omniture

CGTN: China, UK bakal kukuhkan kerjasama untuk perubahan iklim, biodiversiti

CGTN
2021-09-10 16:17 55

BEIJING, 10 September 2021 /PRNewswire/ -- China dan UK telah menyatakan kesediaan untuk mengukuhkan dialog dan kerjasama dalam menangani perubahan iklim global dan mencapai hasil yang positif di Persidangan Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Sidang Kemuncak Biodiversiti Global yang akan datang.

China dan UK mengekalkan hubungan kerjasama yang baik dalam menangani perubahan iklim/CFP
China dan UK mengekalkan hubungan kerjasama yang baik dalam menangani perubahan iklim/CFP

Naib Perdana Menteri China Han Zheng dan Alok Sharma, bakal presiden Persidangan Perubahan Iklim PBB 2021 (COP26), memberi jaminan tersebut semasa satu mesyuarat video pada hari Selasa.

COP26 bakal diadakan di Glasgow, Scotland pada bulan November, manakala mesyuarat Persidangan ke-15 Pihak-pihak ke Konvensyen Kepelbagaian Biologi PBB (COP15) akan diadakan di Bandar Kunming, selatan China secara dalam talian pada bulan Oktober 2021 dan luar talian pada bulan Oktober 2022.

Han menegaskan bahawa perpaduan dan kerjasama global diperlukan untuk menangani perubahan iklim.

Menyatakan harapan untuk COP26, Han berharap agar persidangan iklim berkenaan akan menyampaikan isyarat politik yang kukuh untuk mendukung multilateralisme dengan tegas, menghormati peraturan pelbagai hala dan mendorong tindakan. Beliau juga berharap agar delegasi-delegasi di COP26 akan mentransformasikan matlamat iklim secara aktif menjadi dasar dan tindakan khusus serta menyelesaikan rundingan bagi memenuhi matlamat Perjanjian Paris.

Kedua-dua negara berkenaan telah mengekalkan hubungan kerjasama yang baik dalam menangani perubahan iklim dan menetapkan sasaran pengurangan emisi karbon yang lebih kukuh bagi mencapai matlamat keneutralan karbon, kata Han, turut menyeru kedua-dua pihak untuk memanfaatkan sepenuhnya kelebihan dan mengukuhkan dialog yang berkaitan dengan perubahan iklim.

China, yang memegang jawatan presiden COP15 bersedia untuk bekerjasama dengan UK bagi mendorong kejayaan kedua-dua persidangan tersebut, kata Han.

Memuji usaha China dalam menangani perubahan iklim, Sharma berkata UK berharap dapat memperluas pertukaran dan kerjasama dalam bidang-bidang seperti pembiayaan iklim, perdagangan tenaga dan karbon serta bersedia untuk mengukuhkan dialog serta penyelarasan dengan China bagi mencapai hasil yang positif di COP26 dan COP15.

Source: CGTN
Related Links:
Keywords: Computer/Electronics Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service