omniture

Pameran Canton ke-130: China terus laksanakan pembukaan, kongsi peluang dengan dunia

Pameran Canton
2021-10-18 10:56 70

GUANGZHOU, China, 18 Oktober 2021 /PRNewswire/ -- Pada 14 Oktober, Presiden Cina Xi Jinping menghantar surat ucapan tahniah kepada Pameran Canton ke-130.

130th Canton Fair: China to continue opening-up, sharing opportunities with the world
130th Canton Fair: China to continue opening-up, sharing opportunities with the world

Dalam surat beliau, Xi menyatakan bahawa Pameran ini memberi sumbangan penting untuk memudahkan perdagangan antarabangsa, pertukaran dalaman-luaran serta pembangunan ekonomi sejak penubuhannya pada tahun 1957.

Dalam menghadapi perubahan global dan pandemik yang kedua-duanya belum pernah dilihat dalam tempoh seabad, ekonomi dan perdagangan dunia sedang mengalami transformasi yang mendalam. Justeru itu, Pameran Canton, harus membantu menggalakkan paradigma pembangunan baharu China, menginovasi mekanismenya, mencipta lebih banyak model perniagaan dan memperluas peranannya untuk menjadi platform yang sangat penting untuk pembukaan negara ini dalam semua keadaan, kata Xi.

Platform ini juga harus membantu memajukan pembangunan perdagangan global yang berkualiti tinggi dan memudahkan "dwi peredaran" pasaran domestik dan luar negara. China bersedia untuk berganding bahu dengan semua negara lain dan mengamalkan multilateralisme yang sebenar untuk membina ekonomi dunia yang membawakan keterbukaan tahap tinggi, kata Xi.

Perdana Menteri Cina Li Keqiang menyampaikan ucapan di upacara perasmian Pameran Canton ke-130 dan Forum Perdagangan Antarabangsa Sungai Mutiara di bandar Guangzhou, selatan China. Beliau berkata pembangunan China didorong oleh pembukaan serta reformasi dan negara ini akan berkongsi peluang pembangunannya bersama dunia demi mencapai pembangunan yang lebih baik.

Presiden Peru Pedro Castillo, Perdana Menteri Rusia Mikhail Mishustin, Perdana Menteri Hungary Viktor Orban, Perdana Menteri Malaysia Ismail Sabri Yaakob, Perdana Menteri Cote d'Ivoire Patrick Achi dan Setiausaha Agung Persidangan PBB bagi Perdagangan dan Pembangunan Rebeca Grynspan menghadiri upacara tersebut melalui pautan video.

Perdana Menteri Li berkata sejarah Pameran Canton merupakan sejarah pembukaan China dan penyepaduan dalam ekonomi dunia dan juga sejarah perusahaan daripada seluruh dunia yang berkongsi peluang pembangunan China dan mencapai faedah bersama serta hasil yang saling menguntungkan.

Pemimpin-pemimpin asing memberi pujian tinggi terhadap peranan Pameran Canton dalam menggalakkan perdagangan antarabangsa dan memudahkan pemulihan ekonomi global dalam era pasca-pandemik. Mereka menunjukkan keyakinan mereka terhadap prospek pembangunan ekonomi China dan berkata bahawa mereka akan menggalakkan syarikat-syarikat dari negara-negara mereka untuk memperluas kerjasama di China untuk berkongsi peluang pembangunan China dengan lebih baik.

Selepas upacara perasmian, Perdana Menteri Li memeriksa beberapa dewan pameran domestik dan asing serta mendengar taklimat mereka mengenai perniagaan. Pada akhir pemeriksaan, Perdana Menteri Li berkata beliau berharap agar Pameran ini dapat mencapai kejayaan tinggi yang baharu dalam memajukan kerjasama yang saling menguntungkan dan pembangunan mampan.

Sila kunjungi: https://fbuyer.cantonfair.org.cn/en/account/new-buyer/register untuk lebih banyak peluang

Source: Pameran Canton
Keywords: Household Products Household/Consumer/Cosmetics Retail Trade show news