omniture

CGTN: Xi Jinping: Suri teladan dalam menghormati guru

CGTN
2021-09-13 23:49 90

BEIJING, 13 September 2021 /PRNewswire/ -- China mempunyai tradisi turun-temurun dalam menghormati guru. Bermula dari tahun 1985, negara ini telah menetapkan 10 September setiap tahun sebagai Hari Guru untuk memberi penghormatan kepada pendidik dan mentor di seluruh negara. Ia merupakan sesuatu yang telah lama dilakukan oleh Presiden Cina Xi Jinping selama bertahun-tahun. Melalui ucapan dan tindakan, Xi menyeru orang ramai untuk menghormati guru dan memberi keutamaan kepada pendidikan.

Dalam sepucuk surat kepada wakil-wakil unit pengajaran model yang dinamakan sempena mendiang ahli geofizik di Jilin University Huang Danian pada hari Khamis, Xi memuji wakil-wakil tersebut atas pencapaian mereka dalam pengajaran serta penyelidikan dan inovasi saintifik.

Mengambil maklum sumbangan besar yang dibuat oleh Huang dalam teknologi penerokaan bumi mendalam, Xi menggalakkan guru kolej di seluruh China untuk memberi bimbingan yang baik kepada pelajar dan memberi sumbangan baharu terhadap usaha untuk membina sebuah negara sosialis moden sepenuhnya. Surat tersebut menunjukkan penghormatan tinggi Xi kepada guru-guru – sikap yang telah lama dimiliki oleh beliau.

"Seseorang dikatakan bernasib baik kerana mendapat guru yang baik; ia merupakan suatu penghormatan untuk sebuah sekolah menempatkan guru-guru yang hebat. Dengan sentiasa melahirkan guru-guru cemerlang seperti itu akan dapat memberi harapan kepada sesebuah negara," kata Xi dalam satu lawatan ke Beijing Normal University pada tahun 2014.

Ketika itu, Xi mengimbau tahun-tahun beliau berada di sekolah, mengatakan bahawa beliau bersyukur atas apa yang dipelajari oleh beliau daripada guru-guru beliau.

"Saya mendapat didikan daripada ramai guru. Mereka mengajar saya ilmu pengetahuan serta bagaimana untuk menjadi individu jujur, yang telah memberi banyak manfaat kepada saya," kata presiden Cina tersebut, dengan harapan agar guru-guru dapat memanfaatkan ilmu pengetahuan dan pengalaman mereka untuk membimbing pelajar agar membesar dengan sihat.

Pada September 2016, Xi kembali semula ke alma mater beliau Sekolah Bayi Beijing untuk bertemu guru-guru beliau Chen Zhonghan dan Chen Qiuying, antara lain.

"Anda bersikap tegas dengan kami semasa tahun-tahun tersebut. Namun begitu, apabila dilihat kembali, saya mendapat manfaat daripada ajaran anda seumur hidup," kata Xi kepada bekas guru-guru beliau.

Bahkan, menghormati guru bukanlah sekadar tingkah laku peribadi, tetapi ia juga berkaitan dengan usaha negara ini ke arah penggiatan semula negara.

Dalam satu ucapan di mesyuarat pendidikan negara 2018, Xi menekankan pendidikan sebagai faktor "asas" dalam usaha penggiatan semula negara China. Beliau melihat pelajar sebagai daya utama menuju penggiatan semula negara pada masa akan datang, manakala guru-guru merupakan pembina impian.

Bagi menggalakkan guru-guru untuk memberi sumbangan yang lebih besar terhadap usaha Parti dan rakyat, Xi menyeru untuk meningkatkan status politik, sosial dan profesional guru serta memberi keutamaan kepada pendidikan.

"Guru merupakan pembina jiwa insan dan penyebar tamadun manusia. Mereka ditugaskan dengan misi zaman-berzaman — untuk menyebarkan ilmu pengetahuan, gagasan dan kebenaran," seperti yang dinyatakan oleh Xi.

(Muka depan: Presiden Cina Xi Jinping berbual bersama guru-guru veteran di Sekolah Bayi Beijing semasa satu lawatan, 9 September 2016. /Xinhua)

https://news.cgtn.com/news/2021-09-11/Xi-Jinping-A-role-model-in-respecting-teachers-13tp3I2eHwA/index.html

 

Source: CGTN
Related Links:
Keywords: Computer/Electronics Education Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service