omniture

Kit Pic Maklumat Media Kesihatan 2021 PR Newswire (Edisi APAC) Tonjolkan Berita dan Trend yang Dicari oleh Wartawan daripada Jenama-jenama

PR Newswire
2021-09-17 19:31 64

HONG KONG, 17 September 2021 /PRNewswire/-- Cerita-cerita yang berkaitan dengan COVID-19 akan kekal dominan dalam liputan media kesihatan dan wartawan berminat untuk melaporkan mengenai inovasi perubatan, penemuan saintifik serta aplikasi teknikal, menurut Kit Pic Maklumat Media Kesihatan 2021 PR Newswire (Edisi APAC) yang bertujuan untuk memberi nasihat kepada jenama-jenama untuk membuat pic maklumat kepada media kesihatan dengan berkesan.

Kit Pic Maklumat Media Rawatan Kesihatan 2021 PR Newswire (Edisi APAC)
Kit Pic Maklumat Media Rawatan Kesihatan 2021 PR Newswire (Edisi APAC)

 

Dengan keadaan COVID-19 yang semakin berkembang, pengguna menjadi lebih peka terhadap kesihatan. Dalam pada itu, industri kesihatan telah menyaksikan kemasukan perkembangan yang banyak dalam pelbagai sektor sepanjang tahun lalu.

Bagaimana jenama-jenama boleh bekerjasama dengan media untuk berkongsi kandungan pendidikan dan bermaklumat yang dapat menangani kebimbangan pembaca dan membuatkan mereka mempercepatkan perkembangan kesihatan yang terkini? Apa yang boleh dilakukan oleh golongan profesional perhubungan awam (PR) dalam industri kesihatan bagi mengekalkan hubungan yang baik bersama media?

Untuk kit pic maklumat media ini, PR Newswire menemu bual 15 penyunting dan wartawan dalam sektor kesihatan, perubatan, farmaseutikal dan gaya hidup daripada 8 pasaran di rantau Asia-Pasifik, bagi memberi pandangan yang berharga terhadap soalan-soalan di atas.

Muat turun kit di sini atau mulakan dengan isi-isi penting di bawah.

1. Tumpuan terhadap COVID-19

Apabila melibatkan liputan media yang berkaitan dengan pandemik, wartawan paling berminat untuk melaporkan mengenai usaha vaksinasi global dan kesan sampingan yang mungkin berlaku daripada pelbagai vaksin.

"Buat masa kini, kebanyakan liputan media saya adalah berkaitan dengan COVID-19. Apa-apa sahaja mengenai trajektori virus atau sejauh mana orang ramai dan syarikat-syarikat bertindak balas terhadapnya akan menarik perhatian saya," kata Michelle Fay Cortez, Wartawan/Penyunting Perubatan Kanan di Bloomberg News.

"Cerita-cerita sains juga menarik - perkembangan terkini mengenai pembangunan ubat-ubatan dan vaksin, penemuan serta kajian baharu. Pembaca sentiasa ingin tahu mengenai model statistik yang meramalkan cara dan masa pandemik ini akan berakhir," kata Uyung Pramudiarja, Penyunting Urusan detikHealth.

2. Penemuan dan pencapaian perubatan yang disokong oleh kajian menjadi pilihan.

10 daripada 15 wartawan menunjukkan minat mereka untuk membuat susulan dengan liputan media yang lebih mendalam mengenai perkembangan baharu dalam bidang kesihatan yang disokong oleh data serta sumber yang boleh dipercayai.

"Saya juga ingin menerima berita mengenai produk baharu, pelaburan, inovasi, penggabungan dan pemerolehan serta teknologi yang inovatif dalam sektor kesihatan di APAC. Bermula daripada aplikasi AI hinggalah alat industri, teknologi dapat mengatasi cabaran dalam sektor biofarmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan," kata Hithaishi C Bhaskar, Penolong Pengurus dan Penyelaras APAC (Kandungan & Penyelarasan) BioSpectrum Asia.

