omniture

China Oceanic Development Foundation: Bangunkan akuakultur lestari di Brunei: mulakan dengan kolam asuhan bebas anak ikan

China Oceanic Development Foundation
2021-09-16 07:49 72

BEIJING, 16 September 2021 /PRNewswire/ -- Pada musim panas tahun 2016, Cherry Wei dan rakan-rakan sekerja beliau di Guangxi Hiseaton Foods Co Ltd tiba di Brunei untuk memulakan perniagaan perikanan baharu dengan menubuhkan Hiseaton Fisheries Sdn Bhd. Ini merupakan respons kepada jemputan daripada kerajaan Brunei. "Pada awal bulan Disember 2015, Dato Dr. Ali yang ketika itu merupakan Menteri Sumber & Pelancongan Utama, mengundang kami dengan penuh mesra untuk membangunkan industri perikanan di Brunei ketika Hiseaton menyelidik mengenai keadaan akuakultur Brunei," kata Cherry Wei, Ketua Pegawai Eksekutif Hiseaton Fisheries Sdn Bhd.

Pembangunan perikanan dan akuakultur merupakan bahagian yang penting dalam rancangan pembangunan jangka panjang "Wawasan 2035" Brunei. Brunei berharap dapat membangunkan ekonomi bukan minyak & gas dalam menghadapi kejatuhan harga minyak. Nurafiqah, seorang pekerja jabatan penetasan Hiseaton berkata: "Matlamat bagi tugas saya adalah untuk menyokong dasar pempelbagaian ekonomi kerajaan Brunei, untuk beralih daripada industri minyak dan gas yang dominan, mempercepatkan pertumbuhan akuakultur tempatan dan juga mengurangkan pergantungan kepada import anak ikan."

Kata-kata beliau menunjukkan bahawa salah satu kesukaran utama untuk akuakultur di Brunei ialah kekurangan bekalan domestik anak ikan. Pada masa lalu, anak ikan yang digunakan untuk akuakultur kesemuanya diimport. Bukan sahaja kosnya tinggi dan bekalan tidak stabil, malah kadar kelangsungan hidup anak ikan juga rendah yang menimbulkan banyak kesukaran untuk pembangunan akuakultur Brunei. "Kami sedang berusaha untuk membangunkan akuakultur yang lestari di Brunei," kata Wei.

"Sekiranya tiada bekalan anak ikan berkualiti tinggi yang berterusan dan stabil, tidak akan ada asas untuk pembiakan dan pemprosesan makanan laut yang selanjutnya." Wei mula mengusahakan penyediaan peralatan akuakultur, perekrutan kakitangan pembiakan dan pengaturan lain, dengan tidur tidak lebih daripada 5 jam setiap hari.

Ketika ini, Hiseaton merupakan satu-satunya syarikat di Brunei yang telah merealisasikan pembiakan dan pengeluaran mampan ikan siakap (barramundi). Pada masa ini, generasi filial pertama induk ikan siakap mempunyai berat lebih daripada 5 kilogram. Dijangkakan bahawa generasi kedua induk ikan tersebut dapat dibiakkan pada tahun 2022.

Sebagai perintis bagi akuakultur di Brunei, laluan Hiseaton menuju ke hadapan tidaklah lancar sepenuhnya. Maziyah, seorang pekerja tempatan berkata, "Kami mendapat tahu bahawa sesetengah penduduk tempatan masih menggunakan sianida dan kaedah letupan untuk menangkap ikan yang boleh mengakibatkan banyak kerugian dan memusnahkan habitat serta ekosistem ikan kami." Lantaran itu, syarikat ini berjaya mewujudkan kitaran akuakultur yang baik dengan mengatur jadual untuk menjaga dan menangkap anak ikan setiap bulan.

Penerokaan oleh Hiseaton telah mula membuahkan beberapa hasil apabila ia terjejas oleh COVID-19. Pada peringkat awal penularan, beberapa orang pekerja asing meninggalkan Brunei, sama ada kerana takut akan ketidakpastian mengenai penyakit tersebut atau ekoran bimbang akan tamat tempoh visa. Memandangkan kebanyakan juruteknik pembiakan merupakan pekerja asing, beberapa tugasan telah ditangguhkan kerana tidak mempunyai pekerja yang mencukupi.

Masalah lain ialah sekatan import dan eksport semasa berlakunya pandemik. Sesetengah peralatan penternakan dan bahan mentah kebanyakannya bergantung pada import yang terhad semasa pandemik dan tidak dapat dibekalkan dalam tempoh yang ditetapkan. Selain itu, memandangkan pasaran Brunei adalah kecil, banyak produk akuatik bergantung kepada eksport. Selepas tercetusnya pandemik ini, logistik rantaian sejuk terhalang dengan teruk yang mengakibatkan lebihan stok produk di gudang. Harga pengangkutan yang melambung tinggi serta kerugian yang disebabkan oleh penangkapan sesetengah ikan ternakan yang tertangguh ekoran kekurangan tenaga kerja mengakibatkan harga produk eksport yang lebih tinggi dan kurang daya saing dalam pasaran luar negara.

Mujurlah dengan pandemik yang semakin terkawal secara beransur-ansur, kerajaan memperkenalkan dasar untuk menyokong lanjutan visa pekerja asing; hasilnya, beberapa pekerja telah kembali ke Brunei.

Sejak Hiseaton menembusi pasaran Brunei, harga makanan laut telah ditetapkan selaras dengan harga pasaran asal di Brunei, walaupun semasa pandemik. "Kami telah dapat mengatasi kesukaran dan meningkatkan bekalan bagi memenuhi permintaan pasaran di Brunei. Ini merupakan tanggungjawab sosial kami pada waktu yang istimewa ini," kata Wei.

Dalam menghadapi kesukaran, Wei dan kakitangan dari negara-negara berbeza termasuk China, Brunei, Myanmar, Bangladesh, Indonesia, Filipina tidak gentar. "Ini merupakan satu kerjasama yang hebat antara negara-negara demi ekologi perikanan yang lestari di Brunei," kata Wei. "Kami telah menghubungi nelayan dan syarikat akuakultur tempatan untuk memahami lebih lanjut mengenai status quo perikanan Brunei. Sewajarnya, kami memperkenalkan idea, teknologi dan peralatan akuakultur yang termaju. Kami cuba mencari titik persamaan antara kedua-dua pihak dan bersama-sama menggalakkan pembangunan industri marin di Brunei."

Source: China Oceanic Development Foundation
Keywords: Banking/Financial Service Environmental Products & Services Green Technology Maritime/Shipbuilding Publishing/Information Service Transportation