan Siem Reap (Kemboja) antara projek lain.

 

Source: XCMG
Related Stocks:
Shenzhen:000425
Related Links:
Keywords: Construction/Building Machinery Mining Mining/Metals Transportation