"Selain daripada berita COVID-19, berita tergempar dalam industri kesihatan dan sains akan menarik saya untuk membuat susulan. Saya juga berminat untuk membuat liputan mengenai penemuan dan perkembangan perubatan daripada saintis-saintis ternama," kata Sean Pan, Penyunting Kanan di The News Lens.

3. Menumpukan kepada isu-isu kesihatan selain COVID-19

Kita masih berada di tengah-tengah pandemik, namun kehidupan tetap berterusan. Para wartawan berusaha untuk melaporkan mengenai isu-isu kesihatan yang tiada kesudahannya seperti untuk penyakit kronik, pembangunan ubat-ubatan, teknik-teknik pembedahan serta bagaimana negara-negara bergelut dengan penduduk mereka yang semakin meningkat usia.

"Saya tidak sabar-sabar untuk melihat syarikat-syarikat pemula perubatan tambahan memfokuskan kepada pembangunan dan inovasi teknologi dalam bidang farmakologi termasuk menyediakan ubat dan peranti yang inovatif. Pembangunan ini akan memperkayakan ekosistem tempatan sekali gus memenuhi keperluan sedia ada," kata Liu Zongyu, Timbalan Ketua Sidang Pengarang dan Rakan Pengurusan Kandungan VC Beat.

"Saya berharap dapat melaporkan mengenai isu-isu berkaitan kesihatan selain COVID-19 seperti penyakit kronik atau perkembangan terkini dalam pembedahan jantung serta demensia kerana pembaca kami agak berusia dan Taiwan mempunyai penduduk berusia yang semakin bertambah," jelas Sisy Lee, Ketua Sidang Pengarang di Evergreen.

4.  Elakkan jargon

Adalah lebih baik untuk menjelaskan sebarang jargon dalam pic maklumat anda dan memberi contoh serta konteks bagi membantu wartawan dan pembaca mereka memahami sudut berita anda dan mengapa ia penting buat mereka.

"Untuk siaran akhbar yang berkaitan dengan kesihatan, elakkan menggunakan jargon dan jadikan maklumat sejelas yang mungkin agar wartawan dapat mengenal pasti sudut pandangan yang betul sendiri," kata Ho Nhi, Wartawan di Giao Duc.

Panduan-panduan penting pic maklumat yang lain daripada media termasuk pic berita dengan sudut yang positif dan memastikan pic ringkas dan padat. Untuk nasihat dan pandangan tambahan mengenai industri kesihatan APAC, muat turun Kit Pic Maklumat Media Kesihatan 2021 PR Newswire (Edisi APAC) di sini.

Latar Belakang PR Newswire

PR Newswire, sebuah syarikat Cision Ltd. ialah penyedia global yang terkemuka bagi pengedaran berita serta perisian dan perkhidmatan media reputasi wajar. Dengan penggunaan suit produk komunikasi berasaskan awan Cision, perkhidmatan PR Newswire membolehkan pemasar, komunikator korporat dan pegawai perhubungan pelabur mengenal pasti golongan berpengaruh utama, melibatkan audiens sasaran, mencipta dan mengedarkan kandungan strategik serta mengukur impak yang bermakna. Menggabungkan rangkaian penyebaran kandungan berbilang saluran, berbilang budaya yang terbesar di dunia dengan alatan dan platform aliran kerja yang komprehensif, PR Newswire memperkasa kisah-kisah organisasi-organisasi di seluruh dunia. PR Newswire menawarkan perkhidmatan kepada puluhan ribu pelanggan dari pejabat-pejabat di wilayah Amerika, Eropah, Timur Tengah, Afrika dan Asia-Pasifik. Kunjungi www.prnasia.com untuk maklumat lanjut.

Source: PR Newswire
Keywords: Health Care/Hospital Publishing/Information Service Survey, Polls & Research