omniture

Ekspo kebudayaan antarabangsa, festival pelancongan di Jalan Sutera dibuka di Barat Laut China

Gansu Provincial People's Government
2021-09-29 20:03 43

DUNHUANG, China, 29 September 2021 /PRNewswire/ -- Ekspo Kebudayaan Antarabangsa Jalan Sutera China (Dunhuang) ke-5 dan Festival Pelancongan Antarabangsa Jelajah-Jalan Sutera Dunhuang ke-10 bermula pada 24 September di Dunhuang, sebuah hab utama di Jalan Sutera purba di Wilayah Gansu, barat laut China. Kedua-dua acara ini dianjurkan oleh Kerajaan Rakyat Wilayah Gansu dengan kerjasama agensi-agensi kerajaan yang lain.

Int'l cultural expo, tourism festival on Silk Road open in NW China
Int'l cultural expo, tourism festival on Silk Road open in NW China

Ekspo dan Festival selama tiga hari dengan "Simfoni Jalan Sutera, Ekspo Kebudayaan buat Semua" sebagai tema, menampilkan persidangan sidang kemuncak, forum kebudayaan, pameran dan persembahan seni seperti "Xuanzang's Pilgrimage" ("Ziarah Xuanzang"), drama muzikal mengenai perjalanan sami Cina legenda sepanjang Jalan Sutera pada abad ke-7.

Lebih daripada 2,000 tahun yang lalu, Jalan Sutera purba ini membuka pertukaran budaya dan ekonomi antara negara-negara yang menggalakkan pembangunan berterusan peradaban manusia melalui pembukaan dan pembelajaran bersama Zhang Xu, kata naib menteri kebudayaan dan pelancongan di majlis perasmian.

Beliau menambah bahawa dengan menganjurkan acara tersebut, China berharap dapat mengukuhkan lagi kerjasama antara kerajaan rasmi dan bukan kerajaan terhadap pertukaran individu-ke-individu antara negara-negara sepanjang Jalur dan Jalan, agar dapat menyumbang kepada pembinaan sebuah masyarakat dengan masa depan yang dikongsi bersama.

Jalan Sutera purba China mencakupi jarak keseluruhan sejauh lebih 7,000 kilometer (4,350 batu) dengan bahagian Gansu merentangi lebih 1,600 kilometer (994 batu). "Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Gansu merebut peluang untuk menyertai inisiatif Jalur dan Jalan untuk menggalakkan pertukaran budaya dan kerjasama," kata Yin Hong, setiausaha Jawatankuasa Wilayah Gansu daripada Parti Komunis China (CPC), menambah bahawa "Kedua-dua acara ini membina jambatan untuk integrasi budaya sepanjang Jalan Sutera dan menambah dorongan untuk pembangunan negara-negara sepanjang laluan ini."

Republik Korea (ROK) bertindak sebagai tetamu kehormat bagi tahun ini, Hwang Hee, menteri kebudayaan, sukan dan pelancongan ROK berkata melalui pautan video bahawa Ekspo berkenaan, yang diadakan di pusat budaya Jalan Sutera yang cemerlang, mengingatkan orang ramai mengenai kepentingan pertukaran budaya yang sangat besar dalam sejarah manusia.

ROK berharap dapat melihat kewujudan bersama semua budaya dunia dan bersedia untuk menggalakkan lagi pertukaran budaya dan kerjasama berasaskan kepada teknologi digital yang canggih dan platform dalam talian, tambah Hwang.

Lebih daripada 200 wakil negara dan wilayah serta organisasi antarabangsa termasuk pegawai, diplomat dan pakar menghadiri acara tersebut secara maya atau di lapangan.

 

Source: Gansu Provincial People's Government
Keywords: Art Entertainment Travel Trade show news