omniture

Xi'an Ambil Langkah Pastikan Pengendalian Lancar Sukan Negara, Percepatkan Pengamalan Gaya Hidup Sihat dalam seluruh Masyarakat Setempat

Xi'an Municipal Government
2021-09-22 11:57 32

XI'AN, China, 22 September 2021 /PRNewswire/ -- Sukan Negara China diadakan di Xi'an, wilayah Shaanxi pada petang 15 September 2021. Bagi Xi'an, ia merupakan acara sukan utama yang sangat dinanti-nantikan yang memberi peluang yang belum pernah diperoleh sebelum ini kepada bandar ini untuk menunjukkan kekuatannya, meningkatkan imejnya sebagai tempat bermula dan pusat budaya Cina serta untuk meningkatkan pertukaran dengan wilayah dan bandar lain di seluruh negara ini dan dalam masa yang sama terlibat dalam promosi kendiri.

Sukan Negara ke-14 Bermula di Xi'an, Wilayah Shaanxi
Sukan Negara ke-14 Bermula di Xi'an, Wilayah Shaanxi

Penganjuran sukan ini merupakan satu peluang yang besar untuk kerajaan perbandaran Xi'an bagi meningkatkan kebolehlihatan bandar ini sebagai tempat yang ideal untuk menganjurkan acara-acara yang serupa serta untuk berfungsi sebagai tempat untuk meningkatkan kesejahteraan masyarakat setempat dengan meningkatkan tumpuan ke atas mata pencarian penduduk dan infrastruktur.

Sebagai persiapan untuk acara sukan berprofil tertinggi dan terbesar di China ini, Xi'an telah mereka bentuk dan membangunkan Pusat Sukan Olimpik Xi'an yang merangkumi stadium utama yang dapat menampung seramai 60,000 penonton dan dua astaka yang mematuhi sepenuhnya piawaian antarabangsa sekali gus mengekalkan ciri-ciri unik bandar ini. Projek ini disiapkan dalam tempoh 964 hari. Pusat Sukan Olimpik ini bukan sahaja merupakan stadium pintar yang pertama di negara ini yang menyokong liputan penuh 5G, tetapi juga merupakan satu-satunya stadium Cina yang disenaraikan sebagai Stadium 10 Terbaik Dunia pada tahun 2020.

Bagi Sukan Negara ke-14 ini, Xi'an menubuhkan sejumlah 30 jawatankuasa pertandingan. Mereka membina kemudahan acara mengikut piawaian Olimpik dan menjelaskan mengenai peraturan acara bagi memastikan para atlet dapat bekerja keras di arena tersebut dengan cara yang adil dan saksama serta berusaha untuk memenangi pingat emas dan perak. Di luar stadium, bandar ini memberi jaminan untuk pertandingan ini, memulakan irama baharu pertandingan ini yang akan menjadi lebih tinggi, lebih pantas, lebih mantap dan lebih indah.

Dengan bergantung pada sumber aslinya yang banyak terutamanya Gunung Qinling yang berhampiran dan tiga batang sungai yang mengalir melaluinya, bandar ini telah membina jaringan laluan hijau 293-kilometer hanya dalam tempoh setahun yang menghubungkan 103 tapak ekologi, 42 tapak budaya dan sejarah serta 109 hentian rehat, kesemuanya membentuk sebuah ekosistem hijau bandar yang melaluinya penduduk tempatan dapat berjalan dengan santai. Matlamatnya adalah untuk mencipta koridor ekologi hijau yang memanfaatkan kekayaan sumber asli bandar ini sepenuhnya dan berfungsi sebagai tempat baharu di mana penduduk mahupun pengunjung boleh berjoging atau bersenam.

Xi'an berharap dapat mempromosikan peringkat pembangunan ekonomi bandar ini yang seterusnya melalui penganjuran sukan dengan tujuan untuk mewujudkan sebuah bandar yang lebih terbuka, inklusif dan rancak.

Source: Xi'an Municipal Government
Keywords: Health Care/Hospital Sporting Events Sports Asian-related